Zadovoljna.si
Tudi sladice so lahko zdrave.

Šport in zdravje

Sedaj si jih lahko privoščite brez slabe vesti!

U.S.
28. 08. 2014 07.58
0

Recepti za večino sladic vsebujejo sestavine, ki jih uvrščamo na spisek nezdravih. A kaj, ko lahko belo moko, bel sladkor in sončnično olje zlahka nadomestimo z bistveno bolj zdravimi živili, ki sploh ne bodo vplivala na okus pečenega peciva, na ta način pa boste tudi bistveno zmanjšale kaloričnost sladic, ki se jim le stežka uprete.

Tudi sladice so lahko zdrave.
Tudi sladice so lahko zdrave.FOTO: Profimedia
Prinašamo vam pet priporočljivih zamenjav za sicer osnovne sestavine.

Olje zamenjajte z jabolčno čežano
Čeprav sta pri pripravi testa olje in maslo osnovni sestavini, ju lahko zamenjate z zdravo alternativo, ne da bi ogrozili okus peciva. Uporabite jabolka. Skuhajte nekaj jabolk v vodi, dodajte malo sladkorja, limoninega soka in cimeta ter kuhajte vse skupaj pol ure. Ko bodo jabolka kuhana, jih zmiksajte s paličnim mešalnikom in shranite v nepredušno zaprti posodi. Vnaprej pripravljena čežana bo odslej lahko nadomestila maslo in olje v vašem pecivu.

Namesto bele izberite polnozrnato moko

Belo moko je najbolje nadomestiti s temno, polnozrnato. Če ste nezaupljive, se nanjo počasi privajajte. Najprej zamenjate tretjino, nato polovico in na koncu celotno količino navedene količine moke v receptu. Polnozrnata moka je bogata z vlakninami, minerali in vitamini, obenem pa imejte v mislih, da morate ob dodajanju na primer ržene moke dodati tudi nekaj tekočine.

Posladkajte se z medom.
Posladkajte se z medom. FOTO: Thinkstock
Med in suho sadje namesto sladkorja
Poln kalorij in brez hranilne vrednosti je bel sladkor – velik sovražnik vašega zdravja, zato je potrebno poudariti, da ga lahko iz receptov zlahka črtate. V receptih, ki vsebujejo oreščke, je sladkor priporočljivo zamenjati z medom. V kremah uporabite ječmenovo ali rženo sladilo, a imejte v mislih, da imata nekoliko blažji okus. Sladkost pa je možno doseči tudi z dodajanjem narezanega suhega sadja, kot so rozine ali suhe fige. Omenjeno sadje je bogato z vitamini, minerali in vlakninami.

Rožiči namesto kakava
Rožiči najbolje nadomestijo sicer zelo specifičen okus kakava. Obenem gre tudi za bolj zdravo različico, saj vlaknine uravnavajo prebavo. Ker je poleg vsega kakav še alergen, lahko tudi v tem primeru kot zaželena alternativa vskočijo rožiči. Medtem ko ima kakav grenak okus, so rožiči bogati z naravnim sadnim sladkorjem, zaradi česar lahko sladici dodamo tudi nekoliko manj sladkorja, kot je predvideno v receptu.

Mandljevo mleko je najbolj zdrava alternativa kravjemu mleku.
Mandljevo mleko je najbolj zdrava alternativa kravjemu mleku.FOTO: Profimedia

Mandljevo namesto polnomastnega kravjega mleka
Mandljevo mleko za razliko od kravjega ne vsebuje nasičenih maščobnih kislin in holesterola. Na drugi strani pa se lahko pohvali tudi kot mleko, polno omega 3 in omega 6 maščob, magnezija, kalcija in vitamina E. Vsekakor dobraa zamenjava za industrijsko predelano kravje mleko. Če se želite prepričati, kako zdravo in okusno je mandljevo mleko, si ga lahko naredite tudi same doma.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658