Zadovoljna.si
ženska je čips

Šport in zdravje

Prigrizki – glavni krivci za kopičenje kilogramov

M.K.
2013-06-17 08:27
2

Kdaj sem se tako zredila? To vprašanje si pred poletjem zastavlja skoraj vsaka ženska, ki ob pomerjanju kopalk pred ogledalom ugotavlja, da je v zimskih mesecih pridelala nekaj dodatnih maščobnih oblog. Odgovor na to vprašanje je hkrati tudi ključ do povrnitve popolne postave, v precejšnjo pomoč pa so nam lahko rezultati raziskave ameriških raziskovalcev, ki sta trideset let spremljala prehranjevalne navade nekaj več kot sto tisočih prostovoljcev in z natančno analizo ugotovila, da so glavni krivci za kopičenje kilogramov prigrizki med obroki.

Ameriška raziskovalca Kiayag Duffey in Barry Popkin sta več kot trideset let proučevala prehranjevalne navade 98.320 žensk in 22.557 moških ter njihov dnevni vnos energijske vrednosti. Zanimalo ju je predvsem, kaj in koliko testiranci dnevno pojedo ter popijejo, koliko se gibljejo in koliko časa preživijo pred televizorjem. Ugotovila sta, da glavni krivci za naraščanje teže niso obilni glavni obroki, temveč majhni prigrizki, katerih maščobe se potiho ugnezdijo na najbolj kočljive dele telesa, kot so trebuh, zadnjica in stegna, ter nam, še posebej pred poletjem, povzročajo nemalo slabe volje. Porcija ocvrtega krompirčka tukaj, vrečka čipsa tam – to so torej glavni krivci za to, da iz leta v leto tehtamo več.

Majhni, a nezdravi

Duffey in Popkin sta po natančni analizi vseh vzorcev, ki sta jih zbrala v zadnjih tridesetih letih, svoje ugotovitve razkrila v strokovni reviji 'PLoS Medicine'. Zapisala sta, da so testiranci v letih 2003 do 2006 dnevno v povprečju zaužili kar 2385 kilodžulov več kot v obdobju 1977 - 1978. Porast sta najprej pripisala dvigu standarda in posledično obilnejšim obrokom, a sta ob podrobnejši analizi prišla do ugotovitve, da so za večji vnos energijske vrednosti skoraj v celoti krivi majhni a sila nezdravi prigrizki.

Najbolj redi čips

V vzporedni raziskavi sta Duffey in Popkin ugotavljala tudi, kateri prigrizki najbolj redijo. Raziskovalca harvardske medicinske fakultete sta ugotovila, da se je v povprečju vsak udeleženec raziskave v letu dni zredil za 380 gramov, kar je v dvajsetih letih naneslo celih 7,6 dodatnih kilogramov. Po rezultatih raziskave sodeč naj bi bil največji krivec za kopičenje kilogramov čips. V štirih letih naj bi se samo zaradi tega prigrizka testiranci v povprečju namreč zredili za kar 770 gramov. Tesno za petami so jim druge jedi, pripravljene iz ali na osnovi krompirja: ocvrt in pečen krompirček ter pire krompir. Nekoliko nepričakovano sledi sladkana limonada, zaradi katere naj bi testiranci v štirih letih pridelali dodatnih 450 gramov teže, s 180 dodatnimi grami pa so presenetljivo nizko pristale sladkarije.

Kaj pa najboljša hrana?

Teža tistih udeležencev raziskave, na jedilniku katerih so v zadnjih tridesetih letih prevladovali zelenjava, žitarice, oreščki in jogurt, se je v tem obdobju občutno znižala, kar glede na konstantne nasvete nutricionistov o zdravi prehrani v zadnjih letih niti ne preseneča. Duffey in Popkin sta na podlagi rezultatov tako prišla do vsem nam že zelo dobro znanega zaključka: če si želimo vitko linijo, se bomo morale odpovedati čipsu in sladkim pijačam in ju zamenjati z zelenjavo, oreščki in navadno vodo. Nič presenetljivega torej, vsekakor pa imajo vsi nasveti o zdravi prehrani sedaj tudi strokovno podlago.

Pridružite se nam na Facebooku, to lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152