Zadovoljna.si
Če nismo v dobri telesni pripravljenosti, poskušajmo zadržati utrip srca na 50–55 odstotkov utripov. Po dveh tednih ga lahko zvišamo na 60–65 odstotkov, če pa smo že v dobri kondiciji, je srčni utrip lahko med 70–75 odstotki maksimalnega števila utripov. Maksimalno število srčnih utripov izračunamo tako, da od 220 odštejemo svojo starost.

Šport in zdravje

Kaj potrebujemo za hojo?

Marjana Harcet
2008-04-28 13:17
0

Rekreacijska hoja ne zahteva veliko opreme. Nepogrešljivi so samo udobni športni copati in plastenka z vodo. Za spremljanje napredka pa si lahko omislite tudi dnevnik hoje.

Primerni športni copati za hojo so lahki, oblazinjeni in z nizkim, relativno tankim in prožnim podplatom. Poleg tega dobri športni copati ne povzročajo potenja stopala.

Glede oblačil ni posebnih zahtev, vendar se priporočajo naravne tkanine in slojevito oblačenje, tako da se lahko slečemo, ko nam je prevroče.

Dnevnik hoje

Svoj napredek v hoji lahko spremljamo tudi z dnevnikom. Tako bomo lažje nadzorovali, v kolikšnem času in koliko smo napredovali.

V dnevnik hoje si vsak dan zabeležimo datum, razdaljo, ki smo jo prehodili in čas, ki smo ga porabili. Temu lahko dodamo tudi razna opažanja, ki se nanašajo na počutje pred in po hoji. Takšno opazovanje je dobrodošlo tudi zato, ker nam bo napredek skoraj zagotovo v spodbudo pri redni vadbi.

Pri tovrstnem nadzoru napredka nam utegne priti prav tudi informacija o tem, kakšen je naš srčni utrip med hojo. Tu nam je lahko v pomoč tudi števec srčnih utripov.

Kaj, ko nas začne hoja dolgočasiti?

Ko brez težav in napora obvladamo 6 km dnevno in se nam zazdi, da nimamo pred seboj več nobenih pravih izzivov, je morda čas, da začnemo s čim novim. Med vsemi rekreativnimi športi se zdi kot najbolj primerna naslednja stopnička nordijska hoja oziroma hoja s palicami. Ta je le nekoliko bolj zahtevna od običajne hoje, vendar z njo porabimo kar trideset odstotkov več energije kot pri običajni rekreacijski hoji.

NASLEDNJIČ: Nordijska hoja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133