Zadovoljna.si
Le kdo se mu lahko upre?

Šport in zdravje

S psihološkimi triki nad lakoto

Z.S.
12. 10. 2011 13.40
2

Rek, da so oči večje od želodca, je le eden tistih, ki potrjuje, da psihološke potrebe niso vedno usklajene s signali, ki nam jih pošiljajo naši možgani. Največkrat smo prav sami krivi, da ne prisluhnemo potrebam svojega telesa in ga začnemo prepričevati, da potrebujemo večjo količino hrane. Znanstvene raziskave so pokazale, da se občutka lakote med drugim lahko znebimo tudi s preprostimi psihološkimi triki.

Le kdo se mu lahko upre?
Le kdo se mu lahko upre?FOTO: iStockphoto
Manjši krožnik, manj hrane

Če boste jedli iz velikih posod in z velikih krožnikov, obstaja velika možnost, da ne boste zadovoljili in nahranili svojih psiholoških potreb. Pomagajte si z majhnimi krožniki, ki bodo videti zvrhano polni, čeprav bo na njih manj hrane kot na običajnih krožnikih. Enako velja za jedilni pribor – manjši kot je, več dela vam bo povzročil in prej boste občutili sitost.

Jejte v moški družbi …

… če ste seveda ženska! Raziskave so pokazale, da ženske v moški družbi uživajo manj hrane, saj prenajedanje in stalno polnjenje krožnika moške večkrat odvrača kot privlači. Seveda ob tem ne smete pretiravati in v bližini moških jesti zgolj solato, v zavetju štirih sten pa vas čaka morje hitre hrane.

Izberite manjši krožnik ...
Izberite manjši krožnik ... FOTO: iStockphoto
Berite oznake!

Preden se odločite za nakup kakršnega koli prehrambenega proizvoda, pazljivo preberite nalepko. Število kalorij, odstotek sladkorja ali delež maščob naj bi po raziskavah koristno vplival na človekovo zavest. Ljudje, ki so si ob nakupu ogledali tudi sestavine, ki kupljen proizvod sestavljajo, naj bi na ta način v povprečju zaužili za pet odstotkov manj kalorij.

Voda pred obrokom

Študija, ki je trajala 12 tednov in zajela 48 oseb, je dokazala, da so tisti ljudje, ki so ob predpisani prehrani pred obrokom zaužili dva kozarca vode, izgubili za dva kilograma več kot tisti, ki so vodo pili le ob žeji. Voda je med drugim tudi odlična spodbujevalka prebave, najboljši učinek pa boste dosegli, če vas bo spremljala zjutraj, čez dan in preden boste zaspali – na kratko – vedno in povsod!

Sladkarije pod ključ!

Slaščice, drobni prigrizki, čokolada, napitki in še bi lahko naštevali. Če vaše najljubše pregrehe obdajajo delovno mizo, kuhinjski pult in prostore, v katerih preživite večino svojega dneva, ne bo prav nič nenavadno, če boste po njih segli pogosteje kot običajno. Vse skušnjave zato skrbno pospravite stran od dosega rok in oči.

Poznate koristen nasvet tudi sami? Zaupajte nam ga v komentarju ali na Facebook profilu.

Nas že spremljate na Facebooku? To lahko storite s klikom na
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413