Zadovoljna.si
Tehtanje

Šport in zdravje

/ Oglas

Debelost - več kot le problem konfekcijske številke

T. M.
16. 03. 2009 11.22
0

Z internistom, diabetologom doc. dr. Andrejem Janežem, dr. med. spec., smo spregovorili o debelosti in o tem, kako na zdrav način izgubiti odvečno telesno težo.

Tehtanje
TehtanjeFOTO:

Andrej Janež, dr. med. spec: 'Debelost - več kot le problem konfekcijske številke'

»Ko indeks telesne mase (ITM) doseže vrednost trideset in več, potem lahko govorimo o debelosti. Oseba s tako visokim indeksom ima zaradi tega petkrat večje tveganje, da bo zbolela za sladkorno boleznijo in dva- do štirikrat večje tveganje, da bo dobila srčno-žilni zaplet,« je prepričan internist, diabetolog, doc. dr. Andrej Janež, dr. med. spec., s katerim smo tokrat spregovorili o receptih za zdrav način izgubljanja telesne teže.

Vitkost na zdrav način
Vitkost na zdrav način FOTO:

Vsakodnevno se v vaši diabetološki ambulanti soočate z osebami s prekomerno telesno težo. Kateri je najpogostejši vzrok za prekomerno telesno težo pri vaših pacientih?

V svoji vsakodnevni diabetološki praksi srečujem dve vrsti bolnikov. Prvi so tisti s sladkorno boleznijo tipa 1, ki ni pogojena s telesno težo, sladkorna bolezen tipa 2 pa se ponavadi pojavi takrat, kadar ima posameznik izrazit problem s telesno težo, ker je ta previsoka. Veste, to je tudi eden glavnih vzrokov, ki vodi tudi v nastanek sladkorne bolezni, predvsem pri starejših ljudeh. To pa je kronična, neozdravljiva bolezen.
Najpogostejši vzroki za prekomerno telesno težo so največkrat nepravilna prehrana, premalo gibanja in stres. Posamezniki imajo ponavadi večji vnos hrane kot jo potrebujejo. Pogosto pa zaužijejo tudi preveč maščob in enostavnih ogljikovih hidratov, ki povzročijo porast sladkorja.

Prekomerno prehranjevanje je eden od glavnih vzrokov za prekomerno telesno težo. Je res, da tudi za to obstajajo zdravila, ki jih priporočate in ki delujejo na odpravo te težave?

Res je, obstajajo zdravila. Vendar to ne pomeni, da diete niso potrebne – nasprotno. Zdravila se uporabljajo komplementarno z dieto in šele takrat dosežejo svoj učinek. Z njihovo pomočjo človek hitreje izgublja telesno maso in na ta način dobi voljo in motivacijo za naprej.

Kdaj pravzaprav vašim pacientom priporočate določeno zdravilo?

Najprej vsakega pacienta posebej pregledamo, da ugotovimo, če ima morda še kakšne druge zdravstvene težave, saj je treba pretehtati, kdo zdravilo lahko jemlje in kdo ne. In če bolnik nima nobenih kontradikcij (nima neurejenega krvnega tlaka, je brez kroničnih obolenj v smislu ledvičnega in jetrne okvare in ne jemlje kakšnih antidepresivov), ima indeks telesne mase nad 27 ter dieta in fizična aktivnost ne zadoščata, potem mu lahko predpišemo določeno zdravilo.
Za informacije o zdravem hujšanju sem na voljo na brezplačni modri številki 080 87 99 vsako sredo med 18. in 20. uro.

Kakšno pa je to zdravilo? Kako deluje?


Če govorimo o konkretnih zdravilih, potem lahko povem, da sibutramin (Reductil) deluje tako, da podaljšuje obdobje sitosti. Zdravila omogočajo, da se impulz iz želodca prenese v možgane, ki dobijo informacijo, da je posameznik sit. Skupaj z dieto tako pacientu pomagajo, da lažje in nekoliko hitreje, predvsem pa zdravo shujša, saj tukaj ne govorimo o nekih velikih številkah, ampak se izguba kilogramov odvija počasi in zanesljivo.

Lahko za začetek že z zdravili na recept za znižanje telesne teže izboljšamo naše zdravje?

Potrebna je kombinacija obojega, tako diete kot tudi zdravila na recept. Na spletni strani www.zdravo-hujsam.si objavljam nasvete o zdravem hujšanju, lahko pa me kontaktirate tudi na omenjeno modro številko.

Je po mnenju pri povišani telesni teži pogosto težava tudi samokontrola?


Večkrat. Toda če ima človek voljo in če ve, da ga bo določena sprememba načina življenja pripeljala do boljšega počutja in manj težav, potem kmalu tudi samokontrola ne predstavlja več velike ovire.

Kako prekomerna telesna teža sicer vpliva na zdravje?

Slabo, seveda. Prekomerna telesna teža pogosto negativno vpliva na sklepe, taki ljudje se težje gibljejo, njihova teža pa lahko vodi celo v sladkorne bolezni, povišan krvni tlak in holesterol …

Kakšni so kriteriji, pri kateri osebi določite visoko rizičnost, da dobi sladkorno bolezen ali srčno-ožiljni zaplet?

O metaboličnem sindromu govorimo, če ima posameznik obseg pasu, ki je pri moških nad 90 centimetri in pri ženskah pa nad 84 centimetri in še dva dejavnika tveganja, npr. mejno zvišana glukoza, patološke maščobe ali zvišan krvni tlak.

Motivacija posameznika in podpora okolice sta prav zagotovo zelo pomembna faktorja pri odločitvi, da bo pacient izgubil odvečne kilograme. Na kakšen način vam uspe skozi proces zdravljenja motivirati posameznika, da ne izgubi volje? Imate morda na voljo kakšen program za podporo ali spletno stran, kamor se vaši pacienti lahko obrnejo po pomoč?

Psihološka podpora je vsekakor zelo pomembna, zato obstajajo društva, v katere se pacienti lahko včlanijo. Izkazalo se je namreč, da so veliko bolj motivirani znotraj skupine, zato se trudimo, da bi se tega posluževali v čim večji meri. Sicer pa to najdejo v okviru slovenskega CINDIJA, pa tudi določeni zdravstveni domovi imajo skupine za pomoč, katerim se pacienti lahko priključijo. Zelo dober program za podporo pa lahko najdete tudi na www.zdravo-hujsam.si.

Zdrav obseg
Zdrav obsegFOTO:
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471