Zadovoljna.si
Še dodatno si boste pomagali, če boste pričeli tudi redno telovaditi, hoditi v naravo in si privoščili dovolj počitka.

Šport in zdravje

Kako se pravilno lotimo razstrupljanja telesa?

Mojca Koprivnikar
22. 07. 2008 05.20
9

Ste se odločili, da boste v življenju naredili korenito spremembo in svojemu telesu privoščili očiščevalno revolucijo?

Pred začetkom posta je treba vsaj teden dni uživati lažjo hrano. Z njo boste telo pripravili na intenzivno razstrupljanje.
Pred začetkom posta je treba vsaj teden dni uživati lažjo hrano. Z njo boste telo pripravili na intenzivno razstrupljanje.FOTO: iStockphoto

Imate dovolj nezdrave in umetno predelane hrane in vseh sladkih in mastnih pregreh, za ketere kar ne veste, kako bi se jim odrekli? Ste se odločili, da boste končno prenehali s starimi, škodljivimi navadami, ki vaš organizem le zastrupljajo in posledično v njem ustvarjajo okolje za razvoj »sodobnih« bolezni in ste na drugi strani naveličani vseh diet, muh enodnevnic, ki vam jih ponujajo na vsakem koraku, le redke pa so učinkovite in zdrave za vaš organizem? Morda pa si želite le »nadgradnje« vašega zdravega življenjskega sloga.

Post je v takšni situaciji odlična izbira, še posebej, če želite spremeniti vaš življenjski slog. Da pa bo postenje pravilno, je potrebno upoštevati nekaj osnovnih pravil, ki vam bodo pomagala do učinkovitega in zdravega razstrupljanja.

Moj prvi post

Marjan Videnšek iz Zavoda Preporod nam je posredoval nekaj napotkov in navodil, kako se pripraviti na svoj prvi post. Od tega, kako se bomo lotili prvega postenja, je odvisno, ali se bomo na to pot podali z veseljem in zagonom ali pa bomo že pri naslednjem koraku vrgli puško v koruzo. Pozitivni učinki posta vam lahko, ob pravilnem poteku, ostanejo celo življenje.

Svetovalec za zdravo življenje Marjan Videnšek pravi, da je pred začetkom postenja pomembno, da zberemo čim več informacij o tem, kaj post je. To lahko storite z branjem literature o postu, posvetujete se lahko s strokovnjaki in poznavalci postenja ali se udeležite kakšnega predavanja, najbolj dragocene informacije pa boste našli pri tistih, ki so se že postili. Več informacij boste imeli, bolj bogata in učinkovita bo vaša izkušnja s postenjem.

Pred začetkom postenja je treba spremeniti prehrano

Ne glede na to za kakšen post se boste odločili, je že teden ali dva prej potrebno spremeniti način prehranjevanja in če se da tudi način življenja. Potrebno je začeti uživati lažjo polnovredno hrano, čim več sadja in zelenjave, zelo dobrodošlo je tudi suho sadje, oreščki in razna semena. Počasi pa je treba opustiti vse škodljive navade (kajenje, pitje alkohola in drugih industrijskih pijač …). Iz prehrane je dobro odstraniti izdelke iz moke, mesa, sladkarije, cvrtje in ostalo »umetno« hrano. Najboljša izbira pred začetkom postenja pa je uživanje presne hrane.

Po dveh tednih zdravega prehranjevanja in spremenjenega načina življenja boste telo že pripravili na začetek postenja. Morda je za prvič boljša izbira krajši kot daljši post (tridnevni post), kasneje, ko boste že dobili občutek, kako post pravzaprav poteka, pa se lahko odločite tudi za daljše postenje.

Še dodatno si boste pomagali, če boste pričeli tudi redno telovaditi, hoditi v naravo in si privoščili dovolj počitka.
Še dodatno si boste pomagali, če boste pričeli tudi redno telovaditi, hoditi v naravo in si privoščili dovolj počitka.FOTO:

Čiščenje celega telesa

Ob prvem dnevu posta si privoščite tudi čiščenje črevesja s klistiranjem ali z Glauberjevo soljo, ki bo razstrupljanje telesa še pospešilo in učinek dobrega počutja bo toliko večji. Klistiranje ni obvezni del posta pač pa zelo priporočljiv. Najbolje ga je izvajati takoj zjutraj, ko vstanete. Poleg klistiranja privoščite malce očiščevalnega razvajanja tudi svoji koži, ki je največji izločevalni organ in velikokrat tudi najbolj nasičena s strupi, ki prihajajo iz organizma in tudi od zunaj. S suho krtačko primerno za kožo vsaj deset minut masirajte kožo, nato stopite pod tuš in si privoščite še dotik toplo-hladnega razvajanja. S posebnim strgalom očistite tudi obloge v ustih, predvsem z jezika. Postopek ponovite zjutraj in če se le da tudi zvečer.

Čez dan ne pozabite na zadostne količine pitja vode. Če ste se odločili za post ob zelenjavnih in sadnih sokovih, potem naj bo njihov vnos v organizem reden.

Izguba teže je le posledica pravilnega postenja in ne bi smela biti glavni cilj!
Izguba teže je le posledica pravilnega postenja in ne bi smela biti glavni cilj!FOTO: iStockphoto

Ne pozabite tudi na veliko gibanja v naravi. S tem boste pospešili izločanje strupov iz telesa in pomagali svojemu organizmu, da bo postal močnejši in odpornejši. Veliko ljudi, ki so se že postili poroča o večji zbranosti in večji delovni storilnosti, zato je strah, da boste med postom brez energije in volje, popolnoma odveč.

Marjan Videnšek še pravi, da si je med postom dobro beležiti tudi svojo telesno težo, pulz, krvni tlak in si pisati dnevnik. V primeru, da se pojavi zdravstvena težava, pa se je treba posvetovati s poznavalcem postenja ali zdravnikom.

Svoje dragocene izkušnje in mnenja lahko izrazite tudi na našem forumu.

NASLEDNJIČ: Kako zaključiti post in recepti za zdravo življenje po postu

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413