Zadovoljna.si
Vadba v bazenu

Šport

S plavanjem do izklesanega telesa

J.V./U.S.
29. 07. 2015 08.11
5

Plavanje je ena najbolj zdravih aktivnosti, ki se priporoča prav vsakomur. Poleg tega, da boste s pomočjo plavanja oblikovale vse telesne mišice, so ameriški zdravniki v raziskavi dokazali, da so ženske, ki plavajo večkrat na teden ali celo vsak dan, manj podvržene tveganju, da zbolijo za rakom na dojki.

Fitnes lahko v hladnješih mesecih zamenjate tudi s plavanjem v zaprtih bazenih.
Fitnes lahko v hladnješih mesecih zamenjate tudi s plavanjem v zaprtih bazenih.FOTO: Profimedia

Plavanje je ena izmed najstarejših oblik športa, zanj pa je značilno, da aktivira vse mišice v telesu ter izboljša delovanje srca in pljuč. Rekreacija v vodi je posebej primerna tudi za osebe s prekomerno telesno težo, tiste, ki jih mučijo artritis, krčne žile in navsezadnje tudi tiste, ki jim primanjkuje kondicije. Klinične raziskave so potrdile, da ljudje, ki veliko plavajo, lažje sproščajo živčni sistem, odpravljajo stres, negativno energijo pa z vsakim zamahom pretvorijo v pozitivno.

Plavanje na bazenu - 2
Plavanje na bazenu - 2 FOTO: Profimedia

Tehniko in hitrost plavanja je treba prilagoditi našim zmožnostim. Mladim tako bolj priporočajo plavanje kravla in delfina, medtem ko sta tehniki prsno in hrbtno bolj primerni za starejše osebe, saj nista zahtevni za telo, prav tako pa tudi manj obremenjujeta mišice. Seveda pa vsak stil oblikuje mišice, še posebej prsne in hrbtne. Da bo plavanje učinkovito za naše telo, moramo plavati najmanj trikrat na teden po 30 minut ali vsak dan po 15 do 20 minut. V vodi pa lahko izvajate tudi različne vaje, s pomočjo katerih boste oblikovale mišice na nogah in trebuhu.

Za lepe roke

Če bi rade izklesale mišice na svojih rokah, je plavanje odlična izbira. Najboljša oblika plavanja za to je kravl, izoblikovale pa jih boste tudi s prsnim plavanjem.

Za močna stegna

Za učvstitev mišic na notranji strani stegen, se z obema rokama naslonite na rob bazena in nogo večkrat dvignite za 90 stopinj in jo spusite nazaj v prvotni položaj. Vajo ponovite desetkrat, nato isto ponovite z drugo nogo.

Za izklesan trebuh

Za izklesan trebuh, kot ga imajo profesionalne plavalke, se z obema rokama oprite na rob bazena in dvigujte noge za 90 stopinj, jih za nekaj sekund počasi obrnite v levo, nato še v desno in jih počasi spustite. Vajo ponovite vsaj desetkrat.

Preberite si, kateri so najbolj učinkoviti načini za povečanje motivacije!

Vadba v bazenu
Vadba v bazenuFOTO: Pinterest


 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413