Zadovoljna.si
S telovadbo do lepega telesa. Vedno deluje, a le po pameti!

Šport in zdravje

Skrivnost poletnega hujšanja

Alenka Oldroyd
12. 08. 2009 18.50
3

Poletna zabava, na katero ste bili povabljeni že pred časom, se bliža s svetlobno hitrostjo. A ko izkoristite trenutek prostega časa in pomerite obleko, v kateri ste bili lansko poletje videti sanjsko, vas zagrabi panika.

O, groza! Saj to ne more biti res! Lepa, sinjemodra oblekica, ki vam je bila še prejšnjo sezono pisana na kožo, vam je pretesna. Kaj storiti?

Popijte dovolj vode za zdravje in svež videz.
Popijte dovolj vode za zdravje in svež videz.FOTO: iStockphoto

V tednu dni do lepega telesa

Teden dni je ravno dovolj dolga doba, da se lahko spravite v red in nazaj v vašo sanjsko obleko. Naj vam predstavimo nekaj podrobnosti, ki vam spremenijo življenje v tednu dni, če upoštevate vsaj štiri med njimi. In kar je najlepše, ne bo vam treba ne stradati ne piti različnih shujševalnih napitkov.

Voda je zakon

Energijski napitek, sadni sok ali lahko pivo, vsaka od naštetih pijač vsebuje okoli 100 kalorij. Pravimo jim 'prazne kalorije', ker ne zadostijo prehranskim potrebam telesa. Vedeti moramo, da nas ista količina kalorij pri hrani in pijači ne zadovolji v enaki meri. Je pa dejstvo, da voda ostaja številka ena med pijačami, saj je vedno bolj priljubljena in še brez kalorij je. Kljub temu, da jo pijemo, izgubljamo zalogo vode, ki se zadržuje v telesu. Poleg tega voda pospeši delovanje metabolizma. In če ne marate pustega okusa, dodajte limono ali metine liste. Za vroče poletne dni je to prava osvežitev.

S telovadbo do lepega telesa. Vedno deluje, a le po pameti!
S telovadbo do lepega telesa. Vedno deluje, a le po pameti!FOTO: iStockphoto

Odpovejte se izdelkom iz bele moke

To je zelo pomemben korak pri sprejemanju nove odločitve. Kmalu se boste počutili bolje, da o razliki v obsegu vašega pasu sploh ne izgubljamo besed. Ameriška strokovnjakinja za prehrano Jana Klauer pravi: "Enostavni ogljikovi hidrati povzročajo skladiščenje maščob, saj se hitro prebavijo in vedno znova povzročajo volčjo lakoto. Zaradi tega po kratkem času spet posegamo po hrani in vnašamo v telo dodatne kalorije." Kakšna je rešitev? Ne menjajmo le izdelkov iz bele moke s tistimi iz polnovredne, ampak si v tem tednu privoščimo več zelenjave. Namesto sendviča s piščancem pojejmo solato s piščancem, in namesto čipsa z omako si privoščimo svež korenček z omako. V tem primeru se ogljikovi hidrati, ki jih vsebuje zelenjava, prebavljajo dalj časa in lažje dočakamo naslednji obrok. Še to, v zelenjavi je velik odstotek vode, ki dodatno vpliva na odplakovanje tiste vode, ki se zadržuje v telesu in povzroča napihnjenost.

Kardio vaje, vsaj pol ure na dan

Pri vsaki obliki vadbe, ki pospeši utrip srca, porabljamo kalorije. "Večji učinek dosežemo s kombinacijo vaj, ki vključujejo več mišičnih skupin, " je prepričana Wendy Larkin, osebna trenerka iz San Francisca. Odločite se za polurno krožno vadbo, kickboxing ali vaje na poligonu in porabite 200 do 300 kalorij. Učvrstite si mišice rok, nog in trupa. Od zadovoljstva se vam bo ob koncu tedna kar smejalo. Najboljša oblika vadbe pa je po najnovejših dognanjih ravno kombinacija hitrega in intenzivnega kardio programa ter počasnih, umirjenih vaj. Čeprav strokovnjaki ne najdejo prave razlage tega pojava, trenerji v fitnesih postavljajo ravno to kombinacijo na prvo mesto.

Za spanje si vzemite čas. Umirite se in se poglobite v sladke sanje.
Za spanje si vzemite čas. Umirite se in se poglobite v sladke sanje.FOTO: iStockphoto

Pol ure pred vadbo popij skodelico kave

To je edina izjema pri napitkih, ki jo nekateri strokovnjaki priporočajo. "Tako kot ti kava zjutraj požene kri po žilah in vpliva na večjo storilnost, vam bo kava pred vadbo pomagala, da boste lažje in učinkoviteje izvajali vaje," pravi dr. Klauer iz ameriškega inštituta za šport in dodaja: "Ne da bi se zavedali, boste bolj učinkoviti in porabili boste več kalorij."

Spite pol ure več

Idealna dolžina spanca, ki ga odrasli potrebujemo, je sedem ur in pol na dan. Če spimo premalo, se rezultati hitro poznajo na našem zdravju, videzu in počutju. Privoščimo si pol ure spanca več in presenečeni bomo nad rezultati. Zjutraj, ko se bomo zbudili spočiti in polni energije, ne bomo zaradi pomanjkanja spanca segali po tistih jedeh, ki neugodno vplivajo na naše zdravje. Zanimivo je tudi, da spočiti raje hodimo v fitnese in redno vadimo. Ne verjamete?

Izberite eno živilo, ki ga lahko pogrešate

Iz svoje prehrane izločite tiste priboljške, ki jih boste najlažje pogrešali: čips, ki ga morda jeste med kosilom, ali čokoladni desert, ki si ga privoščite po obedu. Telo spremembe sploh ne bo opazilo, vi pa boste s preprostim trikom prihranili nekaj sto kalorij. V enem tednu se lahko opuščanje majhnih razvad že lepo pozna na vašem trebuščku.

Prelisičite kamero

Znano je, da smo na posnetkih videti močnejši, opazne so vse naše pomankljivosti in najraje bi vse slike kar takoj zbrisali. A spomin je le spomin, pogoltnemo velik cmok in gremo naprej. Pa ste vedeli, da lahko vplivamo na svoj izgled na slikah? Dvignimo brado, roke naj se ne dotikajo trupa in rahlo se obrnimo na eno stran, z eno nogo pred drugo.

Najboljša je kombinacija različnih vaj, ki vključujejo različne mišične skupine in vaje za umirjanje.
Najboljša je kombinacija različnih vaj, ki vključujejo različne mišične skupine in vaje za umirjanje.FOTO: iStockphoto

Še nekaj nasvetov

Za kosilo si večkrat privoščimo lososa, ki poskrbi za čvrstost mišic in sijočo kožo. Držimo se pokonci, z rameni nazaj in ne stiskajmo se vase. Neprestano imejmo trebušne mišice napete in prsi strumno naprej. Večkrat na dan poskočimo, počepnimo in naredimo kakšno skleco ali dve. To je preprosta vaja, ki pomaga ohraniti čvrste mišice rok, nog in trebuha.

Zadovoljstvo je ob zmagi  veliko

Ko bo teden naokoli, se boste pogledale v ogledalo. V pričakovanju si boste oblekle lanskoletno sinjemodro oblekico in od navdušenja boste zasijale. "Samozavest serijsko," si boste dejale in se ponosno odpravile na zabavo.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478