Zadovoljna.si
foodporn hashtag

Šport in zdravje

Je tudi vas obnorel foodporn? Raje poglejte stran!

Ma.K.
05. 11. 2015 08.05
1

Velika kepica sladoleda, slaščice, pica – tudi vi na Instagramu sledite ljudem, ki na svojem profilu ves čas objavljajo fotografije slastnih dobrot? Znanstveniki pravijo, da bi morali ob takih fotografijah preprosto pogledati stran. Preverite, zakaj!

 

Prenehajte slediti uporabnikom Instagrama, ki na svojem profilu ves čas objavljajo fotografije slastne hrane, svarijo raziskovalci z univerz Oxford in Yokohama ter znanstveniki z malezijskega inštituta Imagineering Institute. Ugotovili so namreč, da gledanje teh virtualnih dobrot redi!

Njihovo odkritje ima znanstvene temelje: ko naše oči na ekranu telefona ali računalnika zagledajo kaj slastnega, vsa kri v našem telesu dobesedno 'butne' v tisti del možganov, ki je odgovoren za lakoto. Posledično dobimo občutek, da si moramo videno takoj privoščiti tudi sami – pa čeprav v resnici sploh nismo lačni.

Znanstveniki govorijo o tako imenovani vizualni lakoti, za katero je v zadnjem času v veliki meri odgovoren prav Instagramov 'hashtag' #foodporn, pod katerim so zbrane fotografije slastnih, a običajno tudi nezdravih jedi. Ta trend naj bi nas vse prevečkrat napeljal k temu, da se sprehodimo do hladilnika ali na spletu poiščemo telefonsko številko dostave hrane. In to enostavno zato, ker nam možgani po ogledu okusne fotografije sporočajo, da smo lačni.

A glede na rezultate nedavne raziskave revije Health Communication tudi zunanji videz osebe, ki fotografijo hrane objavi, igra pomembno vlogo pri tem, ali se nam ob gledanju slastnega mastnega hamburgerja ali mamljive pice z veliko sira začne v ustih nabirati slina. Hrano na posnetku naj bi namreč dojemali kot veliko bolj zdravo, če je fotografijo objavila oseba, ki se lahko pohvali z manekensko postavo. Zveni logično, kajne?

Chrissy Teigen, Cara Delevingne in Heidi Klum je le nekaj znanih imen, ki so glede na objave na Instagramu ponosne kuharice oziroma neizmerno uživajo v hitri hrani. Če ste med njihovimi sledilci, dobro premislite, ali boste to ostale tudi v prihodnje.

 

A photo posted by Heidi Klum (@heidiklum) on

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413