Zadovoljna.si
Starejši par

Šport in zdravje

Kaj je japonski 'hara hachi bu'

Z.B.
03. 08. 2011 14.55
6

Prehranjevanje po načelu 'hara hachi bu' oziroma 'jej, dokler ne občutiš, da si 80-odstotno sit', je način, kako ostati vitek. Sicer pa ima vsaka kultura svoje skrivnosti za zdravo in dolgo življenje. Tradicionalna zdravila in navade, kot so pitje zeliščnega čaja ali pa dodajanje posebnih začimb obrokom, so po mnenju nekaterih morda nepomembna opravila, pa vendar lahko pripeljejo do velikih sprememb. Poglejmo, kako za zdravo in dolgo življenje poskrbijo na Japonskem, v Rusiji, na Nizozemskem, v Indiji, Grčiji in Panami.

Kolesarjenje je na Nizozemskem najbolj množičen šport.
Kolesarjenje je na Nizozemskem najbolj množičen šport. FOTO: iStockphoto
Japonska

Japonci živijo dlje od večine ljudi na svetu, pohvalijo pa se lahko tudi z najmanj prebivalci s prekomerno težo. Vse to zahvaljujoč kulturi in načinu prehranjevanja po načelu 'hara hachi bu' oziroma 'jej, dokler ne občutiš, da si 80-odstotno sit'. V tem trenutku je namreč želodec že 100-odstotno poln, le da možgani tega še ne vedo. V pomoč vam bo nasvet, da preden hrano pogoltnete, zalogaj prežvečite 20-krat in lažje boste začutili, da ste že siti.

Panama

Profesor Norman Holenberg s Harvarda je več let preučeval pripadnike plemena Kuna, ki dnevno spijejo vsaj pet lončkov nepredelanega kakava. Za razliko od ostalih prebivalcev Paname, ki tako kot drugod po svetu večinoma pijejo predelan in osiromašen kakav, je v plemenu Kuna tveganje, da bodo zboleli za rakom, dobili sladkorno bolezen, da jih bo zadela možganska ali srčna kap, manjše za 10 odstotkov. Najverjetneje zahvaljujoč flavonoidom iz kakava.

Japonci in mobilniki
Japonci in mobilniki FOTO: Reuters
Rusija

Zlati koren je rastlina, ki jo Rusi tradicionalno uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni: od infekcij do depresije. Rastlina je tudi odlično sredstvo za blaženje stresa, krepi imunski sistem in zmanjšuje občutek utrujenosti.

Nizozemska

Znano je, da je na Nizozemskem najbolj priljubljeno prevozno sredstvo kolo, saj vsak prebivalec v povprečju prevozi s kolesom štiri kilometre na dan. Statistični podatki kažejo, da ljudje, ki redno vozijo kolo, živijo 14 mesecev dlje.

Indija

Številne indijske jedi vsebujejo začimbo kari. Znanstveniki kardiološkega centra Peter Munk v Torontu so odkrili, da kurkuma, sestavina indijske začimbe kari, zmanjša možnost srčnega napada, zmanjšuje krvni pritisk, holesterol v krvi in druga srčna obolenja. Kurkumo uporabljajo tudi v indijski in kitajski tradicionalni medicini ob poškodbah pri padcih, za zdravljenje ran in brazgotin, saj kurkuma deluje neposredno na obnovo celic in pospeši zdravljenje.

Grčija

Študija, v kateri je sodelovalo več kot 23.000 Grkov, je pokazala, da je popoldanski počitek zelo koristen za zdravje. Ugotovili so, da imajo odrasli ljudje, ki popoldne spijo najmanj 30 minut vsaj trikrat na teden, 37 odstotkov manj možnosti, da bodo umrli za posledicami infarkta. Če vam delovnik popoldanskega spanca ne omogoča, si privoščite popoldanski polurni spanec vsaj ob koncih tedna.

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413