Zadovoljna.si
Kako zgubiti kalorije med sedenjem - 6

Šport in zdravje

Kako porabiti energijo med sedenjem?

Z.K.
13. 04. 2012 12.00
0

Dandanes vse več ljudi večino dneva presedi. Osemurno sedenje, ki ga v delovnem času mnogi preživijo pred računalnikom ali pred goro papirjev, terja svoj davek. Raziskave so pokazale, da preveč sedenja poveča tveganje za nastanek diabetesa, raka, upočasni metabolizem ter povzroča mnogo drugih neprijetnih posledic. Vas zanima, kako v času sedenja porabiti kar največ energije? Obstaja kar nekaj načinov ...

Kako zgubiti kalorije med sedenjem
Kako zgubiti kalorije med sedenjemFOTO: iStockphoto

Smejte se!

Četudi menite, da ste pod prevelikim stresom, da bi se smejali, to vseeno poskusite. Raziskava, ki so jo opravili na eni izmed medicinskih fakultet, je pokazala, da lahko s smehom, ki traja od 10 do 15 minut, porabite 167 joulov. Intenzivno smejanje lahko srčni utrip pospeši za 10 do 20 odstotkov, kar pospeši tudi vaš metabolizem. To pomeni, da energijo porabljate tudi, ko se nehate smejati.

Z mišično maso boste porabili več joulov!

Mišice porabijo 12-krat več energije kot maščoba. Vsak kilogram mišične mase poveča bazalni metabolizem do te mere, da telo porabi 419 joulov na dan več, četudi ste povsem pri miru. Zato tiste, ki se po službi večkrat odpravite v telovadnico ali ste fizično aktivne, več energije porabite tudi na delovnem mestu.

Kako zgubiti kalorije med sedenjem - 2
Kako zgubiti kalorije med sedenjem - 2 FOTO:

Gibajte se na stolu!

Ne sedite povsem pri miru, cepetajte z nogami, trepljajte s svinčnikom po mizi, bodite videti nemirni. Dvigujte noge pod mizo in napenjajte mišice. Tisti, ki to počno in tudi večkrat vstanejo ter se malce sprehodijo do stranišča ali okoli pisarne, porabijo tudi do 1256 joulov več kot tisti, ki cel delovnik preživijo sede. Zakaj to deluje? Gibanje potrebuje energijo in tako se porabljajo jouli.

Zamenjajte svoj sedež!

Četudi imate sedež z odličnim naslonjalom, se raje odločite za alternativo. Izberite denimo žogo za sedenje, kjer morate vključiti mišice, da ohranjate ravnotežje. Tako s sedenjem porabljate energijo in utrjujete trebušne ter hrbtne mišice.

V pisarni naj bo hladno

Telo porabi večje število energije, če se trudi ogreti. Tako imenovane rjave maščobe se aktivirajo, ko vas zebe, in porabljajo preostalo maščobo, da se telo ogreje. Fenomen rjavih maščob še ni povsem raziskan, zato se nikar ne zaprite v hladilnik v upanju, da boste izgubili odvečne kilograme. Vsekakor pa več energije porabite v hladnem prostoru.

Vzemite si kofeinski odmor

Kofein lahko uporabite za pospeševalec metabolizma, vendar pa niso vse tako imenovane energijske pijače enako priporočljive. Mnoge kave z okusom namreč vsebujejo ogromno sladkorja, ki pa za tiste, ki želijo izgubiti kilograme, še zdaleč ni priporočljiv. Najboljša izbira, ki vsebuje kofein, je čaj, zelen ali črn, ter črna kava brez mleka in brez dodanega sladkorja. Prav tako se kofeinu izogibajte po tretji uri, sicer lahko negativno vpliva na vaš spanec.

Kako zgubiti kalorije med sedenjem - 3
Kako zgubiti kalorije med sedenjem - 3FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368