Zadovoljna.si
Bomo odslej jedli tabletke za kondicijo?

Šport in zdravje

S tabletko do kondicije

J.G.
04. 08. 2008 08.43
1

Sanje vsakega lenuha: čudežna tabletka, ki nam pomaga pridobiti kondicijo, ne da bi se vsaj malo spotili. No, za enkrat so to le sanje vsakega mišjega lenuha.

Znanstveniki sporočajo, da takšna tabletka že obstaja – vendar vam bo prav prišla le v primeru, da ste miš! Miši, ki so drugače le 'lenarile' in so nato štiri tedne pridno jedle to tabletko, so porabile več kalorij in so imele manj telesne maščobe, kot miši, ki so še naprej mirovale. In ko so njihovo vzdržljivost preizkusili na tekočem traku, so miši 'na tabletki' lahko pretekle 44 odstotkov daljšo razdaljo in 23 odstotkov dlje časa.

Bomo odslej jedli tabletke za kondicijo?
Bomo odslej jedli tabletke za kondicijo?FOTO:

Kako dobro bi se to obneslo pri ljudeh, je vprašljivo. Vendar pa raziskovalci pravijo, da bi nekega dne takšno zdravilo lahko pomagalo zdraviti debelost, sladkorno bolezen in ljudi z zdravstvenimi težavami zaradi katerih se ne smejo preveč utruditi.

„Imamo telovadno tabletko,“
je povedal Ron Evans, avtor raziskave. „Brez razgibavanja lahko vzamemo tabletko, ki razgibavanje kemično posnema.“ Evans z inštituta Salk za biološke raziskave v La Jolli v Kaliforniji in medicinskega inštituta Howard Hughes s sodelavci poroča o opravljeni raziskavi v spletnem časniku Cell.

Poročajo tudi o tem, da je pri miših, ki so telovadile, drugo zdravilo poskrbelo za to, da je telovadba zares povečala njihovo vzdržljivost. Po enem mesecu jemanja zdravila in telovadbe, so miši lahko tekle 68 odstotkov dlje časa in pretekle 70 odstotkov daljšo razdaljo kot njihove sotrpinke, ki so sicer telovadile, a zdravila niso dobivale.

Obe zdravili so raziskovalci preizkušali tudi za uporabo na drugih področjih. Telovadno tabletko sedaj preizkušajo na ljudeh, da bi ugotovili, ali lahko prepreči zaplete pri operacijah srca.

Evans je omenil, da bi se profesionalni atleti, ki iščejo sredstvo, s katerim bi si nelegalno povečali vzdržljivost, lahko le s težavo uprli takemu zdravilu,. Njegova skupina je zato razvila teste, s katerimi bo Svetovna anti-dopinška komisija lahko preverjala prisotnost tega zdravila v krvi atletov. Evans je še poudaril, da ga v finančnem smislu zdravilo ali test ne zanimata.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404