Zadovoljna.si
Strokovnjaki so ugotovili, da so standardi, po katerih neko živilo označijo za polnozrnato, neobjektivni in vodijo v zgrešeno izbiro hrane.
Šport in zdravje

Raziskava – polnozrnata hrana vsebuje preveč sladkorja

Z.C.
13. 05. 2013 09.39
3

Strokovnjaki za prehrano velikokrat priporočajo konzumiranje polnozrnatih živil, saj ta vsebujejo veliko vlaknin, ki so koristne za naše zdravje. Zato je toliko bolj presenetila ugotovitev, do katere so se dokopali v raziskavi, ki so jo opravili na bostonski Harvard Medical School in objavili v reviji Public Health Nutrition. Trdijo namreč, da polnozrnata hrana lahko prekomerno redi.

Strokovnjaki so ugotovili, da so standardi, po katerih neko živilo označijo za polnozrnato, neobjektivni in vodijo v zgrešeno izbiro hrane.
Strokovnjaki so ugotovili, da so standardi, po katerih neko živilo označijo za polnozrnato, neobjektivni in vodijo v zgrešeno izbiro hrane.FOTO: iStockphoto
V raziskavo, ki so jo opravili na bostonski Harvard Medical School, je bilo vključenih 545 prehrambenih izdelkov, med katerimi so bile različne vrste kruha, krekerji in kosmiči, ki jih običajno konzumiramo za zajtrk. Strokovnjaki so ugotovili, da so standardi, po katerih neko živilo označijo za polnozrnato, neobjektivni in vodijo v zgrešeno izbiro hrane. V raziskavi so preverili deklaracije živil, ki so bila označena kot polnozrnata, in sestavine, ki jih vsebujejo, ter ugotovili, da čeprav ima velika večina teh živil veliko vsebnost vlaknin, imajo tudi več dodanih sladkorjev. Proizvajalci jih dodajo kot konzervanse, z dodanim sladkorjem pa tudi izboljšajo okus in videz živila, denimo zlatorjavo skorjico kruha in sladic, kot so rogljički. Zaradi teh 'popravkov' lahko škodijo zdravju, saj vse več raziskav potrjuje, da je dodan sladkor glavni vzrok za širitev debelosti, ki je ponekod po svetu dobila že razsežnosti epidemije. Harvardski raziskovalci celo trdijo, da bi taka živila lahko bila bolj redilna od običajnih.

Polnozrnat kruh ni črne barve.
Polnozrnat kruh ni črne barve. FOTO: Profimedia

Nevednost potrošnikov

Ameriška raziskava o dodanem sladkorju v polnozrnatih živil je jasno pokazala, da nekateri proizvajalci zavajajo svoje uporabnike. Zavajanje proizvajalcev pa ni edini vzrok za to, da kljub želji, da bi se prehranjevali zdravo, posegamo po neprimernih izdelkih. V Sloveniji denimo večina potrošnikov misli, da mora biti črn kruh iz polnozrnate moke. "Kruh iz polnozrnate moke ni črn, temveč je njegova barva bolj sivkasto rjava kot črna in se poimenuje kruh iz polnozrnate moke. Strokovno bi morali reči torej polnozrnati kruh. Prav zato industrija in trgovci izkoriščajo potrošnikovo splošno mnenje o "črnem" kruhu in mu za barvo dodajajo pražene žitarice ali pa slad," opozarja prehranska strokovnjakinja Marjana Peterman in doda, da manj kot 20 odstotkov slovenskih potrošnikov dobro pozna živila in se primerno prehranjuje.

Zakaj so vlaknine pomembne?

Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin, blagodejno deluje na naše zdravje. Vlaknine namreč uravnavajo delovanje črevesja, znižujejo nevarni holesterol, preprečujejo pojav črevesnega raka in srčno-žilnih bolezni ter preprečujejo, da bi se krvni sladkor po uživanju hrane hitro dvignil. Strokovnjaki predvidevajo, da lahko velika nihanja krvnega sladkorja in s tem inzulina privedejo do sladkorne bolezni tipa II, sicer pa priporočajo zaužitje od 20 do 40 g vlaknin dnevno. Tudi pretiravanje z vlakninami namreč ni na mestu, saj lahko pride do prebavnih motenj, prebavnih krčev in napihnjenosti. Gre za težave prehodne narave, vendar strokovnjaki vseeno priporočajo postopno povečanje vnosa vlaknin in opozarjajo, da je ob tem treba popiti tudi več vode.

Dnevno bi morali zaužiti od 20 do 40 g vlaknin.
Dnevno bi morali zaužiti od 20 do 40 g vlaknin.FOTO: iStockphoto

 

 

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
polovičen članek...če že greste pisat članek o polnozrnatih izdelkih, potem napišete točne podatke o tem o čemer pišete, laike ste s tem člankom samo še bolj zmedli
majn ko je predelan bolš je
Obstajajo aplikacije za telefone in raznorazne spletne strani, kjer lahko spremljaš kaj poješ. Sam točno vem kaj pojem. Kar kupim mora imeti nalepko s prehranskimi vrednostmi, kruh pa pečem sam. Tako veš da ješ primerno. Če si pa v restavraciji pa bog pomagaj.
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1076