Zadovoljna.si
Zadnjica

Šport

Ko boste slišale, kaj se dogaja z vašo zadnjico, ko sedite, boste hitro vstale!

J.V./zadovoljna.si
24. 09. 2018 07.49
4

Dandanes vse več ljudi večino dneva presedi. Osemurno sedenje, ki ga v delovnem času mnogi preživijo pred računalnikom ali goro papirjev, terja svoj davek. Tudi na zadnjici, ki zaradi večurnega sedenja dnevno s časom lahko spremeni obliko.

ženska sedi v pisarni
ženska sedi v pisarniFOTO: Profimedia

Raziskovalci so potrdili prepričanje, da dolžina sedenja vpliva na samo velikost zadnjice. Ta naj bi kljub zdravi prehrani in rednemu gibanju naraščala sorazmerno z dolžino sedenja, razlog za opisan pojav pa naj bi bil predvsem pritisk, ki ga med sedečim položajem ne moremo omiliti.

Izraelski profesor Amit Gefen je prepričan, da dolgotrajno sedenje ali ležanje zaradi obremenitve celičnega tkiva povzroča povečanje maščob in s tem rast zadnjice. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da opisanega dejstva ne moremo odpraviti kljub redni vadbi in zdravi prehrani, saj gre za neugodno pozicijo telesa, ki med sedenjem omogoča množenje maščobnih celic. "Debelost je veliko več kot neravnovesje vnosa kalorij," je poudaril profesor Gefen in dodal, da sedeči ali ležeči položaj povzročata skoraj neodpravljivo škodo, zato je priporočljivo, da med večurnim sedenjem ali delom v pisarni večkrat vstanemo, se sprehodimo in zaužijemo veliko nesladkane tekočine ali vode.

"Seveda negativne posledilce ne bodo takoj vidne, a po petih letih sedenja na stolu obstaja velika možnost, da jih boste opazili," je povedal fizioterapevt Don Giordano iz centra Bespoke Treatments Physical Therapy in poudaril, da se to predvsem dogaja tistim, ki dalj časa ne vstanejo iz stola in se med sedenjem krivo držijo.

Zadnjica - mala
Zadnjica - mala FOTO: Thinkstock

Da bi preprečili negativne posledice, upoštevajte nekaj preprostih nasvetov:

Četudi imate sedež z odličnim naslonjalom, se raje odločite za alternativo. Izberite denimo žogo za sedenje, kjer morate vključiti mišice, da ohranjate ravnotežje. Tako s sedenjem porabljate energijo in utrjujete trebušne ter hrbtne mišice.

Ne sedite povsem pri miru, ne cepetajte z nogami, trepljajte s svinčnikom po mizi, bodite videti nemirni. Dvigujte noge pod mizo in napenjajte mišice. Tisti, ki to počno in tudi večkrat vstanejo ter se malce sprehodijo do stranišča ali okoli pisarne, porabijo tudi do 1256 džoulov več kot tisti, ki cel delovnik preživijo sede. Zakaj to deluje? Gibanje potrebuje energijo in tako se porabljajo jouli.

Med delovnim časom večkrat pretegnite noge. Koristne vaje lahko uspešno naredite tudi sede za pisalno mizo oziroma pred računalnikom. V sedečem položaju napnite trebušne mišice in ostanite v takem položaju vsaj 10 sekund, nato mišice sprostite. Ponavljajte vajo izmenično vsaj 20- do 30-krat. Med odmorom se dvignite in ponovno sedite na stol, to ponovite 10- do 15-krat zaporedoma. Medtem ko sedite, izmenično napnite in sprostite zadnjične mišice. Vajo ponovite čim večkrat.

V sedečem položaju zravnajte noge, stisnite jih skupaj in dvignite v vodoraven položaj. Vajo ponovite vsaj 20-krat zaporedoma, med vajo naj bodo trebušne in zadnjične mišice napete.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324