Zadovoljna.si
Uživajmo v barvah, okusih in vonjih.

Šport in zdravje

Zdravi in lepi

R.O.
29. 04. 2009 19.00
0

Hujšanje je v teh mesecih eden glavnih ciljev skorajda vsake predstavnice ženskega spola, pa tudi moških. Formula za uspeh je povsem preprosta: pet obrokov na dan, hrana pa naj bo uravnotežena in bogata z vitamini in minerali.

Uživajmo v barvah, okusih in vonjih.
Uživajmo v barvah, okusih in vonjih.FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki vse bolj poudarjajo, da je glavni krivec za odvečne kilograme opuščanje obrokov na eni strani in pretiravanje z vmesnimi prigrizki na drugi strani. Posledica so tudi nezdrave prehranske navade, ki nemalokrat puščajo posledice na našem zdravju. Obroke zato enakomerno porazdelite čez dan. Pomembno je, da si vselej vzamete čas za hrano in uživate v barvah, vonjih in okusih.

Beljakovine so poleg vode najpomembnejše snovi v našem telesu. Pravijo jim tudi gradbeni elementi telesa, saj oskrbujejo organizem z aminokislinami in ostalimi spojinami, ki so nujno potrebne za proizvodnjo celic.

Za maščobe velja, da so pomemben vir energije. Kot zanimivost povejmo, da z izgorevanjem enega grama maščobe dobimo devet kilokalorij energije. Maščobe so v celičnih stenah in so nujno potrebne pri nastanku soli. Prenašajo v maščobi topne vitamine in so edini vir dveh esencialnih maščobnih kisin, iz katerih organizem tvori ostale, nujne maščobne kisline.

Resda naše telo lahko pridobi vso potrebno energijo iz beljakovin in maščob v prehrani, vendar so ogljikovi hidrati najbolj učinkovit vir energije za naše celice. V živilih se nahajajo v obliki škroba in sladkorjev. Pri presnovi se razgradijo do glukoze, ki je glavni vir energije vsake celice mišic in možganov.

Prehranske vlaknine so snovi rastlinskega izvora, za katere prebavni trakt našega organizma nima ustreznih encimov, da bi jih prebavil in tako ostanejo neprebavljene. Izpolnjujejo vrsto pomembnih funkcij v prebavnem traktu in vplivajo na presnovo.

S kuhinjsko soljo bodite previdni. Natrij je v majhnih količinah pomemben za ravnotežje količine vode v telesu, prekomerno uživanje soli pa je lahko zdravju škodljivo, zato nikar ne pretiravajmo.

Različni oreščki, tudi mandelji, so odlična rešitev za zdrav in hranljiv obrok. A ne pretiravajte!
Različni oreščki, tudi mandelji, so odlična rešitev za zdrav in hranljiv obrok. A ne pretiravajte!FOTO: iStockphoto

Malica v torbici

Strokovnjaki že od nekdaj priporočajo, da dan začnemo z zajtrkom. S prvim dnevnim obrokom namreč oskrbimo telo s potrebno energijo. Dragoceni vitamini, minerali in balastne snovi dajejo telesu energijo, ki jo potrebuje. Nemalokrat slišimo izgovor, da na delovnem mestu ne moremo zdravo jesti, saj v hladilnih omarah za živila, ki jih najdemo v nekaterih podjetjih, ni zdravih živil. Sami pa nimamo dovolj časa, da bi si zdrave obroke pripravljali pred odhodom v službo, nato pa jih tovorili na delovno mesto. Rešitev so oreščki, saj vsebujejo zelo majhne količine ogljikovih hidratov in so odličen vir prehranskih vlaknin ter kakovostnih nenasičenih maščobnih kislin. Vsebujejo tudi veliko vitaminov in mineralov. Pomembno pa je, da ne pretiravamo s količino. Ena pest je odlična merica za en obrok.

Poleg hrane je tudi gibanje izjemnega pomena za naše zdravje. Če se želimo v svoji koži dobro počutiti, moramo narediti korak naprej. To je tek na dolge proge in prav je, da si posvetimo malo več časa. Razmislimo, kaj nam je všeč, kaj nas veseli, čemu se ne moremo upreti in česa imamo preveč. Vse si skrbno zapišimo in si vzemimo čas tako za hrano kot za redno vadbo. Vsak dan, brez izjeme.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471