Zadovoljna.si
Naučite se nadzorovati hormon, ki določa, kako težki ste

Dieta

6 preprostih pravil za izgubo kilogramov

zadovoljna.si
27. 12. 2019 10.37
5

V želji, da bi izgubili odvečne kilograme ali ohranili vitko telo, nekateri sledijo strogi in mučni dieti, ki zahteva veliko odrekanja. Čeprav bi bilo dovolj, da upoštevajo določena načela, s katerimi se lahko znebijo kilogramov, hkrati pa, kar je najpomembneje, poskrbijo za svoje zdravje in vitalnost.

Poskrbite, da je glavna sestavina zelenjava.
Poskrbite, da je glavna sestavina zelenjava.FOTO: iStockphoto

1. Raznolikost je ključ do zdravja

Preučite različne recepte, saj lahko odkrijete veliko novih idej, kako različna živila združiti v slastne in zdrave obroke. Mnogi pogosto preveč pozornosti namenijo pripravi mesa in pri tem pozabijo na zelenjavo, ki je le priloga, na krožniku pa jo je le za vzorec. Na ta način po nepotrebnem z drugimi živili v telo vnašajo veliko energije. Osredotočite se na zelenjavo in njeno pripravo, saj bi večina obrokov morala temeljiti prav na njej. Dodajte ji riž in naredite slastno rižoto ter si s tovrstnim obrokom prihranite vnos dodatne energije.

Bi rade shujšale? Potem je to dieta za vas!
Preberi še
Bi rade shujšale? Potem je to dieta za vas!

2. Oh, ti nezdravi prigrizki ...

Zavedajte se vsakodnevnih "pasti" v trgovinah, kjer spretno nastavijo pred vas številne nezdrave in energijske prigrizke, ki se jim zelo težko uprete. Če je le mogoče, raje izberite narezano sadje, denimo ananas, ki bo zadovoljil sladkosnede, 200-gramsko pakiranje pa ima le dobrih 418 kJ (100 kalorij). Še slabše je, če vas tovrstni nezdravi prigrizki "matrajo" v večernih urah, ko sedite pred televizijskim zaslonom. Najbolje je, da se jim izognete, sicer pa si ne boste naredili prevelike škode, če en dan v tednu rezervirate za tako imenovano "junk" hrano. Privoščite si čips ali drug priljubljen prigrizek in ga tako zamenjajte za večerjo. Držite se le pravila, da se tovrstni hrani preostale dni v tednu izognete. Priporočljiv trik je tudi ta, da vedno kupite prigrizek, ki je pakiran v najmanjši vrečki ali škatli.

Upoštevajte preprosta načela za vitko in zdravo telo.
Upoštevajte preprosta načela za vitko in zdravo telo. FOTO: iStockphoto

3. Zdrav jedilnik za lepo telo

Za vitko in zdravo telo naj vaš jedilnik temelji na vlakninah, polnozrnatih žitaricah, stročnicah in semenih. Sadje in zelenjavo pa izbirajte po stopnji vsebnosti škroba, tega naj bo čim manj. Meso jejte največ trikrat na teden. Na ta način ne boste le vitalni, temveč boste zmanjšali tudi možnost nastanka različnih bolezni, kot je rak na debelem črevesju in želodcu, srčnih in sladkornih bolezni.

4. Zmerno z maščobo

Zdrava prehrana vključuje tudi uživanje zdravih maščob, vir so predvsem oreščki, ribe, olja (oljčno, sojino, bučno). Ocvrti in preostali mastni hrani se izognite, saj ne prinaša prav nič dobrega. Pomembno je, da v obroku ne kombinirate več maščob hkrati, saj kljub temu da so določene tovrstne snovi nujno potrebne za pravilno delovanje telesa, z njimi ne gre pretiravati. Njihova energetska vrednost namreč še vedno ostaja visoka. Poskrbite, da na dan ne zaužijete nič več kot 70 gramov maščob.

Za zajtrk pojejte banano in zgodilo se bo to!
Preberi še
Za zajtrk pojejte banano in zgodilo se bo to!

5. Porcija naj bo v velikosti dlani!

Čeprav uživate zdrava in nizkoenergijska živila, je velikost porcije še kako pomembna. Prenažiranje s hrano kadar koli v dnevu ne bo preprečilo poznejše lakote. Dosegli boste ravno nasprotno, saj s preveliko količino hrane razširite želodec in povečate apetit. Priporočljivo in najbolj zdravo je, da jeste, dokler ne začutite zmerne sitosti, kar pomeni, da bi lahko še jedli, vendar se počutite dobro in ne tako, da se komaj premikate. Na dan je priporočljivo uživati od tri do pet obrokov, porcija pa naj ne bo večja od dlani.

6. Recite ne sladki gazirani pijači

Razni napitki ne nasitijo tako kot hrana, temveč gre pogosto le za prazno energijo, ki dokazano redi. Dokazano je, da so eden izmed glavnih razlogov za debelost v razvitih državah ravno gazirane sladke pijače, ki bi se jim morali povsem izogniti. Tisti, ki si želite shujšati, pijte vodo, čaj in kavo.

To se zgodi, ko pojeste masten hamburger
Preberi še
To se zgodi, ko pojeste masten hamburger
Gazirana sladka pijača je pogosto vzrok za debelost.
Gazirana sladka pijača je pogosto vzrok za debelost.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375