Zadovoljna.si
Pravilna prehrana, redna vadba, dovolj tekočine in počitka so ključ za uspeh.

Šport

Kako čim hitreje in čim bolj učinkovito shujšati?

zadovoljna.si
28. 01. 2015 07.44
5

Cilj hujšanja z redno vadbo je izguba maščobe in definicija mišic. Ob iskanju načina, kako čim hitreje čim bolj učinkovito shujšati, so nastali določeni miti, zaradi katerih predvsem ženske, ki se odločajo hujšati z vadbo, prehitro obupajo. Kateri miti so resnični in kateri niso?

Pravilna prehrana, redna vadba, dovolj tekočine in počitka so ključ za uspeh.
Pravilna prehrana, redna vadba, dovolj tekočine in počitka so ključ za uspeh.FOTO: iStockphoto

1. Porabo kalorij spremljamo na monitorju kardio naprave

Številke, ki jih odčitamo na monitorjih kardio naprav, niso natančne. Naprave porabo kalorij štejejo samo glede na vneseno hitrost in težo, pri nekaterih vnesemo mogoče še podatke o starosti, višini. Toda kljub vnašanju podatkov naprave ne morejo meriti točne porabe, saj ni upoštevan ne odstotek maščobe v telesu vadeče osebe niti konstitucija. Moški in ženska enake starosti, z enako telesno težo in enako višino ne moreta pri isti hitrosti kolesarjenja porabiti enako kalorij. Če ima prej omenjeni moški recimo 18 odstotkov telesne maščobe, ženska pa recimo 38 odstotkov telesne maščobe, bo moški v istem času porabil več kalorij.

Brez vadbe je hujšanje veliko težje, telo pa mlahavo ...
Brez vadbe je hujšanje veliko težje, telo pa mlahavo ...FOTO: iStockphoto

2. Dvigovanje uteži ni primerno za ženske, ki nočejo biti 'nabildane'

To ne drži. Vsaka ženska, ki se ukvarja z bodybuildingom, je morala za to, da je pridobila dovolj mišične mase in postala 'bilderka', trdo garati. Ženske imajo v telesu veliko manj testosterona kot moški. Zaradi hormona estrogena imajo ženske večji odstotek telesne maščobe in zato težje pridobivajo mišično maso kot moški. Dvigovanje uteži pri ženskah dejansko pomaga, da se hitreje porabljajo kalorije in da se pridobi boljši mišični tonus. Strahu, da bi zaradi vadbe z utežmi in na trenažerjih bile videti preveč 'napihnjene', ni. Je pa res, da se z več mišične mase hitreje hujša. Torej – dviganje uteži ne škodi, ampak pomaga pri oblikovanju telesa!

3. Tehtnica ne pokaže nič manj ... hujšanje je neuspešno!

Ljudje se za hujšanje odločajo predvsem zato, da bi tehtnica kazala manj. Če se odločimo za hujšanje in ob tem redno vadimo, je izguba kilogramov takoj na začetku prej utopija kot kar koli drugega. Ob redni vadbi se pridobiva mišična masa, s tem pa se telesna teža sprva nekoliko poveča. Veliko žensk se ob začetnem dvigu telesne teže ustraši in preneha z vadbo, kar pa je velika napaka. Več kot je v telesu mišične mase, več energije telo porabi (mišice so velik porabnik energije) in sčasoma se zmanjša tudi odstotek maščobe v telesu, kopneti pa začnejo tudi kilogrami. Pravo merilo bi tako morale biti obleke in ne tehtnica.

Mišična masa je največji porabnik energije.
Mišična masa je največji porabnik energije. FOTO: iStockphoto

4. Intenzivna vadba 'pobira' mišično maso

Vadba nižje intenzitete je načeloma boljša, ker predstavlja manjši napor za sklepe, sploh pri tistih, ki vadbe niso vajeni, je nižja intenziteta primernejša, da lahko vadeči vse gibe izvaja pravilno in da lahko nadzira delovanje mišic. Ni pa res, da se ob bolj intenzivni vadbi porablja mišična masa in ne maščobe. Ob kateri koli vadbi telo najprej porablja energijo, ki jo dobi iz ogljikovih hidratov, ko izčrpa te zaloga, pa začne koristiti energijo iz maščobnih zalog. Mišično maso začne telo za energijo porabljati komaj, ko pride do preveč intenzivne vadbe glede na sposobnost posameznika.

5. Brez bolečine ni napredka

Rahla bolečina v mišicah med vadbo je povsem običajen pojav. Kljub vsemu pa bolečina ne sme biti premočna. Treningi morajo biti prilagojeni sposobnosti posameznika, mišicam pa moramo omogočiti regeneracijo, kar pomeni, da si moramo vzeti dovolj časa za počitek, da ne pride do preobremenjenosti, saj takrat največkrat lahko pride do poškodb. Za pridobivanje mišične mase kot največjega porabnika energije v telesu (več kot imamo mišične mase, več energije telo porabi za normalno delovanje, kar pomeni tudi hitrejše hujšanje), je priporočljivo, da iste mišice ne obremenjujemo vsak dan, temveč ji privoščimo počitek.

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375