Zadovoljna.si
Zelišča že od nekdaj uporabljamo zaradi njihovih zdravilnih lastnosti.

Šport in zdravje

S sveto baziliko upočasnite staranje

J.G.
09. 09. 2008 15.48
0

V Indiji sveto baziliko že več kot 5000 let imenujejo »kraljica zelišč«. Je ena najbolj svetih zelišč v tej državi, saj naj bi imela zdravilno moč.

Zelišča že od nekdaj uporabljamo zaradi njihovih zdravilnih lastnosti.
Zelišča že od nekdaj uporabljamo zaradi njihovih zdravilnih lastnosti. FOTO: Reuters

Za Hindujce je bila Tulsi (tudi Tulasi ali Thulsi) boginja v obliki rastline, ki so ji bile podarjene duhovne in zdravilne moči. Še danes v Indiji to zelišče tradicionalno gojijo v lončenih posodah v vsakem domu ali na vrtu in liste uporabljajo za izdelovanje okusnega in osvežujočega čaja, ki zelo dobro deluje na naše zdravje.

Ko so trgovci po zgodnjih trgovskih poteh to rastlino prinesli iz Orienta v Evropo, so jo kristjani poimenovali »sveta« bazilika.

Učinkovita proti staranju


V modernih raziskavah so tulsi označili za zelišče, ki poveča našo naravno odpornost, medtem ko omili negativen odziv telesa v stresnih situacijah. Ta zelišča že tisoče let uporabljajo v tradicionalni ajurvedski in kitajski medicini, saj nas sprošča in ohranja dobro počutje.

V nedavni indijski raziskavi so odkrili, da sveta bazilika pomaga ščititi naše telo pred prostimi radikali, saj vsebuje antioksidante. Le-ti pa so že dolgo znani kot snovi, ki pomagajo "skriti" znake staranja.

Liste te rastline, ki imajo zelo značilen okus, običajno uporabljajo za pripravo azijskih jedi. Raziskava pa potrjuje, da izvleček iz te bazilike prav zares pomaga pri zdravljenju različnih težav.

S "kraljico zelišč" do mladosti.
S "kraljico zelišč" do mladosti.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413