Zadovoljna.si
S hladnim tušem do vitkejše linije.

Šport in zdravje

S hladnim tušem nad maščobo

P.V.
31. 08. 2009 06.00
0

Vam maščoba na stegnih in trebuščku še vedno povzroča preglavice in ne veste, kako bi se je rešili? Raziskava je pokazala, da je hladen tuš odlično sredstvo v boju proti tej nadlogi.

S hladnim tušem do vitkejše linije.
S hladnim tušem do vitkejše linije.FOTO:

Kadar se v vročih poletnih mesecih želimo ohladiti, to običajno naredimo s hladno vodo. Pijemo jo, da bi se odžejali, tuširamo se, da bi se ohladili. To je bil povod, da so se znanstveniki zadevo odločili raziskati in ugotovili, da ima hladna voda tudi druge pozitivne značilnosti: tuširanje z bolj hladno vodo je odlično sredstvo za odpravljanje maščobe. Raziskava je tudi pokazala, da je za odpravljanje nezaželjenega maščobnega tkiva tudi bivanje v hladnih prostorih.

Rjavo maščobno tkivo je povsem drugačno od belega, ki je vzrok za debelost.
Rjavo maščobno tkivo je povsem drugačno od belega, ki je vzrok za debelost. FOTO:

Rjava in bela maščoba

Da imajo debeli ljudje preveč maščobe, je znano, vendar pa znanstveniki trdijo, da obstaja vrsta maščobe, zaradi katere smo bolj vitki. Rjavo tkivo je povsem drugačno od belega, ki je vzrok za debelost. Tudi sicer rjavo tkivo spodbuja metabolizem in tako odpravlja nezaželeno belo tkivo. Dolgo je veljalo, da je rjavo tkivo običajno pri novorojenčkih, najnovejše raziskave pa so pokazale, da ga imajo tudi odrasli. Njegova glavna naloga je zadrževanje telesne temperature, zato tisti, ki imajo več takih zalog, lažje ohranjajo telesno temperaturo.

Imajo jo sedem odstotkov žensk in trije odstotki moških

V raziskavi so odkrili, da ima zaloge rjave maščobe, ki prispeva k izgorevanju energije, približno sedem odstotkov odraslih žensk in trije odstotki odraslih moških. Večinoma so bili to ljudje, mlajši od 50 let, z nizko ravnjo krvnega sladkorja in vitke postave. Rjavo maščobo pri odraslih najdemo v predelu vratu, hrbtenice in želodca, znanstveniki pa domnevajo, da bi lahko imela pomembno vlogo pri ohranjanju normalne telesne teže in sladkorja v krvi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493