Zadovoljna.si
Jajca na oko

Dieta

S krono dieto lahko izgubite 5 kg na mesec

K.B.
28. 02. 2020 14.03
4

S kronološko dieto uglednega francoskega zdravnika Alaina Delabosa lahko izgubite 5 kilogramov v enem mesecu. Vse, kar morate storiti, je, da jeste primerno hrano ob določenem času.

Jejte glede na čas.
Jejte glede na čas. FOTO: iStockphoto

Redimo se, kadar ne sledimo svojemu bioritmu. Zelo pomembno je, da jemo kakovostno hrano ob pravem času in na ta način pospešimo svoj metabolizem, namesto da povečamo mastne obloge na bokih ali kje drugje. Organizem porablja kalorije na različne načine, glede na čas, ko zaužijemo hrano. Lahko jih porabi hitro ali pa jih začne skladiščiti. Če želite shujšati počasi in brez hudega žrtvovanja, preberite, katero hrano morate uživati ob določenem času.

Od 5. ure do 9. ure zjutraj naj bodo na meniju lipidi

Ob 5. uri zjutraj je organizem v stanju prebujanja. V tem trenutku je glavni hormon kortizol, ki se imenuje tudi hormon stresa in upravlja s prebavnim ciklusom. Tu so tudi živčni prenašalci, imenovani kateholamini, katerih naloga je, da se zbudimo. Skupaj s kortizolom skrbijo, da imajo vsi organi in celice dovolj goriva in nujno potrebne snovi za notranjo obnovo. Tovrstne snovi delno najdemo v naših maščobnih zalogah, ki se sproščajo potem, ko se spravimo v posteljo, pa vse do osme ure zjutraj.

14-dnevna dieta UKC: izgubite 3 kg na teden
Preberi še
14-dnevna dieta UKC: izgubite 3 kg na teden

Mogoče se vam zdi paradoksalno, toda da bi shujšali, morate zjutraj uživati lipide, kot so sir, maslo, jajca, oreščki in razni suhomesnati izdelki. Nikakor pa ne jejte peciv, na primer rogljičkov, ki jih pogosto lahko dobimo poleg jutranje kavice. Prav tako se izogibajte izdelkov iz raznih žitaric. Ko se organizem prebudi, je v telo treba vnesti maščobne kisline, ki so potrebne za obnovno in proizvodnjo novih celičnih sten. Če to storimo, naredimo za naše telo dvojno korist, saj na ta način hujšamo in zmanjšamo raven holesterola.

Mailing

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Od 12. do 13. ure naj bodo na meniju beljakovine

Lipoliza ali raztapljanje odvečne maščobe je končano. Absorbiranje maščobe je preprečeno, s tem pa tudi njeno kopičenje. V tem času moramo jesti živalske beljakovine. Jetra so bistvena za prebavljanje hrane živalskega porekla. Drugi 'napad' hormona kortizola, ki je v tem času dneva blažji od jutranjega, spodbudi sproščanje pomembnega encima za prebavo, ki ga izločajo jetra. Za malico dieta narekuje živalske beljakovine, zelenjavo, kompleksne ogljikove hidrate in stročnice.

Za malico dieta narekuje živalske beljakovine, zelenjavo, kompleksne ogljikove hidrate in stročnice.
Za malico dieta narekuje živalske beljakovine, zelenjavo, kompleksne ogljikove hidrate in stročnice.FOTO: Thinkstock
Dieta, ki bi se je morale držati po 30. letu
Preberi še
Dieta, ki bi se je morale držati po 30. letu

Od 16. do 17. ure naj bodo na meniju hitri sladkorji

V tem času pridejo na svoj račun vsi sladokusci. Za popoldanski prigrizek telo zahteva hitre sladkorje. Brez težav lahko jeste sadje, suho ali sveže, in seveda tudi čokolado. Kako to? Triptofan, nujno potrebna aminokislina, ki jo vsebuje meso, potrebuje hitre sladkorje, da bi prišel do možganov in se 'pretovoril' v hormon sreče – serotonin. Sladek priboljšek v tem delu dneva izboljša razpoloženje in nas obvaruje pred 'napadi' nujnega vnosa sladkorja. A pozor! Vedno morate počakati, da postanete lačni in si sladke pregrehe res zaželite. V nasprotnem primeru boste na teži pridobili. Zaradi rastlinske maščobe se izognemo prenajedanju, ko pridemo domov ob koncu dneva. Idealen čas za popoldanski prigrizek je uro ali dve pred večerjo. Kadar čutite, da niste lačni, se ne silite večerjati, saj boste na ta način hitreje izgubili težo.

Od 20. do 21. ure naj bodo na meniju mlečni izdelki

Organizem v tem času postane len, prebava je na 'čakanju'. Telo ne presnavlja ničesar, kar zaužijete, ker ima drugo nalogo – zbirati vse potrebne hranilne snovi za nočno obnavljanje. V večernem času se torej morate odreči mastnim jedem, kot je pražen krompirček ali pica, in pa sladkim pregreham z visokim odstotkom sladkorja. Vsake toliko časa si lahko privoščite kos rženega ali črnega kruha, ki pomaga pri obnavljanju tkiva. V poštev pridejo tudi beljakovine, toda le v lahki različici, na primer riba. Pri tem upoštevajte, da le en običajen vnos mlečnega izdelka lahko pokrije vse potrebe organizma. Zvečer se izogibajte rdečemu mesu in industrijskim izdelkom z veliko sladkorja.

Trener svetuje: kako se znebiti trebuha po 30. letu?
Preberi še
Trener svetuje: kako se znebiti trebuha po 30. letu?
Ribe so priporočljiva hrana za možgane.
Ribe so priporočljiva hrana za možgane.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471