Nevednost potrošnikov
Ameriška raziskava o dodanem sladkorju v polnozrnatih živil je jasno pokazala, da nekateri proizvajalci zavajajo svoje uporabnike. Zavajanje proizvajalcev pa ni edini vzrok za to, da kljub želji, da bi se prehranjevali zdravo, posegamo po neprimernih izdelkih. V Sloveniji denimo večina potrošnikov misli, da mora biti črn kruh iz polnozrnate moke. "Kruh iz polnozrnate moke ni črn, temveč je njegova barva bolj sivkasto rjava kot črna in se poimenuje kruh iz polnozrnate moke. Strokovno bi morali reči torej polnozrnati kruh. Prav zato industrija in trgovci izkoriščajo potrošnikovo splošno mnenje o "črnem" kruhu in mu za barvo dodajajo pražene žitarice ali pa slad," opozarja prehranska strokovnjakinja Marjana Peterman in doda, da manj kot 20 odstotkov slovenskih potrošnikov dobro pozna živila in se primerno prehranjuje.
Zakaj so vlaknine pomembne?
Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin, blagodejno deluje na naše zdravje. Vlaknine namreč uravnavajo delovanje črevesja, znižujejo nevarni holesterol, preprečujejo pojav črevesnega raka in srčno-žilnih bolezni ter preprečujejo, da bi se krvni sladkor po uživanju hrane hitro dvignil. Strokovnjaki predvidevajo, da lahko velika nihanja krvnega sladkorja in s tem inzulina privedejo do sladkorne bolezni tipa II, sicer pa priporočajo zaužitje od 20 do 40 g vlaknin dnevno. Tudi pretiravanje z vlakninami namreč ni na mestu, saj lahko pride do prebavnih motenj, prebavnih krčev in napihnjenosti. Gre za težave prehodne narave, vendar strokovnjaki vseeno priporočajo postopno povečanje vnosa vlaknin in opozarjajo, da je ob tem treba popiti tudi več vode.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV