Zadovoljna.si
Bodi vztrajna 19

Šport in zdravje

'Sladkorčki' in vztrajnost

S.O.
2009-12-07 19:14
0

Zdrava prehrana, treningi in vztrajnost – to so trije faktorji, s katerimi lahko dosežemo veliko, vendar le ob pravilni razporeditvi, delovanju ter prepričanju. Potrebno se je zavedati, da za dosego cilja ni pomembna le embalaža, temveč tudi njena vsebina.

Ključna je motivacija

Ljudje smo čustvena bitja, zato se moramo zavedati, da tudi preoblikovanje telesa zahteva določeno mero razumskega vidika. Samo z dobro spodbudo, vztrajnostjo in jasno določenim ciljem lahko svoje telo pripeljemo do rezultatov, ki si jih želimo. Tudi Dijana Galič, televizijska voditeljica in novinarka, je potrebovala nekoliko spodbude in dodatne motivacije, zato že devetnajst tednov ob njej skrbno bedi fitnes trener Gašper Simčič, ki ji skozi zahtevne treninge pomaga z nasveti, zdravo in uravnoteženo prehrano ter s spodbudo. Ta pa je pri telesni vadbi še kako pomembna.

Pazljivost in pravilna izvedba

Izvedba zahtevnih vaj, ki vsebujejo tudi dodatne pripomočke, zahteva dodatno pazljivost pri samem izvajanju. Le s pravilnim delovanjem lahko telesu omogočimo maksimalne rezultate. Gašper nam je zaupal, da je potrebno največjo pozornost nameniti uporabi uteži, zanemariti pa ne smemo niti drugih pripomočkov. „Pri zahtevnih, večsklepnih vajah, ki jih z Dijano največ izvajava, je potrebno posebno pozornost nameniti lumbalnemu delu in kolenom. Pri počepu je potrebno paziti na raven hrbet (torej aktivirane imamo hrbtne in trebušne mišice, da zavarujemo križ) in da ne gre koleno čez prste pri najnižji poziciji (torej se usedemo nazaj, toliko, dokler smo še stabilni). Pri vajah za trebuh marsikdo pozabi na ritem telesa in vajo izvaja preveč sunkovito. „Potrebno je paziti predvsem na podprt križ, ki ga ne odmikamo od podlage, vaje pa izvajamo koncentrirano in brez nihalnega momenta. In katera je najzahtevnejša vaja, ki jo na svojih treningih izvaja tudi Dijana? „To je 'Santana press up'. Gre za moško skleco na dveh ročnih utežeh, kjer iz sklece potem naredi rotacijo trupa navzgor. Dela skoraj celo telo, poudarek pa je na prsnih mišicah, rokah, ramenih in trebušnem predelu. Pri tem delujejo predvsem stabilizatorji trupa.

'Sladkorčki' za veseli december

Če se dotaknemo še pravilne prehrane in začetka veselega decembra, nas zagotovo vse zanima, kako se bo dobrotam in skušnjavam uprla Dijana. Se bo na njenem jedilniku znašel kakšen kos potice? Gašper trdi, da si je pri primernem prehranjevanju, ki ga ljudje največkrat zamenjujemo za dieto, potrebno privoščiti tudi 'sladkorčke'. Tovrstna hrana nam popestri jedilnik in da dodatno motivacijo. Pri Diani so sladkorčki sadje, ki ga ima zelo rada. Včasih kar preveč.

Mnogi pa se s problemom velike lakote srečujejo predvsem v večernih urah in po končanih treningih. „Lakota po treningu je seveda odraz pomanjkanja glikogena, ki smo ga izgubili med samo vadbo; pod pogojem, da je bil trening primeren. Če pa je lakota prisotna kljub lahkemu treningu, pa to pomeni, da smo čez dan premalo jedli, da bi ga lahko izpeljali, kot je potrebno. Po vadbi je seveda potrebno zaužiti primerno hrano, da nadomestimo izgubljeni glikogen. To moramo narediti v roku pol ure, če ne, zamudimo tako imenovano 'hidratno okno', saj potem pade telo v katabolno fazo, ko jé samo sebe.

Nagradite svoje telo

Preoblikovanje telesa tako pri ženskah kot pri moških zahteva veliko dela, vendar bolj kot z različnimi vajami je potrebno pričeti z nekoliko drugačnim motivacijskim in psihološkim pristopom. Šport mora postati nekaj vsakdanjega, ki prinaša dobro razpoloženje, počutje in zdrav duh v zdravem telesu. To pa je na koncu tudi ena izmed glavnih nagrad, ki jo lahko podarite telesu in sebi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 140