Zadovoljna.si
Tek je dober za nas v vseh življenjskih obdobjih.

Šport in zdravje

S tekom do daljšega življenja

J.G.
2008-08-13 07:47
2

Mogoče je, da vsaj začasno ubežimo smrti in opustošenju, ki ga pusti čas na našem telesu. Starejši ljudje, ki redno tečejo, namreč živijo dlje.

Raziskavo o prednostih teka in druge aerobne vadbe so izvedli na zdravstveni šoli univerze v Stanfordu. Marcia Ory, profesorica na tej šoli, je povedala: “Tek in aktivnost zmanjšata možnost poškodb in podaljšata naše življenje. Tudi kasneje v življenju nam lahko energična vadba zelo koristi.

Leta 1980 so mnogi strokovnjaki verjeli, da nam energična vadba v resnici škodi. Tek pa naj bi povzročil pravo epidemijo poškodb sklepov in kosti. Vendar pa ta študija dokazuje nasprotno.

284 tekačev in 156 ljudi v kontrolni skupini, ki niso tekli, a so kljub tega bili odličnega zdravja

je v Kaliforniji letno izpolnjevalo anketo kar 21 let. Udeleženci so bili na začetku raziskave stari 50 let ali več in so tekli v povprečju štiri ure tedensko. Ob koncu raziskave so nekateri že bili v svojem 70. ali 80. letu ali celo starejši, tekli pa so približno 76 minut tedensko. Po 19 letih raziskave je umrlo 15 odstotkov udeležencev tekačev, v primerjavi z 34 odstotki netekačev.

Pri tekačih so se poškodbe, povezane s starostjo, začele pojavljati v povprečju 16 let kasneje. Vendar pa to ni točen pokazatelj, saj so bili ljudje v kontrolni skupini zelo zdravi. Pri tekačih se težave s sklepi in kostmi niso niti pojavile.

Presenetljivo so se razlike med tekači in netekači le večale. Pričakovali so, da se bodo sčasoma razlike zmanjšale in da bo staranje zmagalo nad telovadbo. Vendar pa tek ni edina aktivnost, ki je dobra za naše zdravje.

Redna vadba je res koristna, vendar pa ne moremo zanemariti koristi drugih aktivnosti. Pomaga lahko tudi to, da gremo vsak dan na kratek sprehod,” je povedala Ory. “Za dobro telesno pripravljenost moramo skrbeti vse življenje, ne le takrat, ko smo stari 20 ali 40 let.”

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152