Zadovoljna.si
Za vsak kilogram telesne teže naj bi bilo treba v 30 do 60 minutah po treningu vnesti vsaj 0,4 grama beljakovin.

Šport in zdravje

Bi radi shujšali? Potem jih morate jesti!

J.V./zadovoljna.si
31. 03. 2017 08.37
0

Hujšanje je priljubljena tema v teh tednih, ko se poletje počasi približuje in bo treba kmalu postaviti na ogled svoja telesa. Čeprav se nekateri s tem ne obremenjujejo, je mnogo takšnih, ki se. Pa ne le z videzom, temveč si želijo izgubiti tistih nekaj odvečnih kilogramov tudi iz zdravstvenih razlogov. Dejstvo je, da pri preoblikovanju telesa pravilna in uravnotežena prehrana predstavlja 70 %, športna aktivnost pa preostalih 30 %. Medtem ko nas ogljikovi hidrati napolnijo z energijo za takojšnjo fizično aktivnost in maščobe prinašajo dolgoročno energijo, imajo zelo pomembno vlogo tudi beljakovine!

Dvigovanje uteži - 1
Dvigovanje uteži - 1FOTO: Thinkstock

Energija za ves dan

Saj poznate osnovna pravila hujšanja: manj jej in več se gibaj. A to ni vse, pomembno je tudi, da uživate uravnoteženo prehrano in ne preskakujete obrokov. Še posebej ne zajtrka, ki predstavlja najpomembnejši obrok v dnevu. Piškoti, sladki namazi in različne pekovske dobrote se morda zdijo odlična izbira za zajtrk, a so vse prej kot to. Imajo namreč ogromno kalorij, poleg tega pa malo hranilnih snovi, kar pomeni, da vas ne bodo napolnile z energijo dolgoročno, temveč vas bodo 'zbudile' le trenutno, sledila pa bo še večja utrujenost. Če želite telo oskrbeti z energijo za cel dan, uživajte živila, ki so bogata z beljakovinami (jajca, pečene puranje prsi, beljakovinski kruh, ...).

Trebuh
Trebuh FOTO: Thinkstock

Zavirajo lakoto in so ključne za povečanje in vzdrževanje mišične mase

Za tiste, ki bi se radi znebili odvečnih kilogramov in do poletja izklesali svoje telo, je prvo pravilo, ki se ga morate držati, zadostna količina zaužitih beljakovin. Te ustvarjajo občutek sitosti, med prebavljanjem porabijo več kalorij in na njih so vezani vsi življenjski procesi v telesu. Številne raziskave potrjujejo, da beljakovine prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase, obenem pa so ključne tudi za ohranjanje zdravih kosti. Izrednega pomena so tudi pri aktivnem življenjskem slogu športnikov in rekreativcev, zato jih je treba vključevati v našo vsakodnevno prehrano. Minimalen priporočeni delež vnosa beljakovin je 15 odstotkov energijskega deleža oziroma 1g/ kg telesne mase.

Privoščite si jih pred in po vadbi

Obrok bogat z beljakovinami si je priporočljivo privoščiti ne le za zajtrk, ampak tudi eno uro pred vadbo, saj boste zaradi tega med vadbo potrošili več energije. Če pred treningom ne zaužijete ničesar, telo gorivo pridobiva iz mišic, kar pomeni, da lahko s takšnim načinom vadbe izgubljate tudi mišično maso in ne le maščobne zaloge. Na živila bogata z beljakovinami pa ne smete pozabiti niti po obroku, ko telo potrebuje nove zaloge, da se lahko rast mišic nemoteno nadaljuje. Strokovnjaki pravijo, da bi bi bilo za vsak kilogram telesne teže treba v 30 do 60 minutah po treningu vnesti vsaj 0,8 grama ogljikovih hidratov in nekje od 0,2 do 0,4 grama beljakovin.

Za vsak kilogram telesne teže naj bi bilo treba v 30 do 60 minutah po treningu vnesti vsaj 0,4 grama beljakovin.
Za vsak kilogram telesne teže naj bi bilo treba v 30 do 60 minutah po treningu vnesti vsaj 0,4 grama beljakovin. FOTO: Thinkstock

Živila bogata z beljakovinami

Mlečni proizvodi so beljakovinska bomba, pri čemer je pomembno, da uživate tiste proizvode, ki imajo manjšo vsebnost maščobe. Še eno beljakovinsko bogato živilo so jajca, in sicer telo najbolj izkoristi kuhana jajca. Omeniti velja tudi stročnice, ki vsebujejo tudi veliko mineralov, vitaminov in vlaknin in zmanjšujejo apetit. Na svoj jedilnik uvrstite tudi piščančje in puranje meso, ki ni ne mastno ne kalorično, kar četrtino celotne mase pa predstavljajo beljakovine. Dodatna prednost piščančjega in puranjega mesa je tudi ta, da je nasitno. Že nekaj časa pa je na prodajnih policah trgovin Mercator na voljo tudi kruh, ki se lahko pohvali s prehransko trditvijo »Vir beljakovin«.

Beljakovinski kruhek s kakavom je že četrti v kategoriji posebnih kruhov Pekarne Grosuplje in je izdelan iz skrbno izbranih sestavin. Ima obliko štručke s posipom iz mešanice sončničnih semen in sezama. Sredica je temno rjave barve, kar je posledica v testo vmešanega kakava. Je gosta, enakomerno luknjičava in sočnega okusa z vidnimi semeni lanu in bučnih semen. Beljakovinski kruhek si lahko privoščite brez slabe vesti in tako telesu zagotovite nujno potrebno dnevno količino beljakovin.

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658