Zadovoljna.si
Vadba

Šport

Skupinska ali individualna vadba?!

Z.M.
08. 08. 2013 08.14
1

Poletje se bliža vrhuncu, številne izmed nas pa so z mislimi že pri turobni jeseni, ko bo treba pokuriti tistih nekaj kilogramčkov, ki so se nabrali med brezskrbnim in ležernim dopustovanjem. Fitnes centri že sestavljajo terminske plane skupinskih vadb in sestavljajo ponudbe različnih kombinacij treningov, a veliko žensk se pred vpisom na vadbo sprašuje, ali je bolje izbrati skupinsko ali invididualno vadbo. Odgovor na to vprašanje je vse prej kot enostaven, a dejstvo je, da sta lahko enako učinkovita tako eden kot drug – vse je odvisno od vaše zagnanosti, odločnosti in trdne volje.

Za kakšno obliko vadbe se odločiti: skupinsko ali individualno?
Za kakšno obliko vadbe se odločiti: skupinsko ali individualno?FOTO: iStockphoto
Ena izmed prednosti skupinske vodene vadbe je prav gotovo motivacija. Ko namreč poleg sebe vidimo 'sotrpinke', ki zagnano izvajajo vaje in na podlagi sklepamo, da imajo tudi one očitno podobne težave kot me same, nas to po eni strani pomiri, po drugi pa nas motivira in spodbudi, da iz sebe iztisnemo svoj maksimum. To je prav gotovo eden izmed ključnih razlogov, da ne odnehamo ter obenem odlična možnost, da spletemo nova znanstva in prijateljstva. Druga dobra stran skupinskih vadb je ta, da so lahko ob primernem odnosu odličen vir zabave, ki je kombinacije sprostitve in topljenja maščob v telesu.

Vadba
Vadba FOTO:
V skupini trener ne more nadzorovati vseh naenkrat

Največja slabost skupinske vadbe je prav gotovo delitev pozornosti. Trener oziroma vaditelj se namreč ne more posvetiti vsakemu izmed članov v skupini, zato se lahko zgodi, da posamezno vajo izvajate narobe, pa tega sploh ne ugotovite, pravega učinka pa tako seveda ne gre pričakovati. Prav tako se lahko zgodi, da se vadbe udeleži preveč aktivnosti željnih posameznic ter posameznikov in imate sami zato premalo prostora za resnično sproščen trening.

Nimamo vsi enake kondicije

Vse oblike vadbe bi morale vsebovati predhodno testiranja, s pomočjo katerega bi udeleženke in udeležence lahko razporedili v skupine glede na fizično pripravljenost. Tako bi posamezni trenerji intenziteto vadbe lahko prilagodili zmožnostim celotne skupine, saj bi bili vsi približno enako pripravljeni, temu primerno pa bi bila večja tudi učinkovitost treninga. Vsaka skupinska vadba zahteva določen tempo oziroma hitrost ter intenziteto izvajanja vaj, kar seveda močno vpliva na srčni utrip. Torej bi bilo še kako logično, da bi bile posamezne skupine sestavljene glede na stopnjo fizične pripravljenosti posameznih članov, a temu ni tako in zdi se, da se zaradi tega prav nihče pretirano ne pritožuje, saj je večini pomembno le, da se lahko pohvalijo z obiskovanjem vadbe, kvaliteta treninga pa se jim ne zdi tako pomembna.

Kaj storiti?

Če bi se rade na vadbo vpisale zato, ker želite narediti nekaj dobrega zase in si želite učinkovitega treninga, vam priporočamo, da povprašate, kako velike skupine dopuščajo posamezni termini in kolikšen je običajno naval na posamezno uro ter nato izberete tistega, ki obsega manjše skupine (do 9 udeležencev). Če vam ta možnost ni na voljo, bi bilo bolje, da se odločite za individualno vadbo ali pa vsak večer odtečete kakšen kilometer ali dva – da vaša denarnica ne bo preveč trpela.

Če ne marate pretirane gneče v telovadnici ali fitnesu, za osebnega trenerja pa nimate finančnih sredstev, ste lahko sami svoj trener.
Če ne marate pretirane gneče v telovadnici ali fitnesu, za osebnega trenerja pa nimate finančnih sredstev, ste lahko sami svoj trener.FOTO: iStockphoto
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478