Zadovoljna.si
ženska se trudi hujšati

Šport in zdravje

Pozor, pazite na 'jo-jo' učinek

M.K.
22. 11. 2013 08.18
1

Skoraj vsaka izmed nas se je odvečne kilograme že kdaj odločila izgubiti s pomočjo diete, a le redkim je zares uspelo pridobiti želeno postavo. Veliko jih zaradi strogega prehranjevalnega režima enostavno obupa na pol poti, največja napaka pri tem pa je, da so zaradi tega razočarane same nad sabo in pogosto planejo na sladkarije, kar pa lahko zelo hitro ponovno 'prikliče' vse do sedaj izgubljene kilograme z vsem njihovim sorodstvom vred.

Včasih je skušnjava prevelika in se sladkarijam enostavno ne moremo upreti.
Včasih je skušnjava prevelika in se sladkarijam enostavno ne moremo upreti.FOTO: iStockphoto
Predstavljajte si, da si zadate izgubiti odvečne kilograme, se odločite za eno izmed diet, se držite strogega režima prehranjevanja, nato pa se v trenutku skušnjave pregrešite in podležete sladki skušnjavi. Le nekaj trenutkov zatem, ko uživate v zadnjem grižljaju sladkobe, ki se vam razlije po ustih, vas preplavi občutek neverjetne krivde in razočaranja. Vam zveni znano? Tovrstno očitanje se vam bo zelo verjetno hudo maščevalo, saj boste v zelo kratkem času zaradi razočaranja nad neuspehom pridobile vse, s trudom izgubljene kilograme. Še huje, zelo verjetno je, da se bodo ti podvojili ali celo potrojili.

Nikar ne hujšajte zaradi drugih, temveč zgolj in samo zaradi sebe.
Nikar ne hujšajte zaradi drugih, temveč zgolj in samo zaradi sebe. FOTO: iStockphoto
Motiv je ključnega pomena

Rezultati raziskave, v kateri so sodelovale ženske, ki so se v življenju lotile vsaj treh diet, so razkrili, da se večina predstavnic nežnejšega spola hujšanja ne loti zaradi odvečnih kilogramov, ki lahko predstavljajo povečano tveganje za nastanek resnih bolezni, temveč predvsem zato, ker to od njih pričakuje družba. Prav zaradi tega so diete pogosto neučinkovite oziroma imajo tako imenovani 'jo-jo' učinek – kilogrami gredo in se ponovno vrnejo z vsem svojim sorodstvom vred, saj je edina sprememba ta, da za določen čas omejimo vnos hrane v telo, ne spremenimo pa življenjskega sloga. Zato se prej ali slej vse vrne v ustaljene tirnice. Hujšanja se torej nikar ne lotite zgolj zato, ker vas k temu spodbuja družina ali okolica, prav tako se ne ujemite v past medijev, ki vam vztrajno prigovarjajo, da lahko uspete samo, če boste imele idealne mere. Vprašajte se, kaj vam kot edinstveni posameznici pomeni vaše telo, kaj so vaši ideali in v kolikšni meri so dosegljivi. Nikar ne hujšajte zaradi drugih, temveč zgolj in samo zaradi sebe.

Uprite se pritisku

Prvi korak pri odločitvi za hujšanje je pogled v ogledalo. Sprejeti se morate take, kot ste, ne glede na mnenje okolice. Svet bi bil namreč dolgočasen, če bi vsi imeli vsi enake mere, prav tako je potrebno upoštevati tudi to, da imamo ljudje različne preference glede tega, kaj je lepo in privlačno. Če nas družba kritizira zaradi videza in teže, se moramo vprašati, ali si ljudje, ki nas obdajajo, dejansko zaslužijo našo pozornost. Nikar se ne trudite ugajati družbi zgolj zato, da vas bo vzela pod svoje okrilje in se ne bojte lastne ranljivosti. Pomembno je, da se zazrete globoko vase, ne oziraje se na sporočila, ki prihajajo iz okolja, in odkrijete svojo edinstvenost, svojo identiteto. Šele takrat, ko si boste tudi po razmisleku o teh dejavnikih želele shujšati, boste zares pripravljene na spremembo.

Hujšanje je vse prej kot lahka preizkušnja, zato naj vas ne bo strah prositi za pomoč.
Hujšanje je vse prej kot lahka preizkušnja, zato naj vas ne bo strah prositi za pomoč.FOTO: iStockphoto

Prosite za nasvet

Pri hujšanju so vam lahko v pomoč in oporo osebe, ki jim najbolj zaupate in za katere veste, da vas res dobro poznajo. Pomagajo vam lahko tudi strokovnjaki (nutricionisti, psihologi, osebni trenerji), ki vam bodo znali svetovati in vas bodo usmerili na pravo pot. Na voljo vam je veliko podpornih skupin, v katerih so vam na voljo posamezniki, ki vedo, kako se počutite, saj imajo ali so imeli podobne težave, kot jih imate sami. Nikar se jih ne bojte prositi za nasvet, saj vam lahko ključno pomagajo v borbi proti kilogramom. Prav tako vas bodo znali obvarovati pred pastjo, ki se ji reče motnja hranjenja, v katero ni težko pasti, posebej če vas obdajajo napačne ljudje.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478