Zadovoljna.si
Vsako telo potrebuje drugačna hranila.

Šport in zdravje

Kako geni vplivajo na hujšanje

S.O.
28. 12. 2011 13.27
0

Odvečni kilogrami niso odvisni zgolj od stresnega življenjskega sloga, nepravilne prehrane in pomanjkanja telesne aktivnosti. Geni namreč k razvoju debelosti prispevajo kar od 40 do 70 odstotkov, kar potrjuje tudi dejstvo, da se rezultati dobro znanih množičnih diet med seboj močno razlikujejo. Če želimo izgubiti telesno težo, moramo zato upoštevati individualni genetski zapis, s pomočjo katerega lahko izgubimo kar 2- do 3-krat več kilogramov kot pri običajni dieti.

Vsako telo potrebuje drugačna hranila.
Vsako telo potrebuje drugačna hranila.FOTO: iStockphoto

Dieta mora biti prilagojena posamezniku

Raziskava na priznani ameriški univerzi Standford je razkrila, da lahko pri hujšanju s pomočjo genov izgubimo 2- do 3-krat več kilogramov, kot če se izgube telesne teže lotimo s pomočjo dobro znanih množičnih diet, ki upoštevajo enak jedilnik, ne glede na posameznika, ki dieto izvaja. V raziskavi je sodelovalo 131 predstavnic ženskega spola, med katerimi je del žensk hujšalo na podlagi rezultatov nutrigenomske analize, preostale pa s pomočjo klasične diete. Znanstveniki so večji napredek opazili pri ženskah, ki so se prehranjevale po navodilih svojih genov, saj so izgubile kar od 2- do 3-krat več kilogramov.

S pomočjo genov do izgube kilogramov.
S pomočjo genov do izgube kilogramov. FOTO: iStockphoto
Rešitev se skriva v genih

V genih so namreč zapisane potrebe po hranilih in njihovi presnovi, prekomerna telesna teža pa je posledica sprememb v presnovi maščob in ogljikovih hidratov, ki jih največkrat spremljata nezdrav življenjski slog ter nepravilna prehrana. Ker je vsak človek edinstven, za svoje delovanje potrebujemo drugačno kombinacijo hranilnih snovi, ki ohranjajo zdravo in vitalno telo. Svojih genov namreč ne moremo spremeniti, lahko pa jim prilagodimo način življenja in prehranjevanja, kar bo poleg zdrave izgube kilogramov vplivalo še na naše počutje in samo presnovo.

Izgubite kilograme na naraven način

Genska analiza LifeGenetics Slim je dobro znana širom po svetu, prisotna pa je tudi v slovenskem prostoru. Gre za preučevanje genov, ki so na različne načine povezani s potrebo po hranilih in z njihovo presnovo ter posledično vplivajo na samo telesno težo. To so geni, ki vplivajo na porabo energije, presnovo maščobe in izločanje inzulina, nalaganje maščevja v telesu, presnovo ogljikovih hidratov, na debelost, indeks telesne mase (ITM) in pomen fizične aktivnosti pri hujšanju. Namen tovrstne genske analize je vsakemu posamezniku predstaviti možnosti, kako lahko dano genetsko zasnovo izkoristi v svoj prid, tako za zdravo izgubo telesne teže kot tudi za njeno učinkovito ohranjanje.

Genska analiza omogoča zanesljiv in zdrav način izgube kilogramov.
Genska analiza omogoča zanesljiv in zdrav način izgube kilogramov.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368