Zadovoljna.si
Nasmeh

Šport in zdravje

To je resnica o belih zobeh!

zadovoljna.si
10. 11. 2016 07.54
1

Vsi si želimo lepe in zdrave zobe. Če so beli, še toliko bolje. Ko je govora o lepoti, so ženske pripravljene odšteti veliko denarja, da bi izgledale, kar se da popolno. Vseeno pa dragi izdelki niso vedno tudi najbolj učinkoviti. Zato vam ponujamo seznam nekaterih naravnih sestavin, s pomočjo katerih si lahko brez odvečnih stroškov pričarate sijoče, bele in vidno zdrave zobe.

Kislina, ki se skriva v jagodah, naj bi pomagala pri beljenju zob.
Kislina, ki se skriva v jagodah, naj bi pomagala pri beljenju zob. FOTO: iStockphoto
Čeprav naravni zobje niso nikoli snežno beli, nas podobe s televizijskih zaslonov, jumbo plakatov in revij s svojimi bisernimi nasmehi prepričujejo v to, da je to sinonim uspeha in lepote. Če so zobje obarvani zaradi zunanjih dejavnikov, kot je določena hrana, pijača (pravi čaj, kava, rdeče vino) in razvade (cigareti), nam proizvajalci sredstev za ohranjanje zobne higiene obljubljajo uspeh že z zobnimi pastami, ki so dosegljive v sleherni trgovini. Te sicer lahko nekoliko prispevajo k posvetlitvi zob, vendar pa je njihova temeljna pomanjkljivost ta, da imajo stranske učinke. Če jih uporabljamo predolgo in preveč intenzivno, nam lahko te zaradi močnega drgnjenja zobne površine močno stanjšajo zobno sklenino in povečajo občutljivost zob na zunanje dražljaje. Tudi beljenje na dolgi rok lahko hudo poškoduje zobe, zato si je še najbolje pomagati z naravnimi sestavinami.

Jabolka so trdo in čvrsto sadje, zato zahtevajo dovolj močne zobe, ki lahko brez težav zagrizejo vanje.
Jabolka so trdo in čvrsto sadje, zato zahtevajo dovolj močne zobe, ki lahko brez težav zagrizejo vanje.FOTO: Profimedia
Jagode

Čeprav so rdeče barve, pomagajo pri beljenju zob in to s pomočjo kisline, ki s površine zob odstranjuje vso nakopičeno nečistočo.

Semena in oreščki

Med žvečenjem oreščkov in semen pomagate odstranjevati zobne obloge s površja zob. Seveda se ti zdravi prigrizki radi ujamejo med zobe, zato je še toliko bolj pomembno, da si jih po zaužitem obroku temeljito umijete.

Čebula

Morda res ni najbolj dišeča sestavina na svetu, a čebula naj bi bila po mnenju strokovnjakov še kako pomembna za zdravje zob. Nima izrazite barve in ne bo pustila madežev na zobeh. Poleg tega poskrbi tudi, da si po po uživanju te zelenjave vsi umijejo zobe, saj ne želijo imeti neprijetnega zadaha.

Jabolka

Jabolka so trdo in čvrsto sadje, zato zahtevajo dovolj močne zobe, ki lahko brez težav zagrizejo vanje. Prav v tem pa je tudi njihova prednost, saj z grizenjem krepimo zobe in dlesni. Poleg tega nekatere sestavine v jabolku blagodejno vplivajo na zdravje zob in slino.

Brokoli

Za razliko od nekaterih drugih vrst zelenjave, brokoli praviloma ne ostane za zobmi, kar je seveda zelo pozitivno, saj ne bo vplival na zdravje zobne sklenine.

Sir

Ta sila okusna jed vsebuje veliko kalcija, za katerega je znano, da krepi zobe in dlesni. Poleg tega siri nimajo barve in zato ne puščajo grdih madežev na zobeh.

Pomaranča

Zaradi kisline, ki jo vsebujejo, lahko pomaranče ključno pripomorejo k naravnemu beljenju zob, a z njihovim uživanjem kljub temu ne gre pretiravati, saj lahko v prekomernih količinah hitro poškoduje sklenino.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658