Zadovoljna.si
Kinesis je vadba naravnih gibov, ki jih uporabljamo pri vsakodnevnih opravilih.

Šport in zdravje

Odkrivamo skrivnost kinesisa

Alenka Oldroyd
31. 12. 2008 19.25
0

Vsak dan znova ugotavljamo, kako malo naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Tako malo je treba, pa vendar nam ne gre vedno najbolje od rok. Tokrat vam predstavljamo vadbo kinesis, ki že osvaja Slovenijo. Morda bo osvojila tudi vas.

Kinesis je vadba naravnih gibov, ki jih uporabljamo pri vsakodnevnih opravilih.
Kinesis je vadba naravnih gibov, ki jih uporabljamo pri vsakodnevnih opravilih.FOTO:

Redna vadba je temelj zdravja in predpogoj dobrega počutja, a kar priznajmo si, da to v praksi premalo upoštevamo in smo pri iskanju izgovorov pravi mojstri. Če smo v dobri telesni kondiciji, nam psiha ne povzroča težav, samozavest je na vrhuncu in delovna vnema je brezmejna.

Revolucionarna novost

Ko zdravniki in strokovnjaki s področja športa ter kineziologije staknejo glave, je uspeh zagotovljen. Tako je nastal kinesis, ki je pravo odkritje. Inštruktorica Mojca Celarc in demonstratorja Maja in Mitja so nam v wellness centru Valens Augusta na Ptuju vadbo kinesis predstavili nekoliko podrobneje.

Kinesis je vadba naravnih gibov, ki jih uporabljamo pri vsakodnevnih opravilih. Ko se prosto gibamo v prostoru in času, občutimo neverjetno sozvočje telesa in duha. Ob redni vadbi je uspeh zagotovljen in kot pravi inštruktorica Mojca, je osnovno vadbo aerobike, fitnesa ali pilatesa v določenem trenutku nujno nadgraditi z obremenitvami.

Vključene so vse mišice

Vadba kinesisa ne izključuje prav nobene mišice. Krepimo vse mišične skupine, vključno s tistimi najmanjšimi, ki so pri ostalih vadbah velikokrat zanemarjene. A kot je znano, se moramo pred vsako vadbo nujno ogreti. Ne le zato, da pripravimo telo na gibanje, ampak tudi, da pozabimo na zunanje dogajanje in se posvetimo sami sebi. Kombinacija kratkih vmesnih aerobnih vaj in vadbe kinesisa je zadetek v polno. Seveda je najbolje, da imamo ob sebi usposobljeno osebo, ki nas vodi in opozarja na morebitne pasti.
Nesporno je, da bi vsi radi dolgo in zdravo živeli, nihče pa ne bi bil rad star in bolan.

Vsak trenutek, ki ga izkoristimo za svoje zdravje, je neprecenljiv.
Vsak trenutek, ki ga izkoristimo za svoje zdravje, je neprecenljiv.FOTO: iStockphoto

Brez dihanja ni življenja

Pri intenzivni vadbi je dihanje še kako pomembno. S pravilno tehniko poskrbimo, da prideta kisik in sveža energija do vsake celice telesa. Na ta način ohranjamo zdravje in mladostni videz. Ob koncu vadbe poskrbimo še za raztezanje posameznih mišičnih skupin in pripravljeni smo na nove izzive. Kako lepše je življenje in kako dobro se počutimo, pa lahko ugotovimo ob koncu vadbe. Vedno znova in znova.
Saj je vsak trenutek, ko nekaj delamo za svoje zdravje, neprecenljiv in hkrati ena najboljših naložb v življenju.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478