Zadovoljna.si
Motivacija je pomembna in nujno potrebna - tako bo naša pot do cilja lažja

Šport in zdravje

Lahko je začeti, a težje zdržati

S.O.
2009-12-14 18:57
1

Dijanina borba se nadaljuje. Nov življenjski slog se razvija naprej in iz tedna v teden prinaša večje in bolj opazne pozitivne učinke. Ko se naša pot do vitalnega telesa začne, ne smemo dovoliti, da jo pokoplje že prva kapljica obupa – raje dvignite glavo in vztrajajte naprej!

Naj trening postane vsakodnevna rutina

Vsako novo odločitev je lahko začeti, veliko težje pa je premagati vmesne ovire in dejavnike, ki nas omejujejo in držijo nazaj. Pri tem ne smemo pozabiti na lastno voljo in seveda cilj. Le skrbno določena in realna pot je tista, ki nas lahko pripelje do zmage.

Televizijska voditeljica in novinarka Dijana Galič se je s svojo vztajnostjo in odločno voljo povzpela že skoraj do vrha. Za njo je že dvajseti teden vadbe in prehranjevalnega načrta, ki ga zanjo prilagaja in sestavlja priznani fitnes trener Gašper Simčič. Naporni treningi postajajo rutina, vadba vedno lažja in telo veliko bolj vitalno in fit. Stene telovadnice so že poznane, ljudje prijazni in domači. Dijanina borba za zdravo in lepo telo se nadaljuje iz dneva v dan in je postala del njenega življenja. Vse to podprto z zadostno mero motivacije in dobre volje pa prinaša še dodatne pozitivne učinke.

Vaje so postale bolj kompleksne in težje, štirje novi načini utrjevanja telesa in krepitve pa z dodatki uteži ter ostalih pripomočkov zahtevnejši. Vendar za lepo telo je včasih treba preprosto stisniti zobe in potrpeti.

Pri vaji za aktivacijo telesa s stopanjem in sestopanjem iz kocke je Dijana za dodatno obremenitev uporabljala štiri kilogramske uteži. Gre za funkcionalni trening, kjer je telo zelo aktivno, koraki pa počasni in ne preveč agresivni. Aktivirajo se predvsem noge, ki simulirajo hojo po stopnicah, trebušne mišice delujejo kot stabilizatorji, prav tako križ. Samo izvajanje ni preveč zahtevno, vendar ima vaja visoko frekvenco ponovitev, kar dvigne pulz in pospeši aktivnost.
Pri vaji za ramenski obroč deluje predvsem trebušna predpona. Z dodatkom ročk, katerih teža se običajno giblje od 0,5 pa do dveh kilogramov (odvisno od fizične pripravljenosti osebe, ki jo izvaja), dodatno dvignemo njeno težavnost. Roke gibljemo v odročenje, predročenje, rahlo rotacijo, potisk nad glavo in nazaj v prvotni položaj.

Kratke ponovitve mrtvega dviga z drogom so namenjene za krepitev zadnje stegenske mišice. Dodatna teža na drogu ne sme biti prevelika, kolena pa ne smemo upogibati čez stopala. Po petih ponovitvah sledi kratek dvig telesa.
Krepitev stranskih trebušnih mišic z uporabo medicinke zahteva veliko pozornosti pri samem izvajanju. Boki so postavljeni pravokotno na podlago in samo gibanje z ramenom gre v smeri bokov. Gre za krepitev stranskih trebušnih mišic s kratkimi in počasnimi upogibi, ki še dodatno obremenijo težavnost vaje.

Gibanje kot varovalni dejavnik

Utrujenost telesa lahko povzroči manjšo koncentracijo in nepravilno izvajanje aktivnosti, kar pa ne prinaša pozitivnih in pričakovanih učinkov. Če se vam med treningom pojavi vrtoglavica in slabost, to pomeni, da je telo preobremenjeno in utrujeno. Dnevno moramo telesu zagotoviti dovolj počitka in ustrezne prehrane, na katero ne smemo pozabiti niti pred niti po treningu.

Za naše telo je namreč gibanje varovalni dejavnik, ki nas ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter krepi naše zdravje. Pravilna kombinacija gibanja in zdravega življenjskega sloga pa nas osrečuje, sprošča in krepi, zato ji moramo ostati zvesti v vseh življenjskih obdobjih.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 140