Zadovoljna.si
ženska pri polnem krožniku

Šport in zdravje

Nikar ne ponavljajte te napake!

M.K.
19. 11. 2013 08.14
3

Se prehranjujete zdravo, pa imate kljub temu slabo prebavo? Morda je za to kriva napačna kombinacija hrane. V nadaljevanju vam razkrivamo, katerih živil naj ne bi uživali skupaj, če se želite znebiti težav, kot so napenjanje, vetrovi in želodčni krči.

Za normalno delovanje telesa potrebujemo tako beljakovine, kot tudi škrob, ogljikove hidrate ter vitamine, a dejstvo je, da imajo prav vse skupine pozitivne in negativne lastnosti.
Za normalno delovanje telesa potrebujemo tako beljakovine, kot tudi škrob, ogljikove hidrate ter vitamine, a dejstvo je, da imajo prav vse skupine pozitivne in negativne lastnosti.FOTO: Profimedia
Različna živila imajo precej raznolik učinek na naš prebavni sistem. Za normalno delovanje telesa potrebujemo tako beljakovine kot tudi škrob, ogljikove hidrate ter vitamine, a dejstvo je, da imajo prav vse skupine pozitivne in negativne lastnosti, predvsem pa je pomembno to, da se nekatera prebavijo hitreje, druga pa za to potrebujejo nekoliko več časa. Ker nas večina uživa raznoliko hrano, v našem želodcu nastane prava zmeda, encimi se zapletejo v 'konflikt', posledica tega obsednega stanja pa so napenjanje, krči ali vetrovi.

Jejte počasi in v miru

Ne jejte samo zato, da bi pomirili lačen želodec. Vsak obrok hrane je še kako pomemben del našega vsakdana. Ne hitite, poskušajte jesti v miru in se nikar ne vznemirjajte. Ko jeste živčni ali zaskrbljeni, telo hrano namreč težje prebavi, saj zaznava, da je organizem v paničnem stanju. Prav tako ni priporočljivo jesti niti med med hojo ali vožnjo.

Sadje

Sveže sadje je vedno treba jesti samostojno in ga ne kombinirati z drugo hrano. Ta vrsta živil se namreč hitro prebavi, a lahko v kombinaciji z živili iz druge skupine zavre v želodcu, kar je vse prej kot dobro za vaš organizem.

Za prebavo beljakovin telo potrebuje precej več časa kot za prebavo škroba.
Za prebavo beljakovin telo potrebuje precej več časa kot za prebavo škroba.FOTO: iStockphoto
Beljakovine in škrob

Z beljakovinami bogate hrane vsekakor ni priporočljivo mešati s tisto, ki je pretežno sestavljena iz škroba. Slednja pri razgradnji namreč potrebuje alkalno okolje, medtem ko beljakovine potrebujejo kislino. Če se ti dve skupini živil najdeta v želodcu, lahko pride do napenjanja in vetrov. Testenin, riža, kruha in krompirja torej nikoli ne bi smeli uživati v kombinaciji s piščancem, svinjino, ribami ali kakšnim drugim mesom, čeprav smo tega vajeni že od malih nog.

Meso in riž ni preveč dobra kombinacija.
Meso in riž ni preveč dobra kombinacija. FOTO: iStockphoto
Dobro je vedeti

Za prebavo beljakovin telo potrebuje precej več časa kot za prebavo škroba. Vendar pa tudi različnih virov beljakovin ne bi smeli mešati med seboj, posebej če imate občutljiv želodec, zato se izogibajte kombinaciji mesa, jajc, oreščkov in sira. Škroba po drugi strani ne bi smeli mešati z viri sladkorja, kar pomeni, da ne bi smeli jesti kruha in marmelade ter peciva s sladkim prelivom, kar se večini izmed nas zdi prav nepredstavljivo.

Meso je na zadnjem mestu

Organizem potrebuje le od 20 do 30 minut, da prebavi vodo in sokove, sledita sadje in zelenjava, nato pa juhe in kašice, ki se prebavijo v približno 40 minutah. Naslednje na lestvici so žitarice in živila, bogata s škrobom, za prebavo katerih telo potrebuje 2 do 3 ure, medtem ko se meso prebavlja še precej dlje – več kot 3 ure.

Za prebavo mesa naš organizem potrebuje več kot tri ure.
Za prebavo mesa naš organizem potrebuje več kot tri ure.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478