Zadovoljna.si
Danes je na voljo veliko različnih testenin.

Šport in zdravje

NAGRADNA IGRA: Zmagala je musaka!

S.O.
10. 03. 2009 19.40
0

Tudi tokrat ste se izkazali in nas presenetili z obilico zdravih in ob enem zelo okusnih receptov, ki bodo prišli prav marsikateri zadovoljni kuharici. Med vsemi prispelimi smo izbrali nekaj nam najslajših …

Pikantni tofujevi zeleni rezanci s sejtanom in zelenjavo (elvisa.catak)

200 g tofujevih zelenih rezancev
100 g mletega sejtana
80 ml sojine smetane
2 žlici peste z baziliko
200 g najljubše zelenjave
1 žlica gorčičnih semen
sojina omaka
ščepec kajenskega popra
začimbe po okusu

Danes je na voljo veliko različnih testenin.
Danes je na voljo veliko različnih testenin.FOTO: iStockphoto

Rezance skuhajte v vodi ali na jušni osnovi. Gorčična semena in sejtan popecite na kokosovi maščobi, začinite z zeliščno soljo in sojino omako in dodajte očiščeno zelenjavo. Na koncu primešajte še 1 dl vode (lahko vzamete tudi tisto, v kateri ste kuhali rezance) ter dodajte 2 žlici peste in sojino smetano. Po okusu začinite s kajenskim poprom.

Spomladanski žepki
(Zala009)

Testo:
210 dag ostre moke
2 jajci
2–3 žlice olivnega olja
0,5 dl mlačne vode

Nadev:
100 g svežega sira
košarica jagod
bazilika
4 žlice sveže iztisnjenega pomarančnega soka

Sadje kot prigrizek ali sladica
Sadje kot prigrizek ali sladicaFOTO: iStockphoto

Vse sestavine za testo dobro premešamo in zgnetemo v gladko testo, ki ga zavijemo v folijo in pustimo na hladnem približno pol ure. Med tem časom pa pripravimo nadev. V skodelici zmešamo mladi sir ter baziliko in dodamo 3 žlice pomarančnega soka. Jagode operemo in narežemo na majhne kocke in jih dodamo zmesi.
Testo tanko razvaljamo in s kozarcem izrežemo kroge, kamor na sredino nanesemo nadev. Krog nato prepognemo, da dobimo žepek. Stranice stisnemo z vilicami in žepke položimo v osoljeno vrelo vodo, kjer jih kuhamo približno 10 minut. Ohlajene serviramo na krožnik in jih polijemo z žlico pomarančnega soka ter okrasimo s svežimi jagodami.

Zelena pica
(Miska1988)

špinačni široki rezanci
por
brokoli
grah
sojina omaka
zeliščna sol
laneno olje
pinjole ali orehi
bazilika

Okusen in zdrav obrok je še boljši v dobri družbi.
Okusen in zdrav obrok je še boljši v dobri družbi.FOTO: iStockphoto

Skuhamo špinačne rezance ter posebej tudi por, brokoli in grah. Zmešamo malo lanenega olja, sol, baziliko in sojino omako. Polovico mešanice polijemo po odcejenih testeninah, drugo polovico pa po kuhani zelenjavi. Z oljem namažemo okrogel pekač in enakomerno razporedimo špinačne testenine. Nato dodamo še zelenjavo, potresemo s pinjolami ali orehi ter pečemo v pečici 15–20 minut na 170 stopinj Celzija.

Sojina nabodalca
(bager)

250 g tofuja
10 posušenih in v olju vloženih paradižnikov
1 bučko
2 žlici olja
lesena nabodala

Naj se v vašem hladilniku nahajajo čim bolj raznolika živila.
Naj se v vašem hladilniku nahajajo čim bolj raznolika živila.FOTO: iStockphoto

Tofu narežemo na debelejše rezine, bučke z lupino vred narežemo na tanka koleščka ter razpolovimo paradižnike. Na olju popečemo tofu ter malo ohlajenega izmenično z bučkami nanizamo na nabodalo. Na konec in začetek nabodala pa nabodemo paradižnik.

Sojina musaka
(Miska1988)

2 bučki
mleto sojino meso
gobice
čebula
zeliščna sol
sezamovo olje
tofu
wasabi (zeleni hren)

Za pripravo obroka si vzemite čas.
Za pripravo obroka si vzemite čas.FOTO: iStockphoto

Na sezamovem olju prepražimo čebulo in dodamo mleto sojino meso ter gobice. Nato začinimo z zeliščno soljo in sojino omako.
Bučke narežemo na tanke trakove in jih položimo v pekač ter potresemo z wasabijem, nato sledi plast sojinega mesa z gobicami in ponovno bučke. Čez naribamo tofu in pečemo 20 minut na 180 stopinjah Celzija.

Na žalost pa smo morali med objavljenimi recepti izbrati samo enega nagrajenca. Najbolj nas je navdušila Sojina musaka naše bralke Neje Hafner, ki je napisala preprost in okusen recept. Nagrado – košarico živil – ji podarja trgovina Kalček.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658