Zadovoljna.si
Sklece

Šport in zdravje

Kaj zaužiti po telesni vadbi?

Z.K.
09. 04. 2012 06.18
1

Nekateri se za telesno vadbo odločijo zjutraj, nekateri zvečer, za vse pa velja, da je priporočljivo kaj zaužiti ter telesu priskrbeti zadostno količino energije. Toda ste vedeli, da je uživanje hrane po vadbi še bolj pomembno? Po intenzivni telesni vadbi so mišice izčrpane, raven sladkorja v krvi pa je drastično upadla. Začenja se proces razgradnje mišic, ki ga je treba ustaviti. Edini način, da se to ustavi, je ta, da v telo vnesete prehranske elemente, ki so telesu v času po treningu izjemno potrebni. Preberite, kaj je po treningu priporočljivo uživati.

Sklece
SkleceFOTO: iStockphoto
Proteinski šejk in banana

Po vadbi morate v telo vnesti proteine v kombinaciji z ogljikovimi hidrati. Proteinski šejk iz sirotke, voda in banane je odlična izbira, saj telo zaužito hrano hitro spremeni v energijo. Zmešajte 2 žlici proteinskega šejka z vodo, zatem pa si privoščite še polovico banane.Vse skupaj znaša 1046,7 kJ ( 250 kalorij).

Arašidovo maslo in banana na riževih ploščicah

Če si želite malce bolj konkretnejšega obroka, si privoščite arašidovo maslo in bananin sendvič. Namesto kruha izberite raje nizkokalorične riževe ploščice. Polovico banane narežite na majhne koščke in 2 riževi ploščici obložite s sladkim sadežem, pred tem lahko ploščici namažete z eno žličko arašidovega masla. Po obroku je zagotovljen visok nivo energije. Vse skupaj znaša 903 kJ (215 kalorij).

Bananin čips
Bananin čipsFOTO: iStockphoto
Humus in pita

Še ena izmed odličnih kombinacij ogljikovih hidratov in proteinov sta humus in polnozrnata pita. Humus je namaz iz čičerike, ki je odličen vir proteinov, in to tako rekoč brez maščob in škodljivega holesterola. Za maksimalen izkoristek beljakovin iz čičerike jo kombinirajte s polnozrnatimi žitaricami, denimo polnozrnato pito. Privoščite si četrtino skodelice humusa in kos pite. Vse skupaj znaša 1155 kJ (275 kalorij).

Jogurt in sveže jagode

Proteini se zdijo logična izbira po vadbi, saj vsebujejo aminokisline, ki pripomorejo k izboljšanju mišične mase. Po vadbi telesu namreč močno primanjkuje aminokislin, ki jih telesu povrnete z zadostnim vnosom beljakovin. Nizkokaloričen jogurt vsebuje približno 15 gramov proteinov, za dodatek ogljikovih hidratov pa si zraven privoščite še jagode. Privoščite si približno 200 gramov jogurta in polovico skodelice jagod. Vse skupaj znaša 756 kJ (180 kalorij).

Tuna in polnozrnati kruh

Kaj bi se vam po treningu lahko bolj prileglo kot sendvič? Najbolje od vsega pa je, da ob pravi izbiri sestavin nahranite tudi mišice. Znanstveniki so dokazali, da je kombinacija ogljikovih hidratov in proteinov prava kombinacija za uživanje po telesni vadbi. Kot nadev za na kruh pripravite tuno, limonin sok in olivno olje. 100 gramov tune in kos polnozrnatega kruha skupaj znašata 924 kJ (220 kalorij).

kruh
kruhFOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368