Nekateri še vedno verjamejo, da maščoba v hrani avtomatično pomeni tudi maščobne blazinice pod kožo. Priznani nutricionist Lyndel Costain pravi: "Ljudje menijo, da bodo shujšali le z nizkokalorično dieto. Vendar se morajo zavedati, da kar tretjina kalorij v hrani 'potrebuje' maščobe." Te so organizmu potrebne za energijo, obnovo celic in prenos vitaminov A, D, E in K po telesu. Raje kot da bi se obremenjevali s tem, kako izločiti iz jedilnika maščobe, se potrudite poiskati sadje in zelenjavo z manj maščobe in več zdravimi vlakni ter vitamini. Nenasičene maščobe, ki jih vsebujejo oreščki in ribe, so zdrave; izogibajte pa se nasičenim maščobam.
Ali sadni obrok res ne bi smeli poplakniti z vodo? To je morda veljalo v časih naših babic in dedkov, ko je bila pitna voda bolj oporečna kot danes in je vsebovala veliko več bakterij, ki so lahko v kombinaciji s sadjem povzročale prebavne motnje, danes pa ta mit prav gotovo ne drži več, sploh če sadje pred zaužitjem umijete in ga uživate v zmernih količinah.
Zmota št. 3: hujšanje z jogurtom
Jogurt je res ena izmed bolj zdravih jedi, a to še zdaleč ne pomeni, da boste z njegovo pomočjo lahko tudi shujšali. Lonček tega naravnega mlečnega izdelka z 1,5 odstotkov maščobe namreč vsebuje kar 276 kilodžulov (66 kalorij), če pa mu dodamo še lonček narezanega sadja, se ta vrednost vsaj še podvoji. Zato z uživanjem jogurta res ne gre pretiravati.
Zmota št. 4: vsa surova zelenjava je zdrava
Surovo zelenjavo naš organizem precej težko prebavi, zato v velikih količinah nikakor ne more biti tako zelo zdrava, kot je zapisano v številnih dietah. Pretiravanje pri dnevni količini surove zelenjave lahko namreč hitro vodi do neprijetnega napenjanja in hudih prebavnih motenj, prav tako pa je znano tudi, da lahko telo nekatere sestavine zelenjave bolje izkoristi, če je ta kuhana ali dušena.
Zmota št. 5: margarina vsebuje manj maščob kot maslo
Tudi ta podatek nikakor ne drži, saj sta oba izdelka približno enako kalorična. Zato si za zajtrk brez slabe vesti privoščite tistega, ki vam je bolj všeč, seveda pa pri količini ne gre pretiravati.
Zmota št. 6: en 'štamprle' žganja pomaga pri prebavi
Alkohol je v boju proti trdovratnim mastnim madežem resda učinkovit, a le, če ga uporabimo na oblačilih, posteljnini in ostalih tkaninah, ne pa tudi pri presnovi mastne hrane. Žgane pijače ne redčijo maščob v zaužiti hrani, temveč želodčno kislino, ki bi morala skrbeti za razgrajanje maščob. Zato se hrana prebavlja veliko dlje. Edini pozitivni učinek žganja je ta, da pomirja želodčne živce in zmanjša neprijeten občutek (pre)nasičenosti.
Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (6)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV