Zadovoljna.si
Pink teče

Šport in zdravje

/ Oglas

Izbrati prave je umetnost

M. H.
18. 08. 2008 07.23
0

Ker je ob silni ponudbi različnih tekaških copat težko izbrati prave, vam ponujamo nekaj osnovnih pravil, ki jih je dobro upoštevati pri nakupu.

Visoke pete prav gotovo niso primerne za tek.
Visoke pete prav gotovo niso primerne za tek.FOTO: Dare Čekeliš

Za tek ne potrebujemo veliko. Poleg dobre volje in želje po teku potrebujemo le še primerno opremo. Ustrezne tekaške copate in primerno oblačilo. Ker pa je danes na trgu toliko različne ponudbe, se zlahka zmedemo. Še slabše je, če nam z vsemi mažami namazani trgovci uspejo prodati nekvaliteten ali neprimeren izdelek. Neprimerna obutev nam namreč lahko povzroči resne težave, ki so lahko na začetku skorajda neopazne, kasneje pa se prelevijo v resne in neprijetne poškodbe. Zato je pred nakupom tekaške obutve in oblačil, dobro vedeti, kaj je tisto, kar razlikuje kvalitetno in ustrezno opremo od nekvalitetne in neprimerne.

Zato vam ponujamo nekaj osnovnih pravil, ki jih je pametno upoštevati pri izbiri tekaške obutve.

Prvo pravilo: posvetujte se s strokovnjakom

Ko kupujete tekaške copate, se obrnite na koga, ki vam bo znal primerno svetovati in priporočiti takšne copate, ki bodo ustrezali vaši telesni teži, tehniki teka in resnosti vadbe. Če vam tek kot oblika rekreacije ali gibanja v naravi veliko pomeni in če teku posvečate veliko svojega prostega časa, je zelo pomembno, da se potrudite in izberete najustreznejšo obutev.

Drugo pravilo: vzemite si čas

Da bi izbrali najustreznejšo obutev, si je potrebno vzeti nekaj časa. Tekaških copatov nikoli ne kupujte po zvenečem imenu proizvajalca ali barvnem dizajnu. Neprimerno bolj pomembne so tehnične lastnosti posameznega modela in njegova funkcionalnost.

Tudi od izbire ustreznih športnih copat je odvisna kvaliteta vadbe.
Tudi od izbire ustreznih športnih copat je odvisna kvaliteta vadbe. FOTO:

Če se sprehodite po trgovinah, specializiranih za prodajo tekaških copat in druge tekaške opreme, boste lahko opazili, da ponujajo modele, primerljive tistim, ki bi jih lahko kupili v tujini. To pomeni, da si lahko omislite tudi vrhunske modele športnih copat. Če to želite in če jih potrebujete, seveda.

Tretje pravilo: izbira copat je odvisna od intenzivnosti vadbe

Dejstvo je namreč, da je izbira tekaških copat odvisna od pogostosti vadbe, načina teka, telesne teže, terena po katerem tečemo in tudi od samega vzdrževanja.

Vsakdo, ki letno preteče več kot 1500 kilometrov, lahko opazi razliko med dobro in slabšo tekaško obutvijo. Ceneni copati gotovo niso za zahtevnejše tekače, po drugi strani pa za nekaj tekov na mesec ni treba kupovati vrhunske tekaške obutve.

Načrt tedenske vadbe - 1. teden.
Načrt tedenske vadbe - 1. teden.FOTO:
1. teden/21km
1. teden/21kmFOTO:

Svoje mnenje lahko izrazite tudi na forumu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413