Zadovoljna.si
Sveže iztisnjeni sokovi so odlični kot nadomestilo enega izmed dnevnih obrokov.

Šport in zdravje

Pozor! Diete s sokovi so lahko nevarne

N.J.
10. 07. 2012 10.43
0

Hujšanje s sokovi ima sicer svoje prednosti, toda strokovnjaki opozarjajo, da ima trenutno ena najbolj priljubljenih shujševalnih diet lahko za telo tudi precej grozljive posledice, kot na primer luskavost kože, izpadanje las in gnitje zob.

Izogibajte se enostranskim dietam.
Izogibajte se enostranskim dietam.FOTO: iStockphoto
Pred nekaj časa je Jennifer Aniston javno razglasila, da je postala velika oboževalka vegetarijanskih sveže iztisnjenih sokov in da redno uživa sok, ki si ga pripravi iz kumar, rdeče pese, špinače, ohrovta, česna, ingverja, korenja in zelene. Podobno so naznanile še nekatere druge zvezdnice, kot so Salma Hayek, Gwyneth Paltrow in Sarah Jessica Parker, v Veliki Britaniji pa naj bi, kot poročajo mediji, izbruhnila prava evforija hujšanja z zelenjavnimi sokovi, pri čemer ženske ves dan uživajo le zelenjavne sokove in ničesar drugega.

Sveže iztisnjeni sokovi zdravi, a v omejenih količinah

Sokovi, pripravljeni iz svežega sadja in zelenjave, predstavljajo odličen vir vitaminov, mineralov, antioksidantov. So odlični kot sredstvo za čiščenje organizma, poudarjajo strokovnjaki, nikakor pa naj jih ne bi uporabljali za dolgotrajnejše hujšanje. Koristno naj bi si bilo enkrat tedensko privoščiti sadno-zelenjavni dan, preostali del tedna pa poskrbeti za uravnoteženo in raznoliko hrano. Dolgotrajno hujšanje s sokovi, ki torej traja teden ali celo več tednov, pa naj bi povzročalo številne zdravstvene težave. "Če resnično želite pomagati svojemu organizmu, potem se ne lotevajte časovno omejenih in radikalnih diet, temveč spremenite življenjski slog in se naučite zdravega načina prehranjevanja," pišejo britanski mediji. "Če uživate samo zelenjavne in sadne sokove, da bi bili bolj zdravi, potem je to velik nesmisel," pravi Natalie Jones, predstavnica britanskega združenja dietologov. "Vsakršni izgubi teže bo sledil jo-jo efekt, poleg tega pa tako nizkokalorične diete škodijo metabolizmu." Ob takšnem načinu prehranjevanja posameznik ne more imeti občutka sitosti, ne zaužije dovolj ogljikovih hidratov in beljakovin, zato nima niti energije za šport. "Zaužijte zelenjavni napitek namesto enega izmed petih dnevnih obrokov, vsak, ki ga boste popili več, pa vam ne bo prinesel nobene koristi," še pojasnjuje. "Ob uživanju sadja v telo vnesemo veliko sladkorjev, kakovostnih ogljikovih hidratov, ki bi zagotavljali višji nivo energije dlje, pa ne. Zato je telesna aktivnost ob taki hrani skorajda nemogoča." Poleg tega opozarja, da ob taki prehrani lahko primanjkuje energije celo za normalne dnevne aktivnosti in tako recimo pade stopnja koncentracije, kar pomeni manjšo učinkovitost pri delu, manjšo sposobnost pomnjenja, počutimo se utrujeni. Pogost stranski učinek so tudi bolečine v želodcu. "Hujšanje, ne da bi zaužili dovolj vlaknin, čeprav traja le nekaj dni, lahko povzroči tudi druge težave. Na dolgi rok se lahko med drugim raven holesterola v krvi zaradi pomanjkanja vlaknin dvigne. Vlaknine so namreč pomembne za uravnavanje nivoja holesterola v krvi."

Raje uživajte cele plodove

Kot še pojasnjuje Natalie Jones, je bolje kot zelenjavne in sadne sokove uživati cele plodove. "Ko zelenjavo in sadje uživamo v obliki sveže iztisnjenega soka, zaužijemo enako količino vitaminov, kot če bi jedli cele sadeže oziroma zelenjavo, le da telo pri sokovih nima nobenega dela z razgradnjo, tako da je pri uživanju sokov učinek tak, kot bi zaužili več kalorij. Sladkorji, ki jih zaužijemo s sokovi, se tako ne porabijo med prebavljanjem, kot bi se ob uživanju celih sadežev, temveč jih telo shranjuje kot rezerve." Natalie še opozarja, da pri uživanju zgolj sadja in zelenjave telesu primanjkuje kalcija, vitamina D, esencialnih maščob, beljakovin in drugih življenjsko pomembnih snovi. "Pomanjkanje vseh teh snovi se lahko odraža tudi na posameznikovi zunanjosti," pravi.

Trpijo lasje, koža in zobje

Triholog Philip Kingsley, ki se ukvarja z zdravljenjem težav z lasmi, pravi, da ima lahko že recimo dvotedensko uživanje zgolj zelenjavnih sokov za posledico izpadanje las. "Po dvotedenski zelenjavni dieti se lahko zgodi, da boste tudi 3 ali 4 mesece kasneje opazili nenavadno izpadanje las. To je posledica pomanjkljivega vnosa hranil v telo." Kot je pojasnil, je obravnaval že mnogo takih primerov. "Ženske me obiščejo, rekoč, da so opazile nenadno izpadanje las. Med pogovorom nato skušam priti do celovitejše slike in nemalokrat smo nato ugotovili, da je bila ženska pred časom po več tednov na kakšni izmed ekstremnih diet, tudi strogi sadni ali strogo zelenjavni. Vse je precej preprosto. Če telo ne dobi vseh snovi, ki jih potrebuje, potem najprej preneha s potrebnimi snovmi oskrbovati tiste zadeve, ki niso bistvenega pomena. In ena takih stvari je rast novih las." Toda ne trpijo le lasje. "Nekajdnevno uživanje zgolj sokov iz sveže zelenjave ima lahko negativne posledice tudi za kožo," pravi dermatolog dr. Sam Bunting. "Koža je bolj izsušena, ker v telo ne vnašamo dovolj esencialnih maščobnih kislin, če pa ima oseba že tako bolj suho kožo, lahko takšen način hujšanja izzove tudi ekcem. Lahko pride tudi do dolgotrajnejših poškodb kože." "Diete, kot je tale, povzročajo, da nivo inzulina v krvi močno niha, kar sčasoma vpliva na vsebnost kolagena in elastina v telesu, kar povzroči veliko bolj postaran videz kože," še pojasnjuje, londonski specialist dr. Uchenna Okoye pa dodaja, da pomanjkanje kolagena vpliva tudi na majavost zob, saj kolagenska vlakna pozobnice vežejo zob s kostjo.

Raje kot sokove uživajte cele plodove.
Raje kot sokove uživajte cele plodove. FOTO: iStockphoto

"Sveže iztisnjeni sokovi, predvsem sadni, imajo večjo vsebnost kisline, ki v večjih količinah lahko poškoduje sklenino zob, podobno kot gazirane pijače. Pravimo sicer, da so kisline, ki jih vsebuje sadje in zelenjava, sicer dobre, toda le v primeru, da uživamo cele plodove, ne pa superkoncentriranih sokov. In enako velja glede sladkorjev, ki jih sadje in zelenjava vsebujejo," pojasnjuje. "Fruktoza je naravni sladkor, ampak za telo je pač le sladkor, ki lahko povzroči poškodbe zob, podobno kot sladkarije." Če se odločite piti sveže iztisnjene sokove, čeprav le kot del uravnotežene diete, dr. Okoye priporoča, da takoj po uživanju sokov ne ščetkamo zob. "Sladkor in kislina sadnih in zelenjavnih sokov mehčajo sklenino in s ščetkanjem takoj po uživanju tovrstnih sokov lahko povzročite več škode kot koristi. Idealno bi bilo ščetkanje zob pred pitjem naravnih sokov in redna uporaba zobne paste z vsebnostjo fluorida, ki okrepi zobe."

Pomanjkanje energije, neurejena prebava, prezgodnje staranje kože, negativen vpliv na zobovje, izpadanje las – vse to so lahko po mnenju britanskih strokovnjakov posledice neuravnovešene in enostranske shujševalne diete s sveže iztisnjenimi sadno-zelenjavnimi sokovi. "Brez ovir lahko s sadnim ali zelenjavnim napitkom nadomestite enega izmed petih dnevnih obrokov in tako v telo vnesete dovolj vitaminov," še dodaja Natalie Jones in poudarja, da bi si z vsakim dodatnim napitkom napravili več škode kot koristi. Ključ je torej v uravnoteženi prehrani, v uživanju več manjših obrokov, razporejenih prek dneva ter v redni telesni aktivnosti.

Sveže iztisnjeni sokovi so odlični kot nadomestilo enega izmed dnevnih obrokov.
Sveže iztisnjeni sokovi so odlični kot nadomestilo enega izmed dnevnih obrokov.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368