Zadovoljna.si
Nekateri znanstveniki so si enotni, da na naše telo usodno vpliva naša DNK.

Šport in zdravje

Skrivnost je v DNK

Mojca Koprivnikar
2008-09-12 13:22
0

Ste kdaj pomislili, da je za izgubo teže potrebno več kot le zdravo prehranjevanje in redno gibanje? Na prekomerno težo namreč vpliva več dejavnikov, odločilni pa naj bi bili naši geni in DNK ...

Znanost trdi, da bomo v nekaj desetletjih vsi uživali individualizirano prehrano, to je hrano vezano na DNK. Dieta prihodnosti, kot so jo poimenovali v ZDA, že osvaja zahodni svet. Kot pravijo nekateri nutricionisti, so te diete ključ do vitkosti, zdravja in dobrega počutja, saj so vezane izključno na gene in DNK, ki je lastna samo eni osebi. Na osnovi DNK lahko strokovnjak določi, katero hrano lahko uživate in katera je za organizem škodljiva ter koliko gibanja potrebujete za optimalno delovanje svojega organizma.

Poleg izgube kilogramov bi individualizirana prehrana tudi napravila konec utrujenosti in kronični izčrpanosti ter iz vas potegnila maksimalno produktivnost, meni Nataša Klarič, svetovalka za nutrigenomiko. Vse skupaj bi za seboj potegnilo niz pozitivnih učinkov in nasploh izboljšalo kvaliteto življenja.

Vsaka dieta ni učinkovita

Tisti, ki se ukvarjajo s prehrano, vedo, da ni vsaka dieta primerna za slehernega med nami, pa tudi tisti, ki so preizkusili že mnogo diet, iz izkušenj vedo, da je le ena tista, ki je resnično prinesla pozitivne rezultate. Zakaj je tako, gre odgovor iskati v dejstvu, da je prav vsak organizem edinstven. Zato vsakdo med nami potrebuje hrano prilagojeno svojemu telesu, pravi nutricionistka Carolyn Katzin. Še več, nekatera živila, ki jih morda jeste z užitkom, so lahko za vaše telo strup, a se tega niti ne zavedate.

Geni krojijo usodo

Trditev, da so geni tisti, ki vplivajo na konstrukcijo telesa in zdravje, sicer ni nova, je pa vse bolj glasna. Na Univerzi v Oxfordu so odkrili približno 600 genov, ki vplivajo na sestavo telesa ter debelost oziroma vitkost. Prav v tem se skriva edina razlaga na vprašanje, zakaj se nekdo redi že ob pogledu na čokolado, spet drugi jo lahko uživa v neomejenih količinah.

Na Inštitutu za gensko zdravje izpostavljajo sedem najpomembnejših genov, ki vplivajo na težo. Prvi gen je tisti, ki odloča, kako občutljivo je telo na hormon inzulin, pomemben pri kopičenju maščob. Drugi je povezan z občutkom lakote, pomemben pa je tudi gen, ki vpliva na to, kako telo shranjuje oziroma porablja maščobe v pasivnem ali aktivnem stanju.

Ostalih pet genov je povezanih z možnimi zdravstvenimi težavami in prekomerno težo. Določene občutljive kombinacije teh genov in hrane vplivajo na hitrost vašega metabolizma, na to, ali boste imeli težave z visokim krvnim tlakom in kako hitro se boste starali.

Skeptiki sicer trdijo, da so DNK diete le ena izmed dobrih marketinških potez, saj boste analizo svoje DNK in na njeni osnovi narejen prehrambeni načrt lahko naročili le preko določenih spletnih strani, ki se ukvarjajo z nutrignomiko.

Poleg genov redi tudi …

Znanost, poleg vpliva genov na težo, navaja še druge zanimive dejavnike, ki prihajajo iz našega okolja in močno vplivajo na nas. Če imate starejšo mater, se možnosti, da boste v odrasli dobi kopičili kilograme, poveča za 14 odstotkov. Če živite v zelo urbanem in industrijskem okolju, lahko onesnažen zrak dobesedno »zamaši« oziroma upočasni vaš metabolizem. V primeru, da je vaše delovno mesto v klimatizirani pisarni, bo vaše telo kalorije, ki bi jih ob normalni sobni temperaturi normalno porabilo, ohranilo in pretvorilo v maščobe.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152