Zadovoljna.si
Ženska je rogljiček - 3

Šport in zdravje

Kaj jesti po vadbi, službi in v večernih urah?

zadovoljna.si
27. 10. 2015 07.50
2

Telesu prijazno, zdravo hrano in skrbno pripravljene obroke si lahko privošči skoraj vsak, če mu to le dovoljujeta čas in volja. Vsakdo izmed nas se je že znašel v situaciji, ko mu je zmanjkalo časa za konkreten obrok ali si je zato privoščil nočno ropanje hladilnika. Če urnik znova ponagaja, se odločite za zdravo različico obrokov, ki so namenjeni različnim uram v posameznem delovnem dnevu. Preverite!

Ob lakoti napadete slaščice?
Ob lakoti napadete slaščice?FOTO: iStockphoto
Pred vadbo

Ne glede na to, ali se na telovadbo odpravite zgodaj zjutraj ali proti večeru, ni priporočljivo, da izpustite obrok pred gibanjem. Telo in mišice potrebujejo gorivo, ki se skriva v ogljikovih hidratih. Najbolj preprosta hrana, ki jo lahko zaužijete, je polnozrnat mafin, skodelica polnozrnatih kosmičev z jagodičevjem in mlekom, polnozrnata žemlja s skutinim namazom ali ameriška palačinka iz pirine moke. Majhna količina hrane bo preprečila, da bi se počutili polnE, kar bi lahko onemogočilo samo gibanje.

Sendvič namesto kosila.
Sendvič namesto kosila. FOTO: iStockphoto
Po vadbi

Da bi umirili telo in onemogočili bolečine v mišicah,  potrebujemo hrano tudi po vadbi. Tokrat obrok lahko nadomesti že kozarec hladnega mleka ali kakava, prav tako pa lahko posežete po treh krekerjih z arašidovim maslom ali skodelici sveže zelenjave, med katero naj bo tudi zelje.

Hitro kosilo

Če vas preganja čas in morate kosilo zaužiti kar v pisarni ali med opravki, si lahko privoščite polnozrnati sendvič s tuno, mladim sirom in zelenjavo. Odlična izbira bo tudi zeljnata solata, ob kateri lahko grizljate polnozrnate krekerje (seveda brez nepotrebne soli) ali polnozrnat mafin z rezino manj mastnega sira, ob katerem lahko zaužijete še nekaj oliv. Kosila naj ne nadomeščajo vnaprej pripravljeni izdelki, ki jih pogrejemo v mikrovalovni pečici in ki vsebujejo veliko nepotrebnih maščob ter soli.

Popoldanski prigrizek

Pozabite na skodelico kave in si raje privoščite kozarec naravnega pomarančnega soka, s katerim boste v telo vnesli sladkor za dvig energije in veliko vitamina C. Dobra rešitev za hiter prigrizek je tudi ploščica s suhim sadjem, oreščki in medom ali pa kos polnozrnatega kruha z arašidovim namazom.

Pred večerjo

Ko se v večernih urah končno vrnete domov in začnete kuhati večerjo, ste zagotovo že sestradani, zato velikokrat posežete po nezdravih prigrizkih, kruhu, omakah in slaščicah, saj le-ti ne potrebujejo posebne priprave. Da si z nepremišljenim požiranjem hrane ne bi pokvarili večerje, se odločite za grizljanje korenčka ali sadja, kot so melona, lubenica, marelice, breskve …

Ob grizljanju sadja boste lažje dočakali večerjo.
Ob grizljanju sadja boste lažje dočakali večerjo.FOTO: iStockphoto
Nočni prigrizek

Hranjenje pred ali med spanjem lahko vpliva tako na spanec kot tudi počutje, zato v primeru nočnih prigrizkov uživajte zgolj lahko prebavljivo hrano. Najboljša rešitev bo kavna skodelica pšeničnih ali polnozrnatih kosmičev in kozarec toplega mleka, toast z mladim sirom, grški jogurt in jagodičevje ali zgolj skodelica toplega mleka in žlica medu.

Po koktajlih

Alkohol nas naredi lačne, zato se po prijetnem večeru ob koktajlih običajno odpravimo še na kos pice ali obiščemo restavracijo s hitro prehrano. Napaka! Svoj apetit poskušajte obvladati in ga zadržati do doma. Najprej si privoščite dva kozarca vode, nato lakoto ukrotite s sadjem in zeleno zelenjavo, ki bo prečistila celoten organizem. Želodec bo pomirila tudi skodelica grškega jogurta, žejo pa gasite z zelenim ali kamiličnim čajem.

Ste popili preveč?
Ste popili preveč?FOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399