Načeloma naj bi najbolj redila tista hrana, ki ima nizko vsebnost vode. Nasprotno naj bi bilo vse, kar v veliki meri sestoji iz te življenjsko pomembne tekočine naravni 'pripomoček' za izgubljanje kilogramov. Zato naj bi bilo še kako pomembno, da kalorično hrano razredčimo z vodo ali živili, ki vsebujejo veliko vode. Dober primer za to je krompir: iz njega lahko pripravimo izredno kaloričen ocvrt krompirček ali pa ga dodamo juhi, v kateri je njegova energijska vrednost zanemarljivo majhna.
Velikokrat močno podcenjujemo pozitivne učinke, ki jih imajo vlaknine na zdravje. V želodcu namreč nabreknejo in nas tako dolgo na naraven način ohranjajo site. Poleg tega spodbujajo prebavo, delujejo protivnetno, učinkovite pa naj bi bile celo v boju proti raku. Prav zaradi tega bi moral naš jedilnik vsebovati veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov, čaja in vode.
Prehranska piramida
Če prehransko piramido obrnemo na glavo, dobimo lestvico, glede na katero naj bi izbirali jedi za naš jedilnik. Na vrhu so seveda voda, zeleni čaj ter sadje in zelenjava z visoko vsebnostjo vode. Pod temi proizvodi se nahajajo nemastni mlečni izdelki, stročnice in polnozrnata živila, ki se jih lahko vedno najemo do sitega. Še eno nadstropje nižje so izdelki, ki slovijo kot izredno pomembni viri beljakovin: pusto meso, ribe in jajca. Ta živila naj bi uživali enkrat na dan. Najnižje na prehranski lestvici pa so izdelki, ki so bogat vir kalorij in ki bi jih naj uživali le občasno: rastlinska olja, klobase, siri, temna čokolada, kakav in sadni sokovi.
Zajtrk – najpomembnejši obrok dneva
Takoj, ko vstanete, spijte kozarec vode, ob zajtrku pa še pol litra toplega nesladkanega sadnega ali zelenega čaja. Privoščite si lahko tudi skodelico kave ali črnega čaja. Obvezni del zdravega zajtrka bi morala biti tudi manjša skleda sadne solate ali vsaj sveže jabolko, dva kivija ali slastna breskev. Poleg tega si lahko privoščite tudi polnozrnati kruh s tankim namazom v obliki margarine, marmelade ali zeliščnega namaza. Prav tako ne bo nič narobe, če kruh obložite z rezino salame in sira. Temu lahko dodate tudi beljakovinsko bombo v obliki jogurta, skute, žitnih kosmičev ali trdo kuhanega jajca. Tako boste svoj želodec napolnili za vsaj 3 do 4 ure.
Po mnenju strokovnjakov za prehrano bi moralo biti naše kosilo najbolj obilen in kaloričen obrok dneva. Ogljikovi hidrati, beljakovine, kanček maščobe, vlaknine in hranilne snovi – vse to bi morali zaužiti sredi dneva. Idealno bi bilo, če bi pred tem pojedli manjšo skledo solate ali juhe. Pri pripravi kosila dajte prednost lahkim azijskim ali mediteranskim jedem, ob tem pa nikar ne pozabite na tekočino: velika steklenica mineralne vode pri kosilu bi morala biti pravilo.
Večerja naj bo lahka in pisana
Zadnji obrok dneva naj bi bil kar se da lahek. Najbolje je, da zadnjič jeste vsaj tri ure pred spanjem, nič pa ne bo narobe, če večerjo kdaj pa kdaj preprosto izpustite. Enostavno jo lahko nadomestite z dodatno skodelico zelenega čaja in se nato odpravite še na krajši sprehod. Velikokrat namreč jemo zgolj iz navade in ne zato, ker bi bili zares lačni.
Kaj pa prigrizki?
Strokovnjaki svetujejo vsaj pet obrokov na dan, pri čemer so trije glavni in temu primerno nekoliko obilnejši, dva pa manjša, sestavljena predvsem iz prigrizkov. A tu ne govorimo o čipsih, piškotih in ostalih sladkarijah, temveč o kakšnem kosu sadja ali zelenjave, s katerim boste utišali morebitno oglašanje želodčka.
Kilograme je potrebno izgubljati počasi
Če želite hujšati na zdrav način, se je dobro držati načela izgube dveh kilogramov na mesec. To naj bi bil recept za trajno izgubljanje odvečnih kilogramov, ki sloni na spremembi načina prehranjevanja. Seveda pa je uspešnost tega odvisna tudi od vaše začetne teže: če imate trideset kilogramov preveč, se bodo ti na začetku topili hitreje kot pri tistih, ki se želijo znebiti petih kilogramov.
Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV