Zadovoljna.si
Nočni prigrizki so vir nepotrebnih kalorij.

Šport in zdravje

Nočni prigrizki za vitek stas

S.O.
30. 09. 2010 18.50
0

Zagotovo je vsakega izmed nas že obiskala nočna lakota, zato smo se kljub pozni uri napotili do hladilnika in svoj želodec napolnili z živili, ki nam zaradi svoje teže niso pustila več zaspati. Če se nočnim prigrizkom zaradi narave svojega dela vseeno ne morete izogniti, posežite po hrani, ki vam ne bo povzročala občutka slabosti.

Nočni prigrizki so vir nepotrebnih kalorij.
Nočni prigrizki so vir nepotrebnih kalorij.FOTO: iStockphoto

Žrtev daljšega delovnega časa je naš želodec

Stres, službene in študijske obveznosti nam kradejo dragocene ure spanja in nas silijo, da težave rešujemo še pozno v noč. Zaradi nenehnega obremenjevanja našega organizma telo potrebuje tudi veliko več 'goriva', zato je lahka večerja običajno premalo, da bi zapolnila našo željo po hrani. Poleg tega daljši delovni čas vpliva tudi na naše razmišljanje. Čeprav smo siti, hočemo še več, zato svoje želje običajno potešimo s škatlo piškotov, zavitkom čokolade, čipsom in drugimi živili z nepotrebnimi kalorijami.

Televizijski oglasi nas lahko premamijo.
Televizijski oglasi nas lahko premamijo. FOTO: iStockphoto

Oči bi pojedle vse ...

Običajno željo po hrani izzovejo naše oči. Že pogled na piškot zbudi željo, da bi ga zaužili. Enako velja za televizijo, ki v večernih urah postreže z veliko količino oglasov o različnih prigrizkih in ponudnikih hitre prehrane. Čeprav smo lahko popolnoma siti, nam privlačen oglas zbudi željo po obisku hladilnika ali v najslabšem primeru bližnje bencinske črpalke, kjer lahko izdelek tudi kupimo. Velik vpliv ima tudi vonj. Veliko ljudi premami predvsem vonj svežega kruha, ki se širi v bližini pekarn še pozno ponoči.
 

Delovni prostor naj bo brez hladilnika!

Želodec bi po priporočilih morali pustiti počivati vsaj štiri ure pred spanjem, saj se kasnejši obroki ne morejo prebaviti. Zato bodite izredno pazljivi, katera živila izbirate, ko vas premami nočna lakota. Iz svojega seznama črtajte ogljikove hidrate, namaze, sušene mesne izdelke, omake in vse sladke ter slane prigrizke. V prostoru, kjer delate, naj ne bo posodic z bonboni, kavnega avtomata in če je le možno tudi hladilnika.

Nočni obisk hladilnika naj postreže z zelenjavo in lahkimi mlečnimi izdelki.
Nočni obisk hladilnika naj postreže z zelenjavo in lahkimi mlečnimi izdelki.FOTO: iStockphoto

Seznam zdravih nočnih prigrizkov

Med nočnim delom lahko uživate nesladkan sadni čaj, naravni pomarančni sok, mleko in jogurt. Za manjši obrok si pripravite skodelico jogurta z žlico sojinih kosmičev, če pa boste izbrali jogurt s probiotičnim učinkom, vam bo želodec še dodatno hvaležen. Dobre izbire so tudi skodelica pokovke brez soli, krožnik surove zelenjave, kot je korenček, paradižnik, zelena paprika in kumare, vso našteto zelenjavo pa lahko začinite z zelišči in limoninim sokom. Od sadja bo najboljša izbira jabolko.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471