Zadovoljna.si
Brez muje se še čevelj ne obuje.

Šport in zdravje

Telovadba za nepoboljšljive lenuhe

Z.V.
27. 09. 2010 07.29
0

Znano dejstvo je, da ima telesna vadba blagodejne učinke na naše telo, na naše počutje in zdravje. Gibanje je odlično sredstvo v borbi proti stresu in debelosti, kljub temu pa nekateri niso pripravljeni narediti niti enega giba. Kaj šele, da bi se potili v telovadnici.

Brez muje se še čevelj ne obuje.
Brez muje se še čevelj ne obuje.FOTO: iStockphoto

Gimnomimetika je rešitev za vse tiste, ki se neradi potijo v telovadnici, in obljublja, da bodo s posebno tabletko lahko v organizmu dosegli enake učinke, kot če bi trdo trenirali vsak dan, trdijo ameriški strokovnjaki. Novost bi tako utegnila biti odlična rešitev za večne lenuhe. Če bodo ugotovitve potrjene, bo dovolj, da človek zaužije eno ali dve tabletki z blagodejnimi sestavinami, ki jih telesna vadba sprošča v telesu, trdijo strokovnjaki z Medicinskega inštituta Univerze v Pennsylvaniji v ZDA, kjer raziskujejo to zanimivo področje.

Bo vadbo nadomestila tabletka?
Bo vadbo nadomestila tabletka? FOTO: iStockphoto

Kaj se med vadbo dogaja z našim metabolizmom

Skrivnost se skriva prav v odgovoru na vprašanje: Kaj se dogaja z našim metabolizmom, ko se ukvarjamo s športom? Strokovnjaki so odgovor poiskali tako, da so pri 302 prostovoljcih v krvi izmerili 200 snovi in jih identificirali kar 21, ki se po aerobni vadbi vidno modificirajo. "Povečajo se substance povezane z glikolizo, glikogenolizo in lipolizo oziroma s porabo sladkorjev in maščobe, ki dajejo mišicam energijo. Pri ljudeh, ki imajo kondicijo in so v dobri formi, je ta količina večja," je pojasnila ena od avtoric raziskave Megan Burke. Nikotinamid je povezan z najbolj 'intimnim' metabolizmom celice in je vključen v mehanizme dihanja, oksidacije in proizvodnje energije. Po teku se raven te snovi močno zviša, še posebej pri višji hitrosti in pri tistih ljudeh, ki so vitki in imajo dobro kondicijo. Strokovnjaki so dokazali, da vnašanje nikotinamida in drugih metabolitov v organizmu sproži enako reakcijo, kot da bi mišice 'trenirale'.

Do mišic s pestjo tablet

Na vprašanje, ali bomo v prihodnosti oblikovali naše telo kar sede pred televizorjem, strokovnjaki, ki vodijo raziskavo, odgovarjajo previdno: "Najverjetneje bodo 'metaboliti za šport' uspešna preventiva proti boleznim, ljudje pa bodo z njihovo pomočjo ostajali v dobri telesni formi. Seveda pa bo potrebnih še več let raziskav, da ugotovimo dejanski učinek." Za zdaj torej bližnjic ne bo: za lepo postavo in dobro počutje se bo treba še naprej potiti v telovadnici.

Gibanje je zdravje.
Gibanje je zdravje.FOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471