Stran s prigrizki
Marilyn pravi, da topel dom nikoli ne bi smel vsebovati piškotov, čipsa, arašidov in drugih prigrizkov. Namesto tega bi naj kuhinjske omarice po želji napolnili s sestavinami za okusen zajtrk, kosilo in večerjo, med njimi pa naj bi bilo veliko polnozrnatih izdelkov, sadja in zelenjave.
To pravilo vključuje tudi zdravo hrano, kot so sadje in razni naravni sokovi. Je že res, da so zdravi in koristni, a za vzdrževanje idealne telesne teže in lepe postave niso najbolj primerni, saj tudi ta živila vsebujejo kalorije. Namesto tega popijte kozarec vode ali zelenega čaja brez sladkorja. S tem boste v času za kosilo ali večerjo k mizi res sedli lačni in ne boste jedli samo zato, ker je pač čas za obrok.
'STOP' ledu
Topli napitki in pijače, ki jih hranimo na sobni temperaturi, so veliko okusnejši od ledeno mrzlih, zato jim nikar ne dodajajte ledu. »Sama v restavracijah vedno prosim, naj mi v pijačo nikar ne dodajajo ledu. Ko se ta topi, pijača namreč postaja vse bolj vodena in izgubi pristen okus,« pravi najinteligentnejša ženska na svetu.
Nič ni narobe, če hrana ostane na krožniku
Čeprav so nas starši učili, da moramo sprazniti krožnik, saj ni lepo, če gre hrana v nič, to najbrž ni bil najbolj pameten nasvet, saj je ravno to glavni vzrok prenažiranja. Ne glede na to, kako zelo okusna je hrana, jo je včasih dobro pustiti na krožniku ali shraniti za pozneje. »Ljudje, ki se ne morejo sprijazniti s tem, da je hrano včasih treba tudi zavreči, imajo verjetno preveč kilogramov, zato se morajo naučiti kuhati manjše porcije. To, da boste pojedli vse, kar imate na krožniku zagotovo ne bo pomagalo lačnim otrokom po svet, bo pa skoraj gotovo škodovalo vašemu zdravju,« svetuje vos Savantova.
Če imate radi hrano, zakaj ne bi uživali v njenem okusu, kolikor se le da? Ne samo, da boste dalj časa uživali v nebeških okusih, daljše žvečenje hrane bo zmanjšalo tudi tveganje za nastanek želodčnih težav. To še posebej velja za tiste ljudi, ki imajo težave s počasno prebavo in napihnjenostjo, saj bi morali hrano že tako ali tako prežvekovati dalj časa.
Ne menjavajte prehranjevalnih navad
Ob koncih tedna se nas večina sprosti in ker imamo nekoliko več časa, si radi privoščimo gurmanske specialitete ali piknike s prijatelji. To pomeni, da dva dni v tednu praviloma uživamo popolnoma drugačno hrano, kot med delovnim tednom, ko sta dovolj že kakšen sendvič, sadje ali solata. Še kako pomembno je, da tudi ob koncih tedna uživate podobno hrano, kot čez teden, dodatni prosti čas pa namesto za pripravo hrane ali sedenje pred televizorjem z vrečko čipsa, porabite za sprehod, rekreativni tek ali se odpravite na izlet s kolesom. To vam bo namreč koristilo veliko bolj, kot prenažiranje s hrano.
Ne jejte hrane, v okusu katere ne uživate
To je pravilo, ki ga Marilyn vedno najbolj izpostavi. Nikoli se namreč ne bi smeli siliti s hrano, v okusu katere ne uživamo in jo jemo samo zato, ker naj bi bila zdrava. Pravi, da je naše življenje omejeno, čas pa neprecenljiva dragocenost, zato bi morali uživati v vsakem podarjenem trenutku – vključno v prehranjevanju. Omejiti bi morali samo dnevni vnos energijske vrednosti in v teh okvirjih uživati v vsem, kar nam je ljubo.
KOMENTARJI (10)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV