Zadovoljna.si
Bi hujšali s cevko?

Šport in zdravje

Novodobna dieta – hrana po cevki

Z.K.
05. 03. 2012 15.50
2

Na dan je prišla nova kontroverzna dieta, ki v časovnem obdobju 10 dni prepoveduje vnos hrane v telo. Namesto živil preko cevke skozi nos direktno v želodec dobivate hranljive snovi in proteine v tekoči obliki. Rezultati diete naj bi bili izjemni.

Bi hujšali s cevko?
Bi hujšali s cevko? FOTO:

V nos vam vstavijo cevko

Dieta, ki prepoveduje uživanje hrane za 10 dni, prihaja iz Italije. Domislil se je je Gianfranco Cappello, ki je strokovnjak umetnega prehranjevanja in je s svojim načinom diete preko cevke bil uspešen že pri 40.000 osebah. Režim ekstremne diete je videti tako, da oseba petkrat na dan preko cevke, ki se vstavi skozi nos, direktno v želodec prejema tekočino, ki je zmes proteinov in ostalih hranljivih snovi, nujno potrebnih za delovanje telesa. Na drugi strani cevke je električna črpalka, ki deluje noč in dan, da lahko v telo dostavi 2 litra tekočine na dan. Tisti, ki so se odločili hujšati na ta način, morajo s seboj ves čas prenašati torbico, v kateri se nahajata črpalka in tekočina. Le enkrat v dnevu lahko cevko iztaknejo in v tem času poskrbijo za osebno higieno. Hrane ne smejo uživati, lahko pa pijejo, na voljo imajo vodo, čaj ter kavo brez mleka. Dieta deluje tako, da se telo postavi v stanje kontroliranega stradanja ter tako porabi maščobo in jo pretvori v energijo. Bistvo je, da deluje izjemno hitro. V desetih dneh telo porabi 10 odstotkov maščobe, pri tem pa naj ne bi načelo mišične mase. Prav tako naj v času diete ne bi občutili lakote.


Dieta prepoveduje vnos kakršne koli hrane.
Dieta prepoveduje vnos kakršne koli hrane.FOTO:

Novodobni način v pomoč pretežkim

Nad novodobno dieto je navdušen tudi Ray Shidrawi, močno spoštovan gastroenterolog v eni izmed bolnišnic v Londonu. Ray je prepričan, da bi v prihodnosti na ta način lahko pomagali mnogim ljudem, ki se spopadajo z odvečno težo. "Brez vnosa ogljikovih hidratov v telo se zgodita dve stvari. Ne občutite lakote, telo pa začne v veliki količini porabljati maščobo. Po 24 urah brez ogljikovih hidratov telo ostane v stanju porabljanja maščobnih zalog. Težji ste, več kilogramov boste izgubili, moji pacienti običajno izgubijo od 4 do 9 odstotkov celotne teže v desetih dneh. To pomeni, da bo nekdo, ki ima približno 90 kilogramov, v desetih dneh izgubil nekje med 4 in 8 kilogramov. Po odstranitvi cevke se mora oseba strogo držati zdravega jedilnika, 10-dnevni cikel s cevko pa se nato spet lahko ponovi. Vmesni čas se prilagodi posamezniku, običajno je to 10 dni."


V petih ciklih – 22 kilogramov

45-letna Helen Jones je s pomočjo tovrstne diete v prvem ciklu izgubila 7 kilogramov. Prej je tehtala 95 kilogramov, kar je mnogo preveč pri višini 172 centimetrov. Po petih ciklih je izgubila dobrih 22 kilogramov. Pravi, da se je med samim tretmajem počutila dobro, lakote ni občutila. "To, da 10 dni ne ješ, ti pomaga pri tem, da lahko končno odmisliš hrano, ki je bila zame povezana s stresom in krivdo,“ je povedala Helen. Dietologinja Helen Bond tovrstnega načina hujšanja ne odobrava. "Šokirana sem nad dejstvom, da so ljudje pripravljeni naokoli hoditi s cevko v nosu, da bi izgubili težo. Nad tako omejenim vnosom kalorij ni nič nenavadnega, da boste v tako kratkem času izgubili tolikšno število kilogramov, kar pa nikakor ni zdravo,“ je povedala dietologinja. Shidrawi kljub temu vztraja, da je dieta s cevko povsem zdravju prijazna.

Dieta
Dieta FOTO:

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375