Zadovoljna.si
Letošnje poletje ne pozabite na zapeljivo rdeče jagode, ki so pravi "čistilec" telesa.

Dieta

S poletnim čiščenjem nad kilograme

M.K.
29. 06. 2014 19.19
7

Iščete način, kako bi izboljšali prehranjevalne navade in pričeli zdravo živeti? Ena izmed možnosti, kako doseči ravnovesje v prehrani, je detox dieta.

Letošnje poletje ne pozabite na zapeljivo rdeče jagode, ki so pravi "čistilec" telesa.
Letošnje poletje ne pozabite na zapeljivo rdeče jagode, ki so pravi "čistilec" telesa.FOTO: iStockphoto

Kolikokrat se vaš pogled ustavi v ogledalu, kjer se kritično opazujete in sprašujete, kaj morate storiti, da bo vaš trebušček raven, lep in ravno prav mišičast ali, pa si želite vitkejših stegen? Vse pripadnice nežnejšega spola, ki kritično zrete v svojo zrcalno podobo, naj vas pomirimo, kajti vaš odgovor se skriva v revoluciarni dieti razstrupljanja telesa. Očistite se strupov to poletje, shujšajte in zlezite v super seksi kopalke. Ponujamo vam detox dieto ali dieto razstrupljanja telesa.

Poletje je pravi čas, da se odločite za dieto, ki razstruplja telo. Na voljo je veliko vrst sadja s katerim se lahko razvajate.
Poletje je pravi čas, da se odločite za dieto, ki razstruplja telo. Na voljo je veliko vrst sadja s katerim se lahko razvajate.FOTO: iStockphoto

Teorija, ki tiči v ozadju diete pravi, da težave, kot so povečana teža, napet trebuh, celulit in gube, nastanejo kot posledica nenehnega izpostavljanja strupom iz onesnaženega okolja, pesticidom, cigaretnemu dimu in prehranjevanja z umetno hrano. Cilj diete je, da strupe razgradi in izloči iz organizma.

Naj bo na vašem jedilniku veliko ananasa, saj ta topi maščobe v telesu.
Naj bo na vašem jedilniku veliko ananasa, saj ta topi maščobe v telesu.FOTO: iStockphoto

Dieta pred dieto

Za zajtrk lahko uživate tudi bananino kašico: v skodelici zmešate navaden jogurt, manjšo pest rozin in tlačeno banano. Po želji dodate še žličko medu.
Za zajtrk lahko uživate tudi bananino kašico: v skodelici zmešate navaden jogurt, manjšo pest rozin in tlačeno banano. Po želji dodate še žličko medu. FOTO: iStockphoto

Ne, to ni dieta, ki vam obljublja, da boste že prihodnji teden suhica. Detox dieta vas bo pripravila na zdrav življenjski slog, zato je potrebna tudi trdna volja in odločitev, da gre tokrat zares.

Pred začetkom diete se je potrebno tri dni postiti. V tem času ne jeste ničesar, pijete le vodo. Ker je namen, da se popolnoma posvetite sebi in svojemu telesu, je v tem času potrebno zmanjšati tudi stres in dnevne aktivnosti. Tridnevni post pomaga, da organizem postopoma pripravite na naslednjo stopnjo.

Po tridnevnem postu sledi teden dni prehranjevanja le ob sadju. Za obrok si izberete najljubši sadež, ki ga ne mešate z nobeno drugo hrano ali vrsto sadja. Količina sadja na obrok ni omejena.

Po tridnevnem postu in tednu dni uživanja sadja ste telo že delno razstrupili in organizem pripravili na 40-dnevno detox prehranjevanje, ki vsebuje predvsem veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, stročnic in oreščkov. A kot pravi svetovalka za zdravo prehrano z univerze v New Yorku Marion Nestle, naj se iz jedilnika izločijo vse živalske maščobe in mleko, ostanejo naj le nujno potrebni mlečni izdelki. Med dieto se lahko pojavijo občasni občutki utrujenosti, kar je posledica izločanja strupov in prilagajanja telesa novemu načinu prehranjevanja.

Vendar pa strokovnjaki za zdravo prehrano pravijo, da postenje kot način izgubljanja teže ni primerna izbira. A nekajdnevno »postenje« od živalskih (in drugih maščob), na sadnih in zelenjavnih sokovih ali kašah, je lahko odličen začetek diete za hujšanje, služi lahko razbremenitvi prebavil in telesa nasploh, še posebej po obdobjih, ko zaužijemo preveč hrane (dopusti, praznovanja).

Uživamo lahko in preprosto hrano

Priporočamo vam, da si privoščite pravi poletni piknik z zelenjavo pečeno na žaru!
Priporočamo vam, da si privoščite pravi poletni piknik z zelenjavo pečeno na žaru!FOTO: iStockphoto

Za zajtrk si lahko privoščite sveže sadje z jogurtom in kosmiči. Včasih namesto kosmičev dodate oreščke.

Za kosilo uživate veliko surove in kuhane zelenjave. Poskusite lahko različne vrste zelenjavnih juh in solat s polnovrednimi ogljikovimi hidrati. Privoščite si na primer svežo mediteransko ali pa grško solato. Ne pozabite na začimbe in zelišča!

Kitajska hrana
Kitajska hranaFOTO: iStockphoto

Za večerjo si lahko privoščite kaj »močnejšega, vendar pa imejte v mislih, da gre za dieto, ki organizem čisti ter ga pripravlja na zdrav življenjski slog. Dobrodošla je azjska hrana, saj običajno ni pretirano mastna, ne vsebuje veliko živalskih maščob, vsebuje pa precej zelenjave; bistveno pa je, da je lahka in hitro prebavljiva. Zelenjava na kitajski način bo zato zelo blažilna za telo in prebavo. Tudi s sredozemsko hrano ne zgrešite nič. Vsekakor pa morate paziti, da prehrana ostane bogata s hranljivimi snovmi.

Ko bo poletje mimo, se boste z veseljem zazrli v ogledalo, saj boste izjemno ponosni na podobo, ki jo boste videli!
Ko bo poletje mimo, se boste z veseljem zazrli v ogledalo, saj boste izjemno ponosni na podobo, ki jo boste videli!FOTO: iStockphoto

Po končani dieti je pomembno nadaljevati z zdravim prehranjevanjem in omejiti vnos škodljivih snovi.

Mnenja strokovnjakov so o dieti razstrupljanja precej deljena. Ker gre za strogo dieto, nekateri celo trdijo, da ni zdrava. Vsekakor vam priporočamo, da se pred hujšanjem posvetujete z zdravnikom.

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471