Zadovoljna.si
Sadje in zelenjava, to prava je zabava.

Šport in zdravje

Upočasnimo staranje

Alenka Oldroyd
04. 05. 2009 21.50
0

Zadnja leta nas strokovnjaki neprestano opozarjajo o pojavu naraščanja obolevnosti za rakom, diabetesom in seveda pred boleznimi, povezanimi s prekomerno telesno težo.

 

Večina znanstvenih raziskav dokazuje povezavo med različnimi boleznimi in prehranskimi navadami. Stroka tudi svetuje, da naj bi zaužili vsaj pet obrokov sadja in zelenjave na dan. Zelenjave lahko tudi več, glede na to, da te vrste hrane ni nikoli preveč. A žal je za večino od nas že pet obrokov pravi izziv. Hiter življenjski ritem kar vabi po nezdravi in hitro pripravljeni hrani.

Priznajmo si, da doma ne kuhamo več tako pogosto, kot smo nekoč in da je zvok pečenja slastnega zrezka zamenjal zvok pripravljene mikrovalovne pečice. Pred vami je nekaj rešitev, kako enostavno, hitro in okusno pripraviti zdrav obrok.

Pomen zdrave hrane je izjemen in kar je najlepše, počutimo se polni energije in vitalni skozi ves dan, ko zaužijemo kaj dobrega za nas. Pa še telo nam je hvaležno.

Sok iz svežega sadja ali zelenjave za odličen zajtrk

Najenostavneje je, če kupimo že pripravljen, 100-odstotno sadni ali zelenjavni napitek brez dodanega sladkorja. Če pa smo pripravljeni žrtvovati deset minut svojega časa v kuhinji, lahko napravimo napitek sami in ujamete dve muhi na en mah. V mikserju zmešamo dva kivija, banani, pest grozdja in jagod ter 250 ml sveže stisnjenega jabolčnega ali pomarančnega soka. Serviramo in zajtrk je pripravljen. Tako pripravljen napitek je bogat z vitamini in hkrati zelo hranljiv. Bodimo pa pozorni na sladkor in ostale škodljive sestavine, ki se lahko skrivajo v že pripravljenih sokovih, če jih dodajamo. Jogurt ali kosmiči za zajtrk so dobra izbira. Dodamo še različno sadje, kot so brusnice, robidnice, borovnice, ki so pravo gorivo za naše telo in delo je opravljeno. Če nimamo pri roki svežega jagodičevja, moramo vedeti, da so globoko zamrznjeni sadeži prav tako dobri. Za nameček si umislimo še narezano banano in popoln energijski obrok za začetek dneva je tu. Zajtrku dodajajmo vedno nove okuse sadja in s tem poskrbimo za pestrost obrokov in zadosten vnos vitaminov. Seznam raznovrstnega sadja je neskončen in le od naše domišljije je odvisno, kaj si bomo privoščili jutri.  

Imejte se rade in se razvajajte z dobro hrano.
Imejte se rade in se razvajajte z dobro hrano.FOTO: iStockphoto

Zelenjavni priboljšek za malico

Sveže korenje, zelena in ostala hrustljava zelenjava je odlična rešitev za premagovanje lakote med glavnimi obroki. S to vrsto hrane bomo zmanjšali občutek lakote in se izognili padcu energije, ki je značilna za hitre obroke, polne sladkorja in škodljive maščobe. Dobro vemo, da ima kos čokoladne torte okoli 700 kalorij. Za žensko srednjih let je to več kot tretjina priporočljivega dnevnega vnosa hrane, da kasnejših učinkov padca sladkorja sploh ne omenjamo. Raje si privoščimo toliko zelenjave, kot jo želimo, saj ima denimo korenček le 32 kalorij in zelena borih osem. Če se nam zdi sama zelenjava dolgočasna, jo popestrimo s fižolovim prelivom, ki je bogat s proteini ali s pustim jogurtovim prelivom.

Podvojimo porcijo zelenjave

Skušajmo na svojem krožniku, za kosilo in večerjo, povečati količino zelenjave. Večina med nami je poje premalo, to drži in odlična rešitev za izpolnitev načela 'pet na dan' je različna vrsta zelenjave v enem samem obroku. Takšna poteza ima kar nekaj pozitivnih učinkov: več zelenjave naenkrat pomeni manj ostalih skupin živil, kot so krompir, testenine ali meso. Zmanjšanje hrane z visokokalorično vrednostjo ohranja telesno težo ter neposredno vpliva na naše zdravje in počutje. Pa še to, zelenjava ni tako draga, kot si domišljamo in zakaj si kdaj pa kdaj ne bi privoščili zamrznjene, ki je prav tako dobra in zdrava?

Sadje in zelenjava, to prava je zabava.
Sadje in zelenjava, to prava je zabava.FOTO:

K zdravim obrokom štejemo tudi zamrznjeno sadje in zelenjavo, saj ohranjata ustrezno hranilno vrednost. Načelo 'pet na dan' je v hipu izpolnjeno, saj je priprava takšne hrane hitra in enostavna. Recimo, sladko koruzo v konzervi lahko res hitro pogrejemo, prav tako lahko enostavno pripravimo zamrznjeno zelenjavo. S pravilno izbiro sadja in zelenjave lahko zlahka zadostimo načelu 'pet na dan' v samo enem obroku. Pazimo le, da smo previdni pri sadju, ki je konzervirano v sladkorju ali sladkih sokovih.

Če združimo vse namige in predloge, si lahko čez dan privoščimo še kak obrok več in prav nič se nam ne bo poznalo na tehtnici. Samo malo dobre volje je potrebno in nekaj malega načrtovanja. In če smo zelo pozorni, lahko opazimo celo kakšno zanimivo prednost, kot so prihranek pri nakupu, več energije in lepše telo. Najnovejše raziskave kažejo tudi, da lahko elaginska kislina, ki se nahaja v več vrstah sadja, v zelenjavi in oreščkih, ugodno vpliva na naš videz in upočasni procese staranja. Z uživanjem omenjenih sadežev lahko celo popravimo že nastalo škodo v telesu. A še vedno velja načelo modrosti: bolje preventiva kot kurativa, zato nikar ne verjemimo vsega, kar slišimo ali preberemo.

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478