Zadovoljna.si
Debeli ljudje manj žvečijo.

Šport in zdravje

Recept za vitko linijo: Več žvečiš, lažje shujšaš

Z.B.
12. 08. 2011 15.05
0

Pravi način, kako shujšati, ni odvisen od tega, kako in koliko ješ, temveč je uspešno odpravljanje odvečnih kilogramov odvisno od tega, kako hrano prežvečiš, opozarjajo strokovnjaki. Zgledovati bi se morali po divjih živalih, ki dobro vedo, koliko časa morajo žvečiti, da bo zaužita hrana lažje prebavljiva in nasitna. Ni naključje, da debelih divjih živali ni.

Ni najbolj pomembno kaj, temveč kako hitro.
Ni najbolj pomembno kaj, temveč kako hitro.FOTO:
V primerih, ko hrano žvečimo dovolj dolgo, ima telo dovolj časa, da pošlje v možgane signal občutka sitosti in s tem zmanjša poželenje po hrani. Posledica je, da manj jemo, s tem pa zaužijemo manj kalorij. Znanstveniki kitajske univerze Medical Harbin so naredili študijo, v kateri so ugotovili, da dolžina žvečenja vpliva na hujšanje. V raziskavi je sodelovalo 16 vitkih prostovoljcev in 14 debelih, starih od 17 do 20 let. Opravili so različne teste, s katerimi so poskušali ugotoviti, ali debeli kandidati žvečijo hrano na drugačen način in manj od vitkih.
Če želite shujšati, več žvečite in jejte počasneje.
Če želite shujšati, več žvečite in jejte počasneje. FOTO: iStockphoto

Postregli so jim lazanjo s svinjskim mesom in jih med uživanjem hrane snemali s skrito kamero. Med ogledom posnetka so ugotovili, da so debeli kandidati pojedli obrok veliko hitreje od vitkih.

Prežvečili 15-krat in 40-krat

V drugem testu so raziskovalci prostovoljcem naročili, naj vsak zalogaj mesne lazanje prežvečijo 15-krat, preden ga pogoltnejo. Nato pa je sledil še tretji test, ko so morali grižljaj prežvečiti 40-krat. Oba testa so posneli s skrito kamero, nato pa posnetke preučili in preverili, koliko hrane je zaužil posameznik. Ugotovili so, da so tisti, ki so zalogaj prežvečili 40-krat, pojedli za 12 odstotkov manj hrane od kandidatov, ki so grižljaj prežvečili 15-krat. To je veljalo tako za vitke kot tudi debele kandidate. "Raziskava je pokazala, da hitrost, s katero zaužijemo obrok, vpliva na večje kopičenje odvečnih kilogramov. Rezultati so jasni: kandidati z odvečno težo so hitreje jedli in manj žvečili," so svojo ugotovitev sklenili avtorji študije, izsledke pa objavili v reviji American Journal of Clinical Nutrition. Nasvet je torej na dlani. Če želite shujšati, več žvečite in jejte počasneje.

Debeli ljudje manj žvečijo.
Debeli ljudje manj žvečijo.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413