Zadovoljna.si
Zdrava hrana

Šport in zdravje

Makrobiotika — hrana naše prihodnosti?

Mojca Koprivnikar
2008-05-06 10:52
2

Makrobiotika velja za izredno učinkovito metodo hujšanja. Hkrati pa predstavlja tudi filozofijo zdravega načina življenja.

Prve zapise o makrobiotiki zasledimo pri očetu zahodne medicine Hipokratu, kasneje jo omenja tudi Aristotel. Uporabljali so jo že južnoameriški Inki. V Evropo in Severno Ameriko pa je ta način prehrane preko študentov razširil Japonec George Ohsava. Najbolj prodoren je bil njegov rojak Michio Kushi, ki še danes poudarja učinkovitost makrobiotične prehrane.

Prehranjevanje mora biti uravnoteženo

Makrobiotična dieta je tudi pomagalo, da posameznik razvije občutek za svoje telo in učinke hrane nanj.

Bistvo leži v kvalitetni in naravno predelani hrani. Osnovno vodilo je uravnoteženo načelo jin jang. Poleg teh lastnosti je potrebno upoštevati še spol, starost, telesno pripravljenost in zdravstveno stanje posameznika, letni čas in podnebje.

Pravilna sestava makrobiotičnega jedilnika naj bi vsebovala od 30 do 50 odstotkov polnozrnatih žitaric, od 20 do 30 odstotkov zelenjave, 10 odstotkov vseh vrst stročnic, zadnjih pet odstotkov pa predstavljajo zelenjavne juhe. V jedilniku ne sme manjkati tudi morske hrane, kot so denimo morske alge, začimb, semen, sezonskega sadja. Izogibati se moramo sladkim jedem.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133