Zadovoljna.si
Veliko vitanimov in mineralov ter malo kalorij

Šport in zdravje

Moda na krožniku

P.V.
18. 03. 2009 19.00
0

Tudi hrani ni prizanešeno. Moda posega namreč tudi na to področje. Vas zanima, katera živila so letos IN?

Veliko vitanimov in mineralov ter malo kalorij
Veliko vitanimov in mineralov ter malo kalorijFOTO: iStockphoto

Cvetača in brokoli

Nizkokalorična zelenjava, ki jo lahko pečete, pražite, kuhate, cvrete, pripravite na solati, kot glavno jed ali prilogo. Polna je vitaminov in mineralov, in čeprav si omislite še tako velik obrok, se ne boste zredili. In še namig: preden se lotimo kuhanja, cvetačo in brokoli potopimo v slano vodo, da se znebimo mrčesa, ki se pogosto skriva med mesnatimi cvetovi.

Flavonoidi

Najdemo jih v različnih živilih, jabolku, rdečem vinu, črni čokoladi. So močni antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale in ščitijo pred rakom. Poleg tega pospešujejo krvni obtok, uravnavajo krvni tlak, menda pa celo izboljšujejo razpoloženje.

Eno jabolko na dan ...
Eno jabolko na dan ...FOTO: iStockphoto

Jabolka

Poleg sliv so tudi jabolka ponovno dobila mesto, ki si ga zaslužijo. So odličen izbor ob vsakem trenutku dneva. Bogata z vitamini, odlično sredstvo za odžejanje in čiščenje zob. Na voljo je veliko različnih vrst, zato vsak lahko izbere svojo najljubšo, jabolko namreč.

Ribe z omega-3 maščobnimi kislinami

Trend, ki ostaja aktualen tudi v prihodnje. Kako tudi ne. Omega 3 maščobne kisline varujejo možgane in jim dajejo moč za delovanje in razvoj. Največ teh maščob imajo ribe, ki živijo globoko v morju: losos, brancin, morski list, skuša in sardine. Strokovnjaki svetujejo vsaj dva do tri ribje obroke tedensko.

Barvne testenine

Zelena, rjava, rdeča, ... lahko jo izberete v eni barvi ali si omislite krožnik pisanih testenin. Odločite se za testenine najbolj nenavadnih oblik (ne ustavite se pri špagetih). Pri barvah bodite pozorni, da je barvilo testenin naravno in ne umetno.

Testenine za vsak okus.
Testenine za vsak okus.FOTO: iStockphoto

Kuhanje

Doslej je bil trend kupovati pakirane, že napol ali pa v celoti pripravljene obroke: listnato testo, zmrznjeno pico, sirove štruklje, ... Spet pa se vrača v modo tradicionalno pripravljanje obrokov, ki so ga poznale naše mame in babice. Vse kulinarične mojstrovine nastajajo od začetka do konca v domači kuhinji.

Enolončnice

Za vse, ki so zdoma ves dan, so enolončnice odlična rešitev. Obrok za naslednji dan lahko pripravijo že zvečer, saj bo enako okusen in dober tudi naslednji dan. Pomembno je, da izberemo živila, ki se enako dolgo kuhajo. Enolončnice so ponavadi zelo hranljive, nasitne, za nekatere pa pravijo, da so naslednji dan še boljše. Njihov izbor je izredno velik, receptov pa neomejeno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471