Zadovoljna.si
Pot do cilja je že skoraj končana, ampak najboljše se šele začenja ...

Šport in zdravje

Ko trening postane višek zadovoljstva

S.O.
2009-12-21 19:10
0

Dijanina pot je sicer skoraj končana in njeno telo vidno preoblikovano. Vendar kljub temu so pozitivni učinki in dobro počutje med glavnimi razlogi, zakaj se splača vztrajati do cilja in še čez.

Ni še konec

Pozitivni učinki, ki jih ima telesna vadba na naše fizično in psihično počutje, so neprecenljivi. Ne samo, da nam aktivnost poveča voljo do življenja, izpolnjevanja sanj in premagovanja ovir, omogoča nam tudi boljše počutje in daje voljo, da se borimo in izbiramo vitalen način življenja. Dijana je skoraj pred koncem šestmesečnega cikla vadb, vendar se kljub vidnim rezultatom zaveda, da to ni njen zadnji korak.


Vadba in pozitivni učinki

Televizijska voditeljica in novinarka Dijana Galič je ob pomoči priznanega fitnes trenerja Gašperja Simčiča dosegla in presegla že marsikatero oviro. Za njo je že enaindvajseti teden potenja in borbe, ob enem pa se po vsakem treningu počuti veliko boljše in pozitivno. Telesna vadba ji tako ponuja še mnogo več kot le lepo telo. Je skupek notranjega in zunanjega zadovoljstva, ki se skupaj odražata v drugačnem slogu življenja.

Gašper je za Dijanino fizično pripravljenost izbral štiri zahtevne vaje, ki na trenutke izgledajo kar se da preproste, vendar zahtevajo veliko fizično pripravljenost in vzdržljivost.

Dinamični izpadni korak z ročkami, ki štejeta vsaka po dva kilograma, aktivira celotno telo. Roke v dinamičnih gibih potiskamo nad glavo, gibanje pa je enakomerno in brez nepotrebnih sunkov. Poleg spodnjega dela telesa so aktivna tudi ramena in roke, pozorni pa moramo biti predvsem na položaj kolena, ki ob upogibu ne sme segati čez prste na nogi.
Pri vaji za hrbet, ki se je z manjšimi popravki spremenila tudi v tretjo vajo, gre za veslanje stoje s pomočjo elastike. Ta mora biti ves čas napeta. Le tako bo vaja učinkovita in pravilno izvedena. Komolci in zapestja so stegnjeni in v višini prsne mišice ter potujejo nazaj ob telesu in zapirajo lopatice. Gre za aktivno vajo, kjer sodelujejo tudi trebušne mišice.


Potisk prsi se prav tako izvaja s pomočjo elastike. Pomembno je, da je trup ves čas stabilen, elastika pa napeta. Komolci in zapestja ležijo v višini prsnih mišic, potegi pa so lahko hitri ali nekoliko počasnejši. Pozabiti ne smemo niti na pravilno in enakomerno dihanje.
Negativni upogib trupa je zahtevna vaja, kjer potrebujemo pomoč partnerja, ki nas skozi izvajanje drži za noge in tako deluje kot protiutež. Roke počivajo na prsih, zadnjica je skupaj s kolki fiksirana na ravni podlagi. Ves čas so aktivirane trebušne mišice, za pravilno izvajanje pa je potreben tudi zelo krepak zadnji del križa. Če želimo težavnost vaje še dodatno povečati, roke iz prsi premaknemo za glavo.

Naj vas čas ne omejuje

Dijana je zaupala, da so vaje vedno težje in zahtevajo večjo fizično pripravljenost, vendar je celoten proces skozi več ponovitev vedno lažji in bolj izvedljiv. In ko vaje lahko v celoti pravilno izvedeš, je to višek zadovoljstva. Ob pomoči pravilne prehrane, ki mora vsebovati od pet do šest obrokov in pa velike količine tekočine; predvsem vode, je tudi pot do cilja veliko lažja in izvedljiva. In če se vam kdaj zgodi, da začutite pomanjkanje motivacije in volje, se spomnite na Dijanine besede: „Nikar ne obupajte, če rezultatov ne bo v pričakovanem času – to ne gre tako hitro; res ne, verjemite mi, zato bodite vztrajni!“

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152