Zadovoljna.si
Vir magnezija so listnata zelenjava, polnozrnati žitni izdelki, oreščki, stročnice, kakav, školjke, jagodičevje, pomaranče in banane.

Šport in zdravje

Hrana, ki ubija stres

Savina Hrs
13. 03. 2009 19.46
0

Gotovo iz lastnih izkušenj poznate obdobja utrujenosti, izčrpanosti in brezvoljnosti, ali pa ste kdaj imeli občutek, da težje razmišljate in da je vaš spomin zablokiran. Navadno se nam to dogaja, kadar smo v stresu, krivec pa je lahko tudi napačna prehrana.

Tudi pri sedečem delu potrebujemo energijo.
Tudi pri sedečem delu potrebujemo energijo.FOTO: iStockphoto

Prehrambeni strokovnjaki svetujejo, kako naj se pravilno prehranjujemo in kateri hrane naj se izogibamo, da bi se boljše počutili, imeli več energije in da bi to stanje tudi obdržali. Po zaslugi spoznanj biologov in nutricionistov vemo, katera hrana nas pomirja, katera nas naredi razdražljive in katera nas napolni z energijo.

S hrano proti stresu

V obdobju povečanega stresa naše telo črpa zaloge nekaterih vitaminov in mineralov. Celo pri ljudeh, ki se pravilno prehranjujejo, se ob koncu napornega in stresnega dne raven določenih vitaminov in mineralov v krvi in tkivu zmanjša tudi do 33 odstotkov. Dolgoročno ta primanjkljaj oslabi imunski sistem in odpira vrata mnogim boleznim, od prehlada in bolezni dihalnih organov do astme in srčnih obolenj, vse tja do raka.

Vir magnezija so listnata zelenjava, polnozrnati žitni izdelki, oreščki, stročnice, kakav, školjke, jagodičevje, pomaranče in banane.
Vir magnezija so listnata zelenjava, polnozrnati žitni izdelki, oreščki, stročnice, kakav, školjke, jagodičevje, pomaranče in banane. FOTO: Mojca Koprivnikar


Katere snovi potrebujemo v stresnih obdobjih

Strokovnjaki priporočajo, da v stresnih obdobjih zaužijemo več magnezija, B vitamina, železa in antioksidantov, kot so vitamini C, E in A. Ne smemo pretiravati s kofeinom in rafiniranim sladkorjem, saj povzročata prehiter dvig oziroma upad sladkorja v krvi, zaradi česar je naš organizem bolj podvržen šokom. Zato posegajte po hrani z vlakninami (sadje, zelenjava, integralna žita in riž) in stročnice. V obdobju stresa si čez dan pripravite več manjših obrokov, kar je bolje od običajnih treh obilnejših.

Dragocen mineral v boji proti utrujenosti

Z zadostno količino magnezija se lažje spopademo s stresom in vsakodnevnimi obremenitvami.

Energijska presnova v telesu potrebuje magnezij, zato ga nujno potrebujejo vrhunski športniki. Ta element poskrbi, da jim moči ne poidejo prehitro. A četudi je naše delo vezano predvsem na sedenje za pisalno mizo, in je kot tako povsem drugačno od vrhunskih športnih aktivnosti, potrebujemo energijo. Pri pomanjkanju magnezija možgani ne morejo delati s polno močjo in začnejo hitreje pešati. S povečano koncentracijo magnezija v krvi pa se naše telo in možgani prebudijo iz otopelosti.

Kavo pijte v manjših količinah

Kofein vpliva na osrednji živčni sistem, v manjših količinah nam dvigne razpoloženje, poveča našo pozornost in koncentracijo, v večjih količinah pa povzroča tesnobo, vznemirjenost, glavobol, srčno aritmijo, dvig krvnega tlaka, napade panike in nespečnost. Zadostujejo dve do tri skodelice kave na dan, ki preženejo utrujenost in povečajo mentalno živahnost. Zato je kava mnogim ne le pomoč za budnost, ampak tudi zdravilo proti utrujenosti, ki nastane po obilnem obroku.

Ne navadimo se na prevelike količine kave.
Ne navadimo se na prevelike količine kave.FOTO: iStockphoto

Seveda je bolje, da se ne navadimo na prevelike količine kave. Če možgane navadimo na delovanje kofeina, bo pomanjkanje povzročilo številne neprijetne pojave abstinenčne krize – razdražljivost, potrtost, slabost, krče in glavobol.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471