Zadovoljna.si
Že zjutraj si na obraz narišite velik in širok nasmeh.

Šport in zdravje

Reza svetuje: Joga v postelji

Alenka Oldroyd
12. 08. 2009 18.52
1

Nov dan je tu in v veliki meri je odvisno od nas, kako ga bomo preživeli. Bomo vstali z levo nogo ali se nasmejani in polni sveže energije podali novim zmagam naproti?

Predstavljamo pet jogijskih načel, ki jih lahko povzamete tudi sami in se prepričate o njihovi učinkovitosti.

Že zjutraj si na obraz narišite velik in širok nasmeh.
Že zjutraj si na obraz narišite velik in širok nasmeh.FOTO: Miro Majcen


Jogiji dobro vedo, da se po jutru dan pozna in zato ob sončnem vzhodu dnevno meditirajo. Po mnenju nekaterih mojstrov jogijskih tehnik je dolžina življenja odvisna od števila vdihov, zato dihajo globoko in počasi ter dočakajo visoko starost.

Pravilno dihanje

Ob vsakem vdihu napolnimo pljuča s svežo zdravilno energijo, trebuh se razširi in ob vsakem izdihu iztisnemo strupe iz telesa, trebušne mišice stisnemo, kot le moremo. Tehnika dihanja nam lahko pomaga tudi ob vsakodnevnih stresnih trenutkih, pred javnimi nastopi ali kar tako, za boljše počutje. Nihče ne bo opazil, če boste globoko zajeli sapo, izbočili trebuh in napolnili pljuča s svežim zrakom. Pomembno pa je, da zaprte prostore večkrat dobro prezračimo.

Primerna hrana

Telo dobi energijo za nemoteno delovanje iz zraka, vode in hrane. Jogijska prehrana je vegetarijanska in temelji na naravnih živilih, ki krepijo zdravje in vplivajo na mladostni videz tudi v pozni starosti. Vključuje žita, stročnice, sadje, zelenjavo, oreščke, različna semena in mlečne izdelke. Pri zdravi prehrani je pomembno jesti pravo mešanico živil, saj le tako zagotovimo uravnoteženo in pravilno podlago za nemoteno delo in življenje.

Brez gibanja ni življenja. Tega ne pozabimo nikoli!
Brez gibanja ni življenja. Tega ne pozabimo nikoli!FOTO: Miro Majcen

Redna telesna vadba

Brez gibanja ni življenja. V jogi telesne vaje, imenovane asane, pripomorejo k temu, da mišice, sklepi in ostali deli telesa delujejo pravilno. Z redno telesno vadbo pospešimo krvni obtok in poženemo svežo energijo po telesu. Zelo pomembno je, da vaje izvajamo pravilno in da smo pozorni na dihanje. Za vadbo si vzemimo čas in pozabimo na dogajanje okoli nas.

Pozitivno mišljenje

Dobro se z dobrim vrača in pozitivne misli privlačijo pozitivno energijo. Z umirjanjem zbistrimo misli in povečamo možnost koncentracije. Tehnike sproščanja so dobrodošla metoda v vsakdanjem življenju in z malo vztrajnosti bomo kmalu občutili napredek. Skušajmo se pozitivno naravnati na vseh področjih in se družimo z veselimi ljudmi.

Pravilna sprostitev

Tako kot fizična aktivnost je pomembno tudi sproščanje ter umirjanje telesa in duha. Kadar sta telo in um preobremenjena, se njuna učinkovitost zmanjša. Ko se sproščamo, omogočimo regeneracijo na vseh nivojih in več možnosti imamo za uresničitev zastavljenih ciljev. Ne pozabimo na pravilno dihanje in uživajmo življenje na polno.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 314